מאז פתיחת שנת הלימודים 450 מתוך 530 תלמידי בית הספר הפתוח ע"ש בארי בחיפה לא פוקדים את ספסלי בית הספר. הם נודדים בין בתי חבריהם ללימודים, כשההורים מלמדים אותם בתורנויות בזמן שהם שובתים כנגד מה שהם תופסים ככוונת העירייה ומשרד החינוך לפגוע בצביון הייחודי של בית הספר.
על פי ההורים השובתים, הפגיעה בהם נגרמת עקב האכלוס הצפוי בפרויקט פרשקובסקי שסמוך לבית הספר, אשר אמור לכלול למעלה מ-400 יחידות דיור. "העירייה ומשרד החינוך רוצים שבית הספר הזה יהיה מיועד לדיירי הפרויקט", אומרת לימור ינוביץ', אם לשני ילדים הלומדים בפתוח. "הם טוענים שזה לא יקרה, אבל אין לנו ספק שכך יהיה".
"יש היתר להגדלת בית הספר ולאחר אכלוס הפרויקט צפויה להיות כמעט הכפלה של כמות הילדים", מוסיפה מורן קורן, ממנהיגות ועד ההורים, אימא לילדה שהייתה אמורה להתחיל לימודים בבית הספר השנה. "המשפחות שיגורו מטר מאיתנו ידרשו בצדק בית ספר שכונתי. אני לא אאשים אותם. לגיטימי שיש הורים שלא מעוניינים בחינוך פתוח ולא מאמינים בו. חינוך פתוח הרי דורש מעורבות ותשלומים גבוהים יותר. אבל למה צריך למעוך אותי בדרך?
"אני רוצה פתרון שיהיה טוב גם לנו וגם להם. למשל שיעבירו אותנו למבנה אחר שבו הכניסה תהיה על בסיס אידאולוגי ולא על בסיס קרבה גאוגרפית. השאלה היא אילו אינטרסים גוברים: האם יותר חשוב לעירייה לשמר את בית הספר או שחשוב לה הקשר עם משרד החינוך או הקשר עם הקבלן?"
קורן מדגישה שהעובדה שבית הספר נמצא בלב שכונה חרדית, הוא שמונע מהעירייה את פינויו. "אני חושבת שהעירייה הייתה רוצה שנחזיק לה את המבנה כי אפשר רק לנחש מה יקרה עם מבנה שמתפנה באמצע שכונה חרדית".
מהעובדה שיש ילדים שמגיעים לבית הספר אפשר להבין שלא כל ההורים תומכים בשביתה.
"הרבה מההורים שלא משתתפים בשביתה עושים זאת בגלל אילוצים שונים, למרות שהם תומכים במטרה. באספת ההורים שבה החלטנו על השביתה השתתפו 250 הורים. 172 איש הצביעו בעד ורק 13 נגד".
ההורים מתארים תהליך שנמשך מספר שנים ובמהלכו משנה בית הספר את צביונו והופך מדמוקרטי-פתוח לבית ספר "רגיל". "לאט לאט, כמו שמחממים צפרדע בסיר ולוקח לה זמן להבין שהיא מתבשלת, גם לנו לקח זמן להבין שקורה משהו לא טוב", מספרת ינוביץ'. "לפני שלוש שנים המנהלת הקודמת, ששמרה על צביון בית הספר, עזבה בגלל הקשיים שהחלו להיווצר והונחתה מנהלת חדשה על ידי משרד החינוך. אמנם המנהלת החדשה היא בנאדם מקסים וחביב, אך אין קשר בינה לבין חינוך פתוח. נוצר מצב שכיום יש מנהלת שלא מבינה את השיטה וצוות מורים שלא מבין את השיטה. בית הספר הופך להיות 'רגיל': למשל עם למידה פרונטלית".
