עשרות מטרים של שיש הפרידו בין המפגינים בחוץ לבין אולם המעצרים של השופט אמיר סלאמה, בקומה מינוס שתיים של אגף ד'. רק באולם הזה יש אנשים במוצאי חג השבועות בשעה 21:30 בערב. שאר הבניין ריק לחלוטין. המשטרה מבקשת להאריך בחמישה ימים את מעצרם של המשתתפים בהפגנה ביום שישי בערב. 18 מהם ערבים, ויהודי אחד. התובע המשטרתי טוען כי כל העצורים השתתפו במחאה אלימה, הסבו נזק לרכוש, חסמו צירי תנועה והפרו את הסדר הציבורי.
האולם מלא עד אפס מקום בעורכי דין, בני משפחותיהם של עצורי ההפגנה ביום שישי ועיתונאים. כולם מחכים לראות את ג'עפר פרח, מנהל מרכז מוסאוא. יומיים מאז שנעצר, המשטרה מסרבת לענות לשאלה על הנסיבות שבהן נשברה רגלו. בתגובה למקום הכי חם, מוקדם יותר, אמרה המשטרה כי בבדיקה שערכה "לא נמצא כל אירוע חריג, הקושר את פציעתו של אחד העצורים (ג'עפר פרח – ע"פ וחה"ז) בברך למעצרו". האמירה הזאת שדוברי המשטרה כה דבקים בה תתברר בעוד שעה קלה כאמירה שאין לה יסוד במציאות.
אולם רק ארבעה עצורים מוכנסים לאולם המשפט, ופרח אינו ביניהם. גם בנו שנעצר דקות אחדות לפניו אינו אחד מהעצורים. הסניגור חסן ג'בארין מתחיל לחקור את נציג המשטרה לגבי עילות המעצר. הוא מציג צילומים המראים שהמשטרה התארגנה לקראת ההפגנה, וידעה היטב שתתקיים כך שמוטל ספק לגבי עילת המעצר המשותפת לכולם "התקהלות בלתי חוקית". בשלב מסוים נציג המשטרה אומר כי פרט להתקהלות הבלתי חוקית נעצרו המפגינים גם בחשד לזריקת אבנים ובאולם פורץ צחוק גדול. "אתה באמת טוען שכל 19 העצורים זרקו אבנים? כי הגשתם בקשה משותפת להארכת מעצר על כולם – באמת באמת כולם זרקו אבנים? יש לך עדויות לכך?". נציג המשטרה אומר כי הבקשה הוגשה במשותף מטעמי נוחות.
הסנגור שואל: "אתמול ביקרתי את העצור ג'עפר פרח בבית החולים. למה?"
באולם משתררת שתיקה. נציג המשטרה שותק גם הוא.
"מה קרה לג'עפר פרח? למה לא העליתם אותו מלמטה שיישב לצד עצורים אחרים? הוא פצוע? מה עשו לו?". השוטר ממשיך לשתוק. "אדוני", פונה הסניגור לשופט, "אני מבקש שג'עפר פרח יועלה לאולם מתא המעצר".
השופט מבקש מאנשי שירות בתי הסוהר לקרוא לעציר אל האולם. הצלמים שוב מסתדרים בשורה, מחכים לתפוס את מנהל מרכז מוסאוא, אדם שמופיע תדיר בכנסת ובכל פורום ממשלתי ומדבר על זכויות ערביי ישראל, כשהוא מדדה על רגל שבורה.
קרקוש האזיקים של פרח במסדרון בדרך לאולם בית המשפט מהדהד בבניין הריק. פרח נכנס כשהוא נתמך בקביים, רגלו מכוסה גבס ופניו נפולות. הקהל אולם מוחא לו כפיים. העיתונאים שואלים "מה קרה לך?" והוא משיב "שוטר נכנס בי ושבר לי את הרגל".
