לפני כשנה, רגע לפני שיצאו לעבודה, שמעו אלפי עובדי התעשייה האווירית שחלק מחברי ועד העובדים שלהם נעצרו בחשד למעורבות בפרשת שחיתות שקיבלה את השם תיק 630, פרשה שבמסגרתה נעצרו גם כמה מחברי דירקטוריון החברה.
בין השאר נחשדו חברי הוועד ובכירי התעשייה האווירית כי קיבלו שוחד תמורת עסקאות שחתמה החברה עם ספקי שירות שונים. זאת בנוסף לחשדות בעבירות של מרמה והפרת אמונים, גניבה, חשדות לרישומים כוזבים במסמכי תאגיד ועבירות נוספות – ובסחיטה באיומים לכאורה על מנת לפקוד את עובדי התעשייה האווירית לליכוד, כדי לסייע לשר חיים כץ בבחירות הפנימיות במפלגה.
בשבוע הבא ייערכו בחירות לתפקיד יו"ר הוועד ובהן יוכרע מי יחליף את אהוד נוף הפורש מתפקידו. נוף הוא אחד החשודים בפרשת השחיתות, והמשטרה המליצה להעמיד אותו לדין. המשטרה העבירה המלצה להעמדה לדין בפרשת השחיתות גם בעניינו של חבר הוועד יאיר כץ, בנו של השר כיום ומי שהיה יו"ר ועד עובדי תעשייה אווירית במשך שנים ארוכות חיים כץ (שגם בעניינו ניתנה המלצה להעמדה לדין). ההערכות בחברה מדברות על כך שיאיר כץ יזכה בבחירות בשבוע הבא, ומתנגדיו טוענים כי כץ הגיע למעמד זה באמצעות איומים והפחדות.
מוטי פרץ מתמודד מול כץ על תפקיד יו"ר הוועד. מיד עם הודעת הפרישה של נוף דרש פרץ את קיומן של בחירות מיידיות לתפקיד יו"ר הוועד ולמוסדותיו. הבחירות אמורות היו להתקיים בחודש יוני, עם תום תקופה הכהונה של הוועד הנוכחי.
בהסתדרות החליטו, עם זאת, לפצל את הבחירות לתפקיד יושב הראש מהבחירות לשאר המוסדות. במכתב ששיגר עורך דינו של פרץ להסתדרות השבוע, הוא דרש לבטל את קיום יום הבחירות למזכיר הארגון בלבד, בלי שיתקיימו במקביל גם בחירות למועצת העובדים, כפי שמחייב תקנון הוועד. עוד דרש לדחות את הבחירות ל-15 ביוני על מנת לעמוד בתקנון המחייב עריכת בחירות כ-45 יום ממועד ההחלטה עליהן. את הבחירות מכנה פרץ במכתבו "הליך פגום". על קיומן של הבחירות שיתקיימו ב-2 במאי הוחלט ב-29 במרץ.
לטענתו של פרץ, ההפרדה בין הבחירות למועצת העובדים לבין הבחירות לתפקיד היו"ר נועדו להקל על אנשיו של יאיר כץ במאבק על הקולות, ובפיקוח על הקלפיות. מקורביו של כץ אומרים בתגובה כי מטרת ההפרדה היא למנוע טלטלות נוספות בוועד העובדים שעמד במרכזן של חקירות משטרה בשנה האחרונה.
כמה מעובדי התעשייה האווירית אמרו בשיחות עם המקום הכי חם כי ברור להם שאנשיו של כץ יפעילו לחץ על העובדים להצביע בעבור המועמד, בין השאר דרך עמידה ליד הקלפיות ורישום של העובדים שיצביעו. "הם יודעים מי האנשים שלהם", אומרת אחת העובדות, "הם רושמים לעצמם מי הצביע ולא זיהה את עצמו מראש כתומך של כץ. מאותו רגע אותו עובד מסומן אצלם כתומך של הצד השני וזה עלול לפגוע בו בהמשך (לוועד העובדים יש השפעה על נושאים כמו קבלת קביעות והעלאה בדרגה – א"נ). רבים מאיתנו מעדיפים לא ללכת להצביע בכלל, כי אנחנו לא רוצים להצביע לכץ אבל גם לא רוצים להיות מסומנים. מצד שני, יש גם מצבים שבהם מי שלא הולך להצביע מסומן כמתנגד. הלחץ על העובדים מאוד גדול, וכולם רוצים להיות כבר אחרי הבחירות האלה".