ההורים מצביעים על שינוי נוסף שהתרחש בשנים האחרונות: שיטת הקבלה לבית הספר. "בדרך כלל אל בתי הספר הייחודיים מגיעים אנשים שמעוניינים בשיטת החינוך השונה שלהם", מסבירה ינוביץ'. "כפועל יוצא מזה נהוג לאפשר למי שרוצה, להגיע לימים פתוחים כדי לקבל מידע ולהחליט. עד עכשיו בית הספר היה על-אזורי והייתה נהוגה בו שיטת הגרלה. כרגע בית הספר הוא עדיין על אזורי, אך נכנסים יותר הורים שקרובים אליו גאוגרפית אך לא מעוניינים בשיטת הלימוד".
"אנחנו מנסים שלכל ילד בעיר הזאת תהיה הזדמנות להיות חלק מבית הספר כי ההורים שלו מאמינים בשיטה, לא רק למי שבמקרה גר קרוב", מוסיפה קורן. "בית הספר הזה אמור להיות על אזורי, אבל מה שהעירייה ומשרד החינוך מנסים לעשות זה להפוך אותו לבית ספר שכונתי".
גם לימודי ההעשרה השתנו בשנים האחרונות. "בבית הספר יש מעורבות הורית גדולה, כבר מהקמתו לפני כחמישים שנה", מתארת ינוביץ'. "עמותת ההורים הייתה אחראית על שעות הלימוד הנוספות בנושאים כמו וטרינריה או נגרות, ואת התשלומים היא גבתה מההורים. אבל כרגע מי שאחראי על הגבייה זו העירייה, שלא מעבירה את הכסף. המורים וההורים הופכים לבני ערובה ואנחנו נאלצים להתחנן שיעבירו את הכסף למורים".
מה אתם דורשים בעצם?
"אנחנו רוצים שיביאו בודק חיצוני, אובייקטיבי, שיגיד האם זה אכן בית ספר פתוח כרגע או לא. אנחנו דורשים שעמותת ההורים תישאר ספקית השעות הנוספות במקום העירייה. הדבר השלישי הוא מבנה חלופי, במידה והמבנה הזה יהיה מיועד לשכונת המגורים שנבנית סמוך אלינו. השביתה התחילה כי הגיעו להסכמות עם העירייה וברגע שביקשנו את ההסכמות על הכתב הם נסוגו. כל מה שהובטח למעשה לא קודם".
מנהלת בית הספר, גלית אמסלם, מסרה בתגובה: "אנחנו קהילה אחת של משפחה. באתי לבית הספר כדי שנהיה בקהילה והמטרות שלנו משותפות. כל מה שאני רוצה זה שנחזור לשגרה בהקדם בשביל הילדים. אני מאמינה שאם ההורים יחזרו לשגרה יקשיבו לדרישותיהם".
מעיריית חיפה נמסר: "העירייה אינה מקיימת הידברות בזמן שביתה. קבלת התלמידים לבית הספר תתבצע כפי שסוכם עם הורי בית הספר באופן יחסי לגודל שכונות העיר. ההסכמה בעינה עומדת ותבוצע ברישום הקרוב. זהו בית ספר ייחודי שפתוח לקליטת תלמידים מכל העיר, וכך הוא יישאר. לגבי ילדי פרויקט פרשקובסקי: מי שיבחר ללמוד ברוח הפתוח, ייכנס להגרלה. מי שלא, יוכל לבחור בין בתי הספר היסודיים האחרים בשכונת נווה שאנן".
(תגובה זו עומדת בסתירה למסמך שהגיע לידי מערכת המקום הכי חם בגיהנום. במסמך, שהופץ לכלל הורי בית הספר השבוע נכתב כי ילדי פרויקט פרשקובסקי קודמים להגרלה הפתוחה).
ממשרד החינוך נמסר: "במשרד החינוך מבהירים כי בית הספר הפתוח מוכר כבית ספר ייחודי ואין כל כוונה לשנות את צביונו. במשרד דוחים על הסף את בקשת ההורים להחליף את מנהלת בית הספר ומדגישים כי מדובר באשת חינוך ראויה ומקצועית. במשרד קוראים להורים להשיב את הילדים אל לספסל הלימודים ולהמשיך לנהל דיאלוג מכבד עם כלל השותפים".
[mc4wp_form id="1006521"]