ארגון אמנסטי ישראל הגיש בשבוע שעבר תלונה לנציבות שירות המדינה נגד ראש מנהל אכיפה וזרים במשרד הפנים, יוסי אדלשטיין, בטענה כי הוא "משחית נורמות וסטנדרטים שעובד מדינה מחויב אליהם". לטענת הארגון, אדלשטיין מוסר מידע שאותו הגדירו סלקטיבי ומגמתי, בעניין גירוש מבקשי המקלט מישראל.
במכתב שנשלח לגיא דוד, הממונה על המשמעת בנציבות שירות המדינה, אומרים אנשי אמנסטי כי אדלשטיין מטעה את הציבור ומוסר מידע שבו מצאו אי דיוקים והתעלמות מכוונת מהעובדות. בנוסף טוענים אנשי הארגון כי אדלשטיין מסר מידע מוטעה גם לח"כים שהשתתפו בועדות הכנסת השונות שעסקו בנושא הגירוש כשהופיע בפני ועדות אלה ובהן ועדת הפנים, ועדת השקיפות והוועדה לביקורת המדינה.
במכתבם מצטטים אנשי אמנסטי בהרחבה מהריאיון שפורסם עם אדלשטיין במקום הכי חם בגיהנום לפני כחודש. הם טוענים כי בניגוד לדבריו של אדלשטיין בריאיון, ולפיהן כל אחד ממבקשי המקלט יכול היה להגיש בקשה פרטנית לקבל מקלט, המדינה עצמה אישרה כי מ-99% מהם נמנעה היכולת להגיש בקשה כזו עם הגיעם לישראל.
- גם 8,000 מבקשי המקלט שהגישו בקשות מועמדים לגירוש – הריאיון עם יוסי אדלשטיין
- שופטי בג"ץ לא דוחים על הסף את העתירות נגד גירוש מבקשי המקלט
בנוסף אמר אדלשטיין בריאיון “אני לא משתכנע, כי יש חוות דעת בעולם, בדנמרק, באנגליה, בהולנד, שמספרות סיפור אחר, ועובדה היא שהם חוזרים לאריתריאה ולא קורה להם כלום… כל המדינות האלה הוציאו חוות דעת, שזה לא מה שהיה פעם". אולם לטענת אנשי אמנסטי במדינות אירופה כמו גם בארצות הברית נגנזו חוות דעת אלה ובבריטניה, למשל, נקבע חד משמעית כי אריתריאים זכאים למעמד פליט וכי אין לדחות מבקשי מקלט ממדינה זו.
בהופעתו בוועדה לביקורת המדינה אמר אדלשטיין "ההכרה (במעמד פליט – מ"ה) במדינות אירופה על פי הידוע לי זה לא הכרה פרטנית ברוב המקרים אלא זה יותר הכרה בקבוצה. אם את תקחי את מדינת ישראל שהכריזה על אי החזרה של נתיני סודן ואריתריאה במשך העשר שנים האחרונות את יכולה להגיד שפה נתנו 100%… אני נורא מצטער, אני מכל הדוחות של האו"ם לא הצלחתי להבין שזה פרטני ולכן אני אומר. חוץ מזה מדינת ישראל, כל מדינה יכולה לקבוע בתוך האמנה את ההגדרות שלה ומדינת ישראל הגדירה, מדינת ישראל פירשה את האמנה והיא החליטה על הרחבת הדעת שהוגשה ועל פי זה אנחנו עובדים". באמנסטי טוענים כי הנתונים שמסר אדלשטיין אינם נתוני אמת, וכי אחוז ההכרה בפליטים מאריתריאה במדינות אירופה עומד על 90%, וכי אחוז ההכרה בפליטים ממדינות אלה בעולם כולו עומד על 71.5%.
- "צא מהתור, לא תיכנס היום" – התנאים המחרידים ברשות ההגירה בבני ברק
- אריתריאים ב-10 שקלים, גאורגים ב-700: כך תיכנסו לתור ברשות ההגירה
מחר (שני) אמורה המדינה למסור את תגובתה לעתירות הדורשות לעצור את גירוש מבקשי המקלט למדינה שלישית, לאור ההכחשות של רואנדה ואוגנדה לגבי קיומו של הסכם לקליטתם בארצות אלה. מוקדם יותר ידון בג"ץ בעתירות בעניין התנאים הפיזיים הקשים במשרדי רשות ההגירה. העתירות לגבי התנאים הוגשו כשהמשרדים היו ברחוב סלמה בדרום תל אביב. בתגובה לעתירות דיווחה המדינה כי הבעיה תיפתר עם מעבר רשות ההגירה למיקום החדש בבני ברק, אך מאז התנאים הפיזיים שבהם ממתינים מבקשי המקלט הורעו אף יותר.
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "מדובר בטענות שאין להן בסיס ומטרתן לפגוע בעובד ציבור, המקיים את מדיניות הממשלה. לכשתתקבל התלונה, נגיב לתוכנה במקום המקובל".
[mc4wp_form id="1006521"]