ג'עפר פרח בבית המשפט
השופט מבקש שוב סדר בבית המשפט, והסניגור שואל את נציג המשטרה האם נעשתה פנייה למחלקה לחקירות שוטרים בעניין פציעתו של פרח. נציג המשטרה מאשר שנעשתה פנייה כזאת. הסניגור שואל האם המשטרה יודעת מי השוטר שפגע בפרח, ונציג המשטרה אומר "מדובר בחומר חסוי. העברנו את החומר למח"ש מיד אחרי הפציעה, כמו שנהוג תמיד כשחשוד טוען שפגעו בו".
ניכר כי פרח חש ברע. הוא מדווח על בחילות וסחרחורת וחובש של שב"ס ממהר אליו. ח"כ אחמד טיבי, רופא במקצועו, נמצא באולם ומבקש לטפל בו "גם בדיון בבית המשפט העליון טיפלתי פעם בעצור. אני מבקש שאני או רופא אחר ניגש אליו. חובש זה לא מספיק". החובש של שב"ס אומר שבדק את הדופק של פרח. טיבי מתעקש "ככה לא בודקים חולה שסובל מסחרחורת אחרי טראומה גופנית". הוא ממהר לפרח, והשופט שואל את העצור אם הוא רוצה להתפנות לבית החולים. פרח מבקש לפנות קודם לבית המשפט, והשופט מאשר לו לדבר.
"ביום שישי חזרתי עם משפחתי מחו"ל", הוא מספר לשופט, "הבן שלי ראה שיש הפגנות בתקשורת, בערב, והצטרף להפגנה. הלכתי לראות שהוא בסדר. ראיתי שיש שם בלאגן בסרטונים שהופצו ברשת.
"ברגע שהגעתי ראיתי שכל המקום מוקף שוטרי יס"מ משלושה צדדים, פניתי לקצין יס"מ וביקשתי לעזוב את המקום. קצין היס"מ אמר לי 'אף אחד לא עוזב פה'. ראיתי שהבן שלי והאחיין נעצרים. שוב ניסיתי לעזוב את המקום, אבל הקצין לא אישר לי. אמרתי לו 'אני רושם את השם שלך ומציין שאתה לא מאפשר לי לעזוב את ההפגנה'. הלכתי שני רחובות משם, ובשלב הזה הוא עצר אותי.
"המתנתי איתו כ-20 דקות עם אזיקים על הידיים עד שמצאו ניידת שתיקח אותי משם. הכניסו אותי לחדר המעצרים עם עוד עשרים איש, ושאלתי את השוטרים – 'מה קרה לבן שלי?'. אחד השוטרים נכנס לי ברגל בכל הכוח והוריד אותי לרצפה. ככה שברתי את הרגל". עו"ד ג'בארין מוסיף כי בנו של פרח נפצע קל בתאונה שעשתה הניידת שעצרה אותו, וחתך נוצר מעל עינו. החבלות הנוספות על גופו נגרמו ממכות שאותן ספג לטענתו בתחנת המשטרה.
בשלב הזה הקול של פרח נסדק, וניכר שהוא מתרגש מאוד, על סף דמעות. "כשאני מסתכל על נציג המשטרה אני מתפלא. 30 שנה אנחנו מכירים ונפגשים באירועים חברתיים וזה מה שאתה אומר עליי? 'דוחות חסוים למח"ש'? הרי אני ביקשתי שהעדות שלי תגיע למח"ש, כי אני יודע איך הדברים עובדים, הרי אני עוסק בכך כל חיי. איך יש לך פרצוף לדבר אלי ככה?
"הגעתי לבית החולים שעות ארוכות אחרי שהרגל שלי התנפחה כשאני נאנק מכאבים. הרופאים והאחיות בבית החולים קיבלו איומים לשחרר אותי חזרה למעצר. לרופא שטיפל בי אמרו 'תשחרר אותו או שאתה תוזמן לחקירה'".
בסוף דבריו של פרח שואל הסניגור את נציג המשטרה כמה מבין 19 העצורים נזקקו לטיפול רפואי בבית החולים בעקבות מעצרם, אבל הנציג לא יודע להשיב ואומר שכל הפרטים נמצאים בתיקי המעצר. "הם חטפו מכות", הוא מטיח בנציג המשטרה, "בתוך התחנה. כמה נזקקו לטיפול?". אחרי בדיקה מוסר נציג המשטרה ששבעה עצורים, ובהם ג'עפר פרח ובנו, נזקקו לטיפול רפואי בבית החולים. יותר משליש מהעצורים.
