כ-3,500 סטודנטים לומדים במכללה האקדמית תל אביב יפו. אתר האינטרט של המכללה מספר כי היא מתגאה בכ-13,000 בוגרים מאז שנוסדה בשנת 1994 ומעדכן כי רבים מבין בוגריה השתלבו בעמדות מפתח בכלכלה ובחברה הישראלית.
חיפוש מעמיק יותר באתר מגלה את בתי הספר השונים שיש במכללה, אולם ניסיון להירשם לאחד מהם יעלה בתוהו – המכללה סגרה את ההרשמה לשנה א' לבית הספר לממשל וחברה שבו לומדים על החברה האזרחית, על מדיניות ציבורית ועל פוליטיקה בינלאומית. בינתיים, הסבירו בהנהלת המכללה לסטודנטים ולמרצים, בית הספר לא נסגר, אבל לא צריך להיות בעל תואר ראשון בהצטיינות כדי להבין שאם אין הרשמה לשנה א', בתוך שלוש שנים לא יהיו בבית הספר הזה סטודנטים כלל – ובהיעדר סטודנטים, גם במרצים לא יהיה צורך.
"אנחנו בפירוש קוראים לזה סגירה של בית הספר", אומרת שרון חג'בי, יו"ר ועד סגל עמית ומורים מן החוץ. "כשסוגרים את ההרשמה לשנה א', הסיכוי לפתוח מחדש את ההרשמה מאוחר יותר הם אפסיים וברור שזה ילווה בפיטורי עובדים". הוועד של הסגל העמית (הסגל הזוטר יותר) המאוגד בארגון כוח לעובדים החליט לצאת למאבק נגד הסגירה, שאליו הצטרף ועד הסגל הבכיר שגם הוא מאוגד בארגון זה. אם לא יימצא פתרון, הסגל האקדמי כולו עלול לפתוח בשביתה בעוד כשבוע וחצי.
"לא נעשה איתנו הליך של היוועצות ומשא ומתן כמו שמחייב החוק כשעושים שינוי משמעותי בתנאי ההעסקה של העובדים", אומרת חג'בי. "אנחנו באי ודאות מוחלטת. בשנה הבאה אנחנו מדברים על 50 שעות לימוד שיקוצצו מתוך 100 שעות לימוד שהיו בבית הספר הזה. הפגיעה במרצים תהיה גדולה – את הפגיעה בסטודנטים כבר עשו, מרגע שפשוט לא נותנים להם להירשם לשנה א'. בעבור מי שתכננו להירשם, בית הספר הזה נסגר סופית".
את ההחלטה על סגירת ההרשמה לבית הספר, אומרים בוועדי המרצים, קיבל נשיא המכללה פרופ' שלמה בידרמן מבלי להתייעץ עם המועצה האקדמית שמלווה אותה, הגוף שעל פי תקנון המועצה להשכלה גבוהה אמור להיות המכריע בשאלות של תוכן הלימודים והיקפם. בהנהלה טוענים כי לא מדובר באיום על קיומו של בית הספר עצמו ובהפסקה תמידית של הרישום אליו, אלא בהפסקת רישום זמנית, בת שנה אחת, "כדי לשקול את מסלולי הלימודים". הסיבה, הוסבר למרצים, היא כלכלית: ההרשמה לבית הספר אינה גבוהה, ועל כן הוחלט לעשות צעדים לצמצומו. "כל שינוי בתוכנית הלימודים מחייב דיון במועצה האקדמית, ופה יש שינוי מובהק שכן לא יהיו תלמידים בשנה א' בבית הספר לממשל וחברה", אומר פרופ' דן לוי, יו"ר ועד הסגל הבכיר במכללה, "כולם אומרים 'כלכלי' ו'כספי' וזה טוב ויפה, אבל ברגע שיש למוסד אקדמי שם טוב זה בעל ערך כלכלי גבוה וברור גם אם קשה יותר למדוד אותו. סגירת בתי ספר היא פגיעה כלכלית כי היא פגיעה בערך האקדמי של המוסד.
"אנחנו תופשים את זה כתהליך שלילי במכללה שחורג בהרבה מבית הספר הספציפי, ואנחנו חושבים שאי אפשר לעשות צעד כזה בלי שיושבים איתנו ודנים איתנו" אומר פרופ' לוי. מרצים בכירים ומרצים שאינם בכירים הביעו תחושות קשות כלפי הנהלת המכללה בשיחות עם המקום הכי חם. בניגוד לראשי הוועד, הם העדיפו לדבר בעילום שם, מחשש לפגיעה בהם.
"אנחנו עובדים מול ועדת מנהל והנהלה דורסניים ושקרנים. היינו תמימים, והם עובדים עם משרד עורכי דין ועשו מאיתנו קציצות", מספר אחד המרצים במכללה. "אי אפשר להמשיך עם נשיא שבוגד בכל ערך אקדמי. הוא הוריד את הרמה האקדמית של המוסד הזה ונכשל. בידרמן התחיל את הכהונה השנייה שלו, ולא ברור אם בכלל יישאר משהו מהמכללה הזאת כשיסיים את הקדנציה שלו".
מרצה אחר עמו שוחחנו היה חריף אף יותר. "לפני בידרמן היינו מכללת בוטיק, גם במובן הערכי. זו נחשבה המכללה הכי טובה בארץ. הוא קיבל מוצר עם מוניטין מעולה, הסגל הכי טוב, המיקום הכי טוב, והוא פשוט מחריב את זה. במקום שהוא ייקח אחריות – כולם אשמים". אותו מרצה אמר כי הסטודנטים במכללה מבולבלים מאוד שכן ההנהלה אומרת להם שבית הספר לחברה וממשל לא נסגר, אך גם להם ברור שמדובר בסגירה על פניו. "ההנהלה משקרת להם ואני לא יכול לומר להם מה שאני חושב. כשהם שואלים, אני לא יכול לומר להם 'סוגרים' כי אז תאשים אותי ההנהלה שאני חלק מ'הסגל הבולשביקי שרוצה לשלוט במכללה'. הם אומרים שלקחנו מהם את 'חופש הניהול' ומנסים להסית את הסטודנטים נגדנו".
בראשית שנת הלימודים שבתו חלק מהמרצים במשך כמה שבועות במחאה על תנאי העסקתם, וכעת הם חוששים כי הסטודנטים, שנפגעו בשביתה הקודמת, לא יקבלו בהבנה שביתה נוספת על רקע סגירת בית הספר לממשל וחברה וצמצום משרותיהם של מרצים רבים. "על ה'קו' הזה רצה ההסתה של ההנהלה", אומרת אחת המרצות מן החוץ במכללה. "הם יודעים שהסטודנטים נכנסים בקרוב לתקופת מבחנים מלחיצה והם מנסים להעביר לסטודנטים מסר ולפיו הם כלל לא אמורים להתעניין במה שקורה בבית הספר לממשל וחברה כי מי שלומד בו ממילא יסיים בשלוש השנים הקרובות אז כביכול אין לו מה לדאוג. הניסיון הזה לתקוע טריז בין המרצים לסטודנטים זה 'הפרד ומשול' קלאסי. אלה לא שיטות שאפשר לצפות להן מהנהלה של מוסד אקדמי".
"יש אי שקט גדול", אומר פרופ' דן לוי. "אני ותיק במכללה, מאז שנת 2000, והאווירה הייתה אחרת לגמרי. האווירה השלילית נבנית בהדרגה לאורך 3-4 השנים האחרונות. הסיפור הזה לא התחיל היום, אבל עכשיו הוא בנקודה רותחת מאוד". אני בוגרת המכללה", מסכימה עמו שרון חג'בי. "בין המקום שלמדתי בו, ובין המקום שבו אני מלמדת יש הבדל של שמיים וארץ, למרות שזו אותה מכללה ממש. האווירה היא מאוד קשה".
תגובת המכללה האקדמית תל אביב יפו: ״עקב מיעוט נרשמים ולאור המגמות המסתמנות, החליט לאחרונה הוועד המנהל של האקדמית תל אביב יפו, להפנות את משאבי המכללה לאפיקים רלוונטיים יותר. המהלך כולל הגדלה משמעותית של ההשקעה בתחומי פיתוח חלופיים, כולל פתיחה של מכוני מחקר חדשים, לצד הפחתת ההשקעה בתחומים בהם אנו חווים ירידה דרמטית בביקושים כגון התוכנית לתואר ראשון בממשל וחברה וכתוצאה מתחייבת מכך הקפאת הרישום לשנה א' לתוכנית לשנת הלימודים הקרובה. חשוב להדגיש – אף חבר סגל אקדמי בכיר או סגל מנהלי לא ייפגע מהמהלך. לכל היותר, מינויים של מספר מצומצם של חברי סגל זוטר לא יחודש, כפי שקורה ממילא מדי שנה. הנהלת המכללה עדכנה את הוועדים השונים בהחלטות שהתקבלו ומקיימת שיח מכבד ופתוח עם כלל הוועדים. אנחנו קשובים לצרכי הסטודנטים הלומדים בתכנית ודואגים שהם לא ייפגעו מהמהלך. ניהול נכון ואחראי, תוך ביצוע התאמות למציאות המשתנה, הוא שהוביל את המכללה ליציבות ומצוינות אקדמית לאורך שנים".
[mc4wp_form id="1006521"]