"לנגד עיניי כמעט שלא מתרחשות הטרדות מיניות כי פוחדים ממני, אבל מהעוזרות הפרלמנטריות שלי ומנשים אחרות אני שומעת דיווחים בלתי פוסקים. להערכתי בכנסת יש יותר הטרדות מיניות מאשר במקומות אחרים", אומרת ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) בתגובה לתלונה על הטרדה מינית שהגישה אשת יחסי הציבור יוספה ברק לממונה על מניעת הטרדות בכנסת. "ההטרדות הן בדגש על מי שאינן עובדות קבועות בכנסת כמו עוזרות פרלמנטריות, ושל מי שמגיעות לכנסת מתוקף תפקידן אבל אינן מוגנות על ידי ועד עובדי הכנסת ולרוב תועות במרחב המורכב של המשכן", היא מוסיפה, "כשהן זקוקות לעזרה ומנסות להשיג מטרה כלשהי. הן מהוות טרף קל לכל מיני מניאקים שמזהים חולשה".
"אני פוקדת את הכנסת תקופה קצרה", אומרת יוספה ברק שאינה חוששת לדבר בצורה גלויה, "בזמן זה מוששתי, הוחפצתי, דיברו אליי בצורה מחפירה, הושפלתי ונדמה כאילו גופי הוא ישות נפרדת ממני". ברק אינה רוצה לחשוף את זהות המטרידים משום שהיא לא רוצה שהשיח על ההטרדה שעברה יהפוך "שיח צהוב", כהגדרתה, אלא שיתקיים שיח עקרוני על מה שקורה במשכן הכנסת.
"התוקפנים אינם מפנימים את הקודים החברתיים. התוקפים שלי תיעדו את התקיפה בוואטסאפ – עד כדי כך הם לא מבינים שהם מטרידים אותי", היא אומרת בכעס, "לא מדובר במצב של 'מילה נגד מילה' כי הדברים כתובים ומוכחים. הם מאשימים אותי כאילו שידרתי הם סקס כשמבחינתי לא שידרתי להם דבר וחצי דבר. אני מתנהלת במרחב כמו כל אחד אחר, נושמת, אוכלת, שותה, משוחחת. כל מה שקורה במוח שלהם הוא בינם לבין עצמם ואין לזה דבר וחצי דבר איתי.
"אני רוצה לקוות ולהאמין שלימור פרץ (האחראית למניעת הטרדה מינית בכנסת – ר"ז) תשים סוף להתנהלות המבזה שבה נתקלתי. אני לא רוצה לחשוב מה עוברות נשים שזה מקום העבודה שלהן, שפוקדות מדי יום את מאורת ההטרדה המינית שקרויה בית מחוקקים. אני מקווה שהתלונה שלי תתיר את לשונן ותסיים את הקריירות הפוליטיות של עברייני מין שמתנהלים כזאבים בעור כבשה".
ברק התלוננה השבוע על ההטרדות המיניות שחוותה, אולם לדברי שלי יחימוביץ' תלונות כאלה אינן דבר נפוץ: "עד עכשיו, בכל הפניות אליי (בעניין הטרדה מינית – ר"ז) לא הייתה אחת שהסכימה להתלונן אצל הגורמים המוסמכים. עדיין, עם כל ה-MeToo, נשים צעירות בעולם הפוליטי חוששות להתלונן כדי לא להיות מסומנות 'טראבל מייקריות'. במקרים כאלה יצא לי, בלית ברירה, ללכת בעצמי אל המטריד, להסתכל לו בלבן של העיניים ופשוט לאיים עליו ולהזהיר שעיני צופיה. למרות שזה לא אידאלי זה עזר בכל המקרים. לי אין שום זכות לכפות על מוטרדת לפנות לגורם פורמלי".
תלונת ההטרדה של ברק אינה הראשונה. בדצמבר 2016 התפרצה עובדת כנסת והאשימה את העוזר הפרלמנטרי של ח"כ ענת ברקו (הליכוד) בהטרדה מינית. ברקו תקפה אותה בחזרה בתגובה, העוזר הועבר מתפקידו ובכך תם הטיפול בתלונה. ח"כ ברקו סירבה להתראיין בנושא השבוע "מפאת צניעות הבחורה", הסבירה. חברתה לסיעה נורית קורן אמרה למקום הכי חם: "שמעתי על העוזר של ענת ברקו. אני לא יכולה לומר שראיתי משהו, אבל הבנתי שהתנהגותו הייתה לא הולמת. הלשכה שלי היא מה שמעניין אותי, אני עוסקת בעשייה ולא מכירה את הדברים האלה".