פרח מפונה לבית החולים לטפל ברגל השבורה, לבקשתו ובהוראת בית המשפט. שם הוא יתעדכן בהחלטת שופט המעצרים בעניינו.
בתגובה לדבריו של פרח צייץ השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, בחשבונו בטוויטר "אני בהחלט מצפה מהמחלקה לחקירות שוטרים לבדוק/לחקור במהירות את נסיבות פציעתו של ג׳עפר פרח ואת טענותיו. יש לברר בדחיפות אם הופעל כוח שלא לצורך בניגוד לחוק. רק גוף חיצוני אובייקטיבי יכול לקבוע זאת וזה התהליך שמתבצע כעת".
בזמן הדיון בהארכות המעצר הסתובבו בחיפה מפגינים בשלוש הפגנות שונות לפחות, וכוחות משטרה גדולים מילאו את העיר ועברו מהאחת לשנייה לאורך הערב. אחת מהן התקיימה בפתח בית המשפט המחוזי, שם נערך הדיון, תחת אבטחה כבדה של שוטרי יס"מ חמושים במטולי רימונים לירי גז, ומיד עם תחילתה נעצר מפגין אחד ונלקח מהמקום. ההפגנה שקטה רק כשהמשפחות נכנסו לאולם המעצרים.
"איימן עודה מת". הפגנת הימין בחיפה, אמש. צילום: עינת פישביין
בכיכר אונסק"ו בעיר נאספו כ-300 מפגינים ערבים ויהודים להפגנה שארגנו תנועת חד"ש, "עומדים ביחד" וארגונים נוספים, שבה נכחו חברי הכנסת איימן עודה ועאידה תומא סולימאן. מנגד התארגנה הפגנת ימין, שהמשטרה הרחיקה מאות מטרים מהפגנת השמאל, אולם כ-70 מבין המפגינים הצליחו להתקרב אליה, מוקפים שוטרים וצועקים קריאות שנאה לכל מי שעבר במקום. בין היתר קראו "איימן עודה מת", "לא לקנות מערבים", ואיימו על נשים מפגינות שמאל. קבוצה של צעירים נושאי דגלי פלסטין השיבה להם בקריאות, אולם חברי הכנסת שהיו במקום מיהרו לפזר אותם. ההפגנות האלה פוזרו ללא מעצרים.
בהודעה חריגה של מרחב חוף הודיעה המשטרה כי היא חוצצת בין מפגיני הימין והשמאל. בהודעתה ציטטה המשטרה קריאות מהפגנת השמאל "כוחות משטרה עומדים בין הניצים בכיכר אונסקו, לאחר שהמפגינים קוראים קריאות לעבר העוברים ושבים: 'מעזה יצאה ההחלטה אינתיפאדה וניצחון… עזה היי חזקה', 'יא שהיד נוח בשלום אנו נמשיך את המאבק… אמריקה ראש הנחש ותבוסתה היא ברורה'". בהודעת המשטרה לא נאמר דבר על הקריאות בהפגנת הימין.
קצת אחרי חצות הגיע רכב של שב"ס, זינזאנה, אל החניון שמתחת לבניין בית המשפט. בקרב תומכי העצורים שמחכים מחוץ לבית המשפט משתכנעים שלפחות כמה מבין 19 העצורים לא ישוחררו הלילה. בסופו של דבר, אחרי דיון של 8 שעות, מחליט השופט לשחרר את כל העצורים ממעצר בשעה 5 בבוקר. שחרורם מעוכב עד הצהרים כדי לתת לתביעה המשטרתית הזדמנות לערער על ההחלטה. בהחלטתו מותח השופט סלאמה ביקורת על המשטרה בעקבות הדברים שנשמעו הלילה באולם הדיונים וקובע "חלק מאלה שהמשטרה ייחסה להם תקיפת שוטרים, נזקקו בעצמם לטיפול רפואי".
[mc4wp_form id="1006521"]