התנועה לטוהר המידות פנתה גם היא להסתדרות בדרישה למנוע את הבחירות הנפרדות לתפקיד יו"ר ועד העובדים. לטענת התנועה, משמעות הפרדת הבחירות בין ההצבעה ליו"ר לבין ההצבעה לשאר מוסדות הוועד תעלה מיליונים לארגון העובדים של התעשייה האווירית. אמיר חרמוני, ממייסדי התנועה ועובד תעשייה אווירית לשעבר שנחשב בשעתו לאחד ממתנגדי יו"ר הוועד חיים כץ, אומר כי הבחירות נערכות שלא על פי הנהלים. לדבריו, ההודעה על הבחירות הנפרדות לא יצאה בזמן שנקבע לכך בתקנון ועל כן אסור לערוך אותן. "אני מקווה שההסתדרות והמשטרה ייקחו את העניינים לידיים", הוסיף.
"יו״ר הוועד נאלץ לפרוש, ועקב כך אין ברירה אלא לקיים בחירות", אמרו בהסתדרות בתגובה, והוסיפו כי "הבחירות בתעשייה האווירית מפוקחות על ידי סגן יו״ר האגף לאיגוד מקצועי מר אלי בן גרא".
שיני בנים תקהינה
איש לא הופתע כשיאיר כץ, בנו של שר הרווחה, הודיע על רצונו להיבחר ליו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית. גורמים בחברה מספרים כי כץ סימן את עצמו כיורש והתנהל בצורה זו זמן רב. אביו, השר חיים כץ, עזב את כיסא יושב ראש הוועד רק כשהצטרף לממשלה לאחר 22 שנים בתפקיד. אהוד נוף, שהחליף את חיים כץ בתפקיד ונחשב למקורבו, מונה להערכת גורמים בתעשייה אווירית בעיקר כדי לשמר את תביעת רגלו והשפעתו של השר כץ בוועד, עד שבנו יהיה בשל להתמודדות.
"התמונה המצטיירת מחומר החקירה היא מדאיגה בלשון המעטה", אמר השופט עמית מיכלס בדיון הארכת המעצר של בכירי הוועד לפני כשנה, "דומה שלאורך שנים אנשים עובדים בתעשייה אווירת בתוך אוירה של פחד תמידי וחשש ממשי לעתידם התעסוקתי". עובדים בחברה מתארים תחושת פחד להביע תמיכה גלויה במועמד שאינו כץ. חלקם מספרים כי באירועים שונים בשבועיים האחרונים אמרו להם חברי ועד התומכים ביאיר כץ לא להגיע לאסיפות בחירות של מוטי פרץ. לחברי הוועד אין כל סמכות למנוע מהעובדים לצאת לאסיפות, אולם יש להם השפעה כאמור על המשך תנאי העסקתם, בדגש על קבלת דרגות ותפקידים. בוועד מכחישים טענות אלה.
"הבחירות אנונימיות, אבל יש חשש אמיתי", אומר אחד העובדים. "אין לאף אחד ספק שכץ ייבחר, אבל אין ספק כי הרבה יותר אנשים תומכים בפרץ מאשר אלו שיצביעו לו בפועל".
"הבחירות מתקיימות בהליך דמוקרטי ונקי, העומד בכל תקנון של ההסתדרות וארגון העובדים", אומר יאיר כץ בתגובה. "לאורך כל קמפיין הבחירות כיבדתי את כל העובדים, ואני בטוח שכל עובדי התעשייה האווירית ישתתפו בבחירות דמוקרטיות וחסויות את המזכיר המתאים לארגון העובדים. אין בכוונתי להתייחס לטענות לפיהן חברי ועד מאיימים על עובדים לא להגיע לאספות, כמי שחוזר ומציין בכל אסיפת בחירות את חשיבות קיום הליך דמוקרטי תקין, והחשיבות שכל עובד ישמע את כל המועמדים".
בהנהלת התעשייה האווירית סירבו להגיב לנאמר בכתבה.
[mc4wp_form id="1006521"]