זה כמה שנים שיאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, בן 26, מתגורר בלי לשלם שכר דירה בדירות הנמצאות בבעלות מדינת ישראל, או בבתים שבעבורם משלמת המדינה את כל הוצאות משק הבית, לרבות חשבונות שונים.
לאחר התפוצצות פרשת קלטת הזנאות של נתניהו בחדשות 2 לפני כחודש, פנה המקום הכי חם בגיהנום למשרד ראש הממשלה בבקשה לפי חוק חופש המידע, ובה שאלנו את השאלות הבאות:
– מהי העלות התקציבית השנתית בעבור סידורי המגורים של יאיר נתניהו?
– מהי העלות התקציבית בעבור הכלכלה האישית שלו (מזון, חשבונות שונים, ביגוד ועוד)?
– האם נעשה חישוב שכזה במשרד ראש הממשלה, ובאם לא נעשה – מדוע?
– באם יש ליאיר נתניהו תקציב הוצאות אישי לכלכלה על חשבון המדינה – על איזה סכום עומד תקציב זה?
– על איזה סכום עומד שכר הדירה של יאיר נתניהו בבית ראש הממשלה מאז שחרורו מהצבא, והאם מדובר בסכום קבוע?
– האם יאיר נתניהו משלם שכר דירה בעבור מגוריו בבית ראש הממשלה (לרבות הבתים הפרטיים המתוחזקים על ידי המדינה)?
– מיהו הגורם המוסמך לכך בחוק המאשר את תנאי המגורים, היקף עלותם וההוצאות של יאיר נתניהו, ככל שישנן הוצאות כאלה (לרבות מגורים וכלכלה שוטפת)?
– ככל שיש גורם שקבע את תקציבו ותנאי המגורים של יאיר נתניהו, נבקש את הוראותיו
אמנם פנינו בשאלות לגבי יאיר נתניהו, אולם הדברים נכונים גם לגבי בנו השני של ראש הממשלה, אבנר, בן 23. הדגשנו שאנחנו מבקשים שכל הוצאות הביטחון של יאיר נתניהו, לרבות מאבטחים, נהגים, רכב ממשלתי (ככל שיש כזה) או כל הוצאה אחרת המתקשרת לאבטחה לא יחושבו בסכומים שיוצגו לנו. לצורך העניין, קיבלנו את טענת משפחת נתניהו כפי שהוצגה בזמן שפורסמו הקלטות מסע הזנאות של יאיר נתניהו, שלפיה את הוראות סידורי האבטחה קובעות הרשויות המוסמכות (שירות הביטחון הכללי) וזו הסיבה שבגללה היו גם נהג ומאבטח באותו מסע זנאות.
כל דייר בדיור הציבורי יודע שעל פי החוק מי שמתגורר בדירה ממשלתית בלי לשלם שכר דירה, יימצא את עצמו מתמודד מול שורה של צעדים משפטיים שיינקטו נגדו. ככלל, דיירי הדיור הציבורי שמשכנים בביתם את ילדיהם שעברו את גיל 18, יצטרכו לשלם תוספת לשכר דירה כשבניהם או בנותיהם יסיימו את שירות החובה בצה"ל.
יתרה מכך – כל הכנסה שתיזקף לזכות אותם בנים או בנות של דיירי החברות המשכנות (כמו עמידר, למשל) תירשם ב"מבחן ההכנסה" המפורסם כהכנסה משפחתית, כך שמעבר להקפצת שכר הדירה, היא עלולה להביא במקרים מסוימים אף לאובדן הזכויות בדיור הציבורי. מדינת ישראל מאותתת בכך לאזרחיה המוחלשים ביותר שעם כל הכבוד, היא אינה סידור המגורים של ילדיהם מרגע שהם מתחילים את חייהם הבוגרים.
לכל כלל יש יוצא מן הכלל
אבל יש יוצא דופן, המתגורר בבית מידות הנמצא בבעלות הציבור, או בבתים פרטיים שעליהם הציבור משלם את כל ההוצאות – יאיר נתניהו. יאיר נתניהו אינו משלם שכר דירה למדינה בעבור השימוש בבתים שