בג"ץ קבע הערב (שלישי) כי אם לא יושג הסכם לקליטת מבקשי המקלט עד יום ראשון הקרוב, כל מבקשי המקלט הכלואים בכלא סהרונים ישוחררו.
החלטת השופטים מגיעה בתום יום דיונים בו מתחו השופטים ביקורת על נציגי הפרקליטות בשל המשך החזקתם במעצר של מבקשי מקלט מאריתריאה ומארצות אחרות, גם לאחר שמתווה הגירוש למדינה שלישית קרס. כשנציגי המדינה אמרו במהלך הדיון כי יש סבירות גבוהה, כהגדרתם, להשגת הסכם חדש עם מדינה שלישית אמר להם השופט מלצר "אני לא מכיר הלכה שמשאירה אנשים בכלא על סמך הסתברות גבוהה".
שופטי בית המשפט העליון מתחו ביקורת חריפה על נציגי המדינה משום שלא דיווחו על המו"מ המתקיים עם האו"ם וביקשו דחיות חוזרות ונשנות בעתירות לביטול מתווה הגירוש. בהחלטתם כתבו השופטים "אנו מתייחסים לכך בחומרה ומקווים שיופקו הלקחים הנדרשים על מנת שהדבר לא יישנה".
נציגי הפרקליטות אמרו בדיון כי שליח מטעם הממשלה נמצא כעת באפריקה ומנסה לחתום על הסכם ולפיו אותה מדינה תקלוט את מבקשי המקלט שיגורשו מישראל בתמורה לתשלום גבוה אותו תעביר לה הממשלה. לפני כשבוע הודיע ראש הממשלה על ביטול ההסכם עם האו"ם – לפי ההסכם שבוטל אמור היה הארגון הבינלאומי לדאוג לקליטתם של מחצית ממבקשי המקלט השוהים בישראל במדינות מערביות שונות, בלי שהמדינה תצטרך להעביר כסף בעבור שירות זה.
- למרות החלטת בג"ץ: רשות ההגירה ממשיכה להוציא צווי גירוש למבקשי מקלט
- בבית היהודי ידעו על ההסכם עם האו"ם – ושתקו
מדובר בהסכם הדומה להסכם עמו הגיעה ישראל, כך נטען, עם אוגנדה ועם רואנדה, אולם שתי מדינות אלה הכחישו את קיומו של הסיכום דבר שהביא לקריסת המתווה כולו. ראש הממשלה נתניהו אישר את הדברים לראשונה בנאום שבו הציג את ההסכם עם האו"ם, הסכם שבוטל מאז כאמור.
[mc4wp_form id="1006521"]