במתקן רשות ההגירה בבני ברק הוצאו היום צווי גירוש לבקשי מקלט, זאת למרות הקפאת הגירוש בבג"ץ ולמרות הודעת המדינה שלא תנקוט בצעדים נוספים לגירוש וכליאת מבקשי מקלט לאור קריסת מתווה "המדינה השלישית".
בשיחות שערכו עם מבקשי המקלט אמרו להם נציגי רשות ההגירה כי יגורשו בתוך 30 יום מישראל, וכי עליהם לבחור בין אוגנדה לבין רואנדה. עוד נאמר למבקשי המקלט כי הגירוש לרואנדה יעשה במסגרת "עזיבה מרצון", על אף ששתי המדינות הודיעו כי אין להן הסכמי קליטת מבקשי מקלט עם מדינת ישראל.
לידי המקום הכי חם הגיע צילום צו הגירוש שהוצא היום (ראשון) בצהרים למבקש מקלט מאריתריאה שהגיע למתקן בבני ברק לשימוע לגבי חידוש אשרת השהיה שלו. מתנדבים ישראלים שהיו במקום סיפרו שעם קבלת צו הגירוש האיש פרץ בבכי.
כזכור החליט בג"ץ להקפיא את פעולות הגירוש, בהסכמת נציגי המדינה, לאחר שהממשלה לא מסרה תשובה לשתי עתירות שהוגשו בעניין. העותרים טענו כי רואנדה ואוגנדה, מי שהוצגו עד אז בשם "המדינה השלישית", מכחישות מכל וכל את קיומן של הסכמות עם ישראל דבר המבטל למעשה את המתווה כולו. בגלל שהממשלה לא השיבה לעתירות ולא הציגה טענות הפוכות לטענת העותרים, הותיר בג"ץ את הצו הזמני שהוציא על כנו.
כמה ימים אחר כך הציג ראש הממשלה נתניהו הסכם עם האו"ם שיביא להוצאת מחצית ממבקשי המקלט מישראל לארצות מערביות שונות. כפי שחשפנו במקום הכי חם, גם שרת המשפטים איילת שקד מהבית היהודי הייתה מעורבת במשא ומתן עם האו"ם והייתה שותפה לקביעת מספר מבקשי המקלט שיעזבו את הארץ, ומספרם של אלה שיקבלו מעמד בישראל. שעות אחדות לאחר הצגת ההסכם הודיע נתניהו שהוא נסוג ממנו.
בארגוני הסיוע למבקשי המקלט חושדים כי צווי הגירוש נועדו להפעיל לחץ נוסף על מבקשי המקלט כדי שאלה יבחרו לצאת את הארץ "מרצון" לאוגנדה ולרואנדה, משום שאינם בקיאים במצב המשפטי החדש.
גורם במשרד המשפטים אמר הערב למקום הכי חם כי הוצאת צווי הגירוש היום היא הפרה לכאורה של החלטת בג"ץ ויתכן שהדברים מגיעים עד כדי ביזיון בית המשפט. דוברת רשות האוכלוסין הדגישה, בתשובה לפנייתנו, כי "כרגע אנחנו באותו מצב שהיה לפני החג, ועד להחלטה סופית של בג"ץ לא ישתנה דבר". כשנשאלה מדוע הוצאו הצווים החדשים השיבה כי הדבר ייבדק אולם בכל מקרה איש לא יגורש כל עוד הצו הזמני של בג"ץ עומד בתוקף.
[mc4wp_form id="1006521"]