פרקליט המדינה שי ניצן הוא הגורם המשפטי שאישר את חקירתו באזהרה של אפי נוה, יו"ר לשכת עורכי הדין, לאחר שנעצר בנמל התעופה בן גוריון בחשד כי סייע לאישה המקורבת אליו להיכנס לישראל במרמה בלי להחתים את דרכונה. משטרת ישראל ביקשה תחילה לקבל את אישור היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כדי לחקור את נוה, אך מנדלבליט פסל את עצמו בשל קשרי חברות עם יו"ר לשכת עורכי הדין. מדוברות משרד המשפטים נמסר בתגובה: "החקירה אושרה על ידי פרקליט המדינה. היועץ המשפטי לממשלה החליט לא לעסוק בעניינו נוכח ידידותו עם נוה".
ללשכת עורכי הדין יש נציג בוועדה למינוי היועץ המשפטי לממשלה. נציג הלשכה תמך במינויו של מנדלבליט לתפקיד, ואף הצטרף להליך המשפטי כידיד בית המשפט ותמך ביועץ המשפטי כאשר הוגשה עתירה נגד מינויו – טרם המינוי לתפקיד היועץ המשפטי, שימש מנדלבליט מזכיר הממשלה תחת ראש הממשלה בנימין נתניהו.
בפברואר האחרון נצפה מנדלבליט סועד במסעדת "מיתוס" בתל אביב יחד עם נוה ועם שרת המשפטים איילת שקד באווירה בלתי פורמלית. תמונה נוספת שפורסמה לאחרונה על ידי הפעיל החברתי עו"ד ברק כהן הציגה את מנדלבליט סועד בחברתו של גיל שפר, מי שהיה ראש לשכתו של נתניהו ונחקר בעבר בחשד לעבירת מין. תיק החקירה נגד שפר נסגר. גם באותו התיק לא דן מנדלבליט, שכן פסל עצמו בשל קשרי החברות שלו עם שפר.
אתמול חשף גיא פלג בחדשות 2 כי יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, נחקר בתחילת השבוע בחשד לעבירת מרמה ולעבירה על חוק הכניסה לישראל. על פי הפרסום של פלג נוה נחת בנתב"ג בתחילת השבוע כשהוא מלווה בנוסעת נוספת. נוה ניסה לכאורה לסייע לנוסעת להיכנס לישראל בלי שתציג את דרכונה בפני ביקורת הגבולות. פלג גם דווח כי הבקרים של רשות שדות התעופה הבחינו במעשיו של נוה ועיכבו אותו, אך כשהתבררה זהותו, נדרשו לפנות למי שהוגדרו בפרסום של פלג "הדרגים הבכירים ביותר במערכת אכיפת החוק", כדי לאשר את החקירה, כנדרש במקרה של חקירת עורך דין. בכתבה ציין פלג כי לאשה שנוה סייע להיכנס ללא הצגת דרכון לא הייתה בעיה של כניסה לישראל או שהות בה.
בעקבות תקרית משונה בנתב"ג: ראש לשכת עורכי הדין חשוד בעבירת מרמה | צפו בפרסום הראשון של כתבנו לענייני משפט @guypch2news #המהדורה_המרכזית
לסיפור המלא: https://t.co/6gtRbchpO1 pic.twitter.com/WZbUEXG5qC
— החדשות (@NewsChannelIL) October 4, 2018
הידיעה ששודרה אמש בחדשות 2
נוה מסר בתגובה לפרסום: "המקרה המדובר הינו חלק מהליך גירושין קשה וכואב שאני חווה, לצערי, ושהינו חסוי על פי דין. מפאת פרטיותם של ילדיי משפחתי, אין בכוונתי להתייחס לנושא, ואני מקווה שהעיסוק האובססיבי והפוגעני בחיי ייפסק".
עיתונאי דה מארקר גור מגידו פנה למשטרת ישראל לקבל תגובה וזו מסרה: "אנחנו מאשרים כי נפתחה חקירה בנושא. מעבר לכך, מדובר בחקירה מתנהלת הנוגעת לחייו הפרטיים של החשוד ועל כן מפאת צנעת הפרט לא נוכל להרחיב מעבר לכך".
לשאלה מדוע בכלל יש לבקש אישור יועמ״ש לחקירה משיבה ד״ר לימור זר גוטמן, ראש המרכז לאתיקה של עורכי דין, המסלול האקדמי המכללה למנהל:
כאשר עוצרים וחוקרים עורך דין בקשר לעבודתו כעורך דין עולה הבעיה של חיסיון עורך דין לקוח, כלומר במהלך החקירה אסור לשאול את עורך הדין על דברים הקשורים לחיסיון ולצורך כך היועץ המשפטי הוציא הנחיות מפורטות לגבי נהלי חקירה של עורך דין בנוגע לחקירה שקשורה לעבודתו.
כאשר עורך דין נחקר כאדם פרטי, למשל עורך דין שנהג בשכרות או אנס, אין רלוונטיות להנחיות האלו כי אין שאלות של חיסיון.
בנסיבות שהיו, אם כפי שנחשף פנו לגורמים רבי דרג של אכיפת החוק, זה לא נבע מהיותו עורך דין והנחיות היועץ המשפטי אינן. רלוונטיות זו הפרה של החוק כאדם פרטי כי אין שאלות חיסיון ולכן לא היה צריך להפעיל מנגנון הנחיות זה. אם הייתה פנייה היא נבעה ממעמדו הציבורי כראש הלשכה, ולכן צריך להסתכל על כל התנהלות המשטרה לא כהתנהלות מול עורך דין אלא התנהלות אל מול אישיות ציבורית בעלת השפעה במערכת המשטרה.
[mc4wp_form id="1006521"]