בשנה האחרונה נסגרו תיקי החקירה נגד ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) שנחשד בשורה של הטרדות מיניות כולל בנשים שעבדו לצדו בכנסת או בתפקידיו הציבוריים השונים. תיקי החקירה נסגרו משום שאף אחת מהנשים לא הסכימה להגיש תלונה נגד סלומינסקי, כולל הנשים שהסכימו להעיד במשטרה על מה שלכאורה עשה להן.
"זה מקום עבודה מאד גדול, מאד היררכי ועם זאת מאוד הומה ומבולגן, ובמידה רבה הוא גם בנוי על תלות גדולה של נשים צעירות בגחמות וברצון הטוב של דרגים שמעליהן, שלרוב לצערנו הרב, הם עדיין גברים. אני תמיד משננת באוזני העוזרות שלי: 'לא משנה כמה חשובה מערכת היחסים שלי עם נושא תפקיד, פוליטיקאי או פעיל – אל תספגו כלום. ואם לא נעים לכן, תגידו: שלי דורשת מאתנו לא להסכים להתנהגות כזאת וכזאת'", אומרת יחימוביץ'.
עד כמה הנושא הזה מעסיק אותך?
"אני עוסקת בזה כל הזמן, גם בוועדה לביקורת המדינה שמאז נכנסתי אליה עוסקת בעצימות גבוהה בנושאי הטרדות מיניות. אני מנסה גם למנוע תופעה קשה אחרת, שהיא סתימת פיות לנשים שבאות לדבר בכנסת על תקיפה שעברו בגלל החוק המזעזע שאוסר את חשיפת פרטיה של מתלוננת גם אם היא רוצה בכך. הכנסת מקיימת את החוק הזה בחומרה קיצונית, הזויה ודווקנית".
ליחימוביץ' יש ביקורת לא רק על נושא חשיפת המתלוננות שמעוניינות בכך בכנסת, אלא גם ביקורת מרומזת על הטיפול הכללי של הכנסת בנושא ההטרדות המיניות: "הממונה על הטרדות מיניות בכנסת היא דמות אנונימית לחלוטין ולמעשה רק אחרי שפניתם התחלתי לבדוק מי היא ובקושי מצאתי אזכור שלה. ברור ששמה ופרטיה צריכים להתנוסס בראש חוצות ובכל מקום בכנסת, האלמוניות שלה מדברת בעד עצמה. אני מניחה שתלונה ישירה ליו"ר הכנסת תטופל היטב, אבל נשים בכנסת מעדיפות לפנות לח"כיות פמיניסטיות, כמוני וכמו מיכל רוזין, כדי לקבל סיוע".
"אני מודעת לתופעה ופועלת נגדה מאז שאני זוכרת את עצמי", אומרת ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני), "אני לא חושבת שיש בכנסת אווירה פטריארכלית בכמות חריגה מאשר בשאר העולם. אנחנו חיות בתרבות פטריארכלית באופן כללי. עדיין יש רוב גברי בכנסת, אז לא מפתיע שיש הטרדות מיניות בכנסת. ישנם שלושה מסלולי פעולה – המסלול של מקום העבודה, המסלול הפלילי והמסלול הנזיקי. אני מקווה שהתלונה שהוגשה רק השבוע תטופל כמו שצריך".
מיכאלי אומרת כי לא שמעה על תלונתה של ברק לפני שפנינו אליה. היא לא הכירה גם את המקרה של עובדת הכנסת והעוזר הפרלמנטרי של ח"כ ענת ברקו.
את נמנית על מובילות המאבק בהטרדה המינית. מה זה אומר אם לא שמעת על המקרים הזה?
"זה אומר שהחוק פועל כמו שצריך ושיוספה ברק הלכה לכתובת הנכונה. אם לא יעשה טיפול נאות, אני אהיה הראשונה למחות. תאמרי ליוספה ברק שאני הכתובת, אם היא מרגישה שלא מטפלים בתלונתה. אני רוצה לקוות שהכנסת תעשה את עבודתה".
[mc4wp_form id="1006521"]