לא תמצאו את זה בכותרות בתקשורת הישראלית, וגם בתקשורת המערבית ייתכן שתתקשו למצוא ידיעות על המתרחש בשמונה הימים האחרונים בבנגלדש, אחת המדינות העניות בעולם: אלפי תלמידי תיכון חוסמים את רחובות עיר הבירה דאקה, ומפגינים נגד הממשלה בצעקות "אנחנו רוצים צדק", עם בקשה אחת, שנראית לכאורה פשוטה – להגיע לבית הספר בשלום.
זה התחיל ביום ראשון שעבר: שני תלמידים בדאקה, ילד וילדה, נהרגו על ידי אוטובוס שדרס אותם בזמן שהאיץ כדי להעלות כמה שיותר נוסעים. מותם הוציא אלפי תלמידי תיכון אל הרחובות, תוך שיתוק מוחלט של העיר. בכל יום מאז ילדים, הצעירים בהם בני 13, עצרו את כלי הרכב הנוסעים ברחובות ובדקו את רישיונות הנהיגה של כל המכוניות והאוטובוסים ברחובות הצפופים לפני שנתנו להם להמשיך בדרכם. אל המחאה הצטרפו עובדי התחבורה בעיר, ובהם גם נהגי האוטובוסים, שפתחו בשביתה.
השר סאהג'אן קאן, שבנוסף להיותו חבר קבינט מכהן גם כחבר בלובי המשאיות והאוטובוסים, העצים את המהומות כשהאשים את המוחים בצביעות, ותהה למה בחרו לצאת למחאה דווקא לאחר מות שני הילדים, ולא יום לפני כן כשבהודו הייתה תאונת אוטובוס שבה נהרגו 33 בני אדם. השר התנצל לאחר מכן, אך ההצהרה שלו ליבתה את המהומות ברחובות.
משרד התחבורה בבנגלדש נחשב נטול פיקוח, מושחת ומסוכן. לפי מחקר של האגודה הלאומית להגנה על תעבורה, דרכים ואוניות בבנגלדש, יותר מ-4,200 הולכי רגל נהרגו בתאונות דרכים במהלך השנה האחרונה, עלייה של יותר מעשרים וחמישה אחוזים מהשנה שלפניה.
סאיירה איסלאם רוג', בת 17, הדגישה את חומרת המצב כשסיפרה ל-BBC: "אני מצטרפת למחאה כי אני רואה כמה הדרכים שלנו מסוכנות, בכל יום כשאני יוצאת החוצה. כולנו רוצים שהשחיתות תפסק ושיפסיקו לחלק רישיונות נהיגה כמו סוכריות".
ביום רביעי האחרון הצהיר שר הפנים על פתיחת מסע פרסום והסברה לזהירות בדרכים. משרד החינוך סגר את התיכונים ברחבי המדינה, והבטיח לטפל בדרישותיהם של התלמידים – אך המחאה לא נפסקה. איברהים, תלמיד שמשתתף במחאה, הסביר לסוכנות הידיעות AFP: "היו צריכים לקחת את הדרישות שלנו ברצינות, אבל הם לא עשו את זה".
You can see that here the chatro leagues are beating up the journalist when he was trying to make a cover on the incident. #WeWantJustice #WeDemandJustice #WeWantJusticeForBangladesh #RoadSafetyBD #AirportRoadCrashProtest #Bangladesh #bangladeshstudentprotests pic.twitter.com/faRCBrix9G
— WE DEMAND JUSTICE ???? (@ZayraRinami) 5 באוגוסט 2018
עיתונאי שניסה לסקר את המהומות מוכה בידי סטודנטים תומכי הממשלה
בעוד השלטון משחרר הצהרות, הממשלה שולחת ארגון של "בריונים" מטעמה להתקיף את בני הנוער המוחים ברחובות. יותר ממאה מהמוחים הותקפו בהפגנות ברחובות, שהתחילו כהפגנות שקטות אך הפכו לעקובות מדם. לפי דיווח של BBC, הארגון המתקיף את המוחים הוא Bangladesh Chhatra League, ארגון בחסות המפלגה המכהנת Awami League, ומורכב בעיקר מסטודנטים שיוצאים חמושים אל הרחובות כדי להפסיק את המחאה באמצעים אלימים. תמונות וסרטוני וידאו קשים לצפייה שהופצו ברשת מלאים במפגינים מדממים ופצועים. הצלמים והעיתונאים במקום הותקפו, והציוד שלהם הושמד בניסיון למנוע סיקור של המהומות. לפי סוכנות הידיעות AFP, הממשלה השתמשה גם בכדורי גומי ובגז מדמיע כנגד התלמידים המוחים. המשטרה בבנגלדש הכחישה את הדיווחים על התקיפות האלימות.
בכאוס שנוצר ברחובות מתרבים גם הדיווחים על הטרדות מיניות ואונס. סושמיטה ס' פרית'ה, עורכת עיתון מקומי, דיווחה שבזמן שניסתה לתעד את המהומות, היא הוטרדה מינית. אחרי שגבר מה Chhatra League גרר אותה בכוח והכריח אותה למחוק את התמונות שהיא צילמה, הוא מישש אותה והטריד אותה מילולית.
העיתון הגדול ביותר במדינה, Prothom Alo, דיווח ששירותי האינטרנט הסלולרי הופסקו כבר בשבת בערב, קצת אחרי שהחלה האלימות ברחובות. הרשתות החברתיות, ובעיקר טוויטר, התמלאו בדיווחים מאזרחים שמצליחים להעלות תמונות וסרטוני וידאו באמצעות רשתות אינטרנט עצמאיות תחת ההאשטג WeDemandJustice# וההאשטג WeWantJustice#.
במשרד התקשורת בבנגלדש לא הגיבו לטענות על הפלת הרשת, ומכך הצטייר ניסיון להשתקה מכוונת של התלמידים המשתתפים בהפגנות, שאליו מצטרפות קריאות נרגשות ונואשות של ראשת הממשלה שיח חסינה וגורמים בכירים אחרים – הקוראים לתלמידים לחזור אל בתיהם. יתכן שמקור הדרישה היא בפחד מפני מהומות גדולות יותר נגד הממשל, שעומד בפני בחירות בהמשך השנה.
חסינה שולטת בבנגלדש כבר משנת 2009, אך בחודשים האחרונים שלטונה התערער בעקבות הפגנות ברחבי בנגלדש שקוראות להפסקת האפליה בתעסוקה בשירות הציבורי.
[mc4wp_form id="1006521"]