ישראל הודיעה לעומר שאכר, האחראי על סניף ישראל והשטחים בארגון זכויות האדם הבינלאומי Human Rights Watch כי עליו לצאת מהמדינה בתוך 14 ימים על רקע "פעילות ב-BDS". שאכר והארגון מכחישים כי מנהל הסניף פעיל בארגון זה. במשרד הפנים ובמשרד לעניינים אסטרטגיים טוענים כי הכינו תיק הנוגע לפעילותו של שאכר, וכי ההחלטה לגרשו מגיעה בשל הממצאים שנאספו בתיק זה. ראוי לציין כי הארגון Human Rights Watch, הפועל מאז 1978, נחשב לאחד הגדולים, החשובים והמשפיעים בין ארגוני זכויות האדם בעולם. הארגון פועל בעשרות מדינות.
בהודעה שפרסם איאן לוין, סגן מנהל תחום התוכניות בארגון כתב "העניין כאן אינו שאכר אלא השתקה של ארגון Human Rights Watch וחסימת ביקורת על התנהלותה של ישראל בתחום זכויות האדם. הכנת דו"חות על מגני זכויות אדם וגירושם הוא מהלך שנראה כלקוח ישירות מספר ההפעלה של השירותים החשאיים ברוסיה או במצרים".
החלטת ישראל לגרש את הבכיר בארגון זכויות האדם מופצת בשעות האחרונות בכלי התקשורת בעולם.
במכתב שנשלח לארגון ב-7 במאי נאמר כי החלטת משרד הפנים לגרש את שאכר נוגעת רק אליו ולא לפעילות הארגון בישראל, אולם בארגון טוענים שכשביקשו להאריך את אשרת העבודה של שאכר בישראל בראשית השנה שעברה כתב להם משרד הפנים כי "הפעילות הפומבית והדו"חות של ארגון זה עוסקים בפוליטיקה בשירות התעמולה הפלסטינית, תוך הנפת דגל 'זכויות אדם' לשווא". מאוחר יותר, מספרים בארגון, שינה המשרד את עמדתו, ובמארס 2017 נתן לשאכר את היתר ההעסקה.
What do these countries all have in common?
?? Israel;
?? North Korea;
?? Sudan;
?? Iran.
They all block access to Human Rights Watch. https://t.co/cqRuADs6RR
— Andrew Stroehlein (@astroehlein) May 9, 2018
"מה משותף לישראל, קוריאה הצפונית, סודאן ואיראן? כולן חוסמות את Human Rights Watch" ציוץ שפרסם בכיר בארגון
בארגון זכויות האדם טוענים שבנובמבר 2017 החל משרד הפנים לבחון מחדש את מעמדו של שאכר בישראל, זאת על רקע קובלנה שהוגשה על ידי אזרחים לבית המשפט המחוזי בירושלים. כחודש אחר כך פרסם המשרד לעניינים אסטרטגיים והסברה דו"ח על "פעילותו של שאכר בתחום החרמות לאורך השנים". הדו"ח כלל המלצות, שזכו לאישורו של השר גלעד ארדן ולפיהן, "יש לשלול משאכר את אשרת העבודה בישראל ולמנוע ממנו לשוב למדינה".
בארגון הדגישו כי אף פרט מאלו המופיעים בדו"ח אינו נוגע לפעילותו של שאכר מאז שהחל בתפקידו בישראל, וכי Human Rights Watch אינו פועל לקידום חרם על ישראל.
- טליה ששון: "הקו האדום שלנו ארגונים שתומכים בחרם על ישראל"
- "לפי נתניהו, אפשר לחשוב ש'בצלם' מנהל את העניינים"
תגובות
ממשרד הפנים נמסר: "שר הפנים אריה דרעי, החליט שלא לאשר את המשך שהייתו בישראל של עומר שאכר, פעיל ארגון Human Rights Watch בשל פעילותו נגד ישראל. לפיכך, על עומר שאכר לעזוב את ישראל בתוך 14 יום. שר הפנים דרעי, החליט על כך בעקבות המלצת המשרד לנושאים אסטרטגיים, בראשות השר גלעד ארדן, אשר כללה מידע על פעילותו של שאכר לאורך השנים ולפיו מדובר בפעיל BDS התומך באופן אקטיבי ומתמשך בחרם על ישראל, משיכת השקעות והטלת סנקציות על ישראל. השר דרעי: 'לא מתקבל על הדעת שפעיל חרם מקבל היתר שהייה בישראל כדי שיוכל לפעול בכל דרך אפשרית לפגיעה במדינה. אפעל להרחיק אנשים כאלה מהארץ בכל האמצעים העומדים לרשותי ולכן עומר שאכר יעזוב את ישראל'״
השר לביטחון הפנים ולנושאים אסטרטגיים, גלעד ארדן: "אנחנו חושפים את הפנים האמיתיות של פעילי החרם. גם כאשר הם מציגים מצג שקרי של 'פעילי זכויות אדם' אנחנו נציג את הצביעות והעיוות המוסרי במעשיהם ונגרום להם לשלם מחיר על פעילותם כנגד ישראל".
[mc4wp_form id="1006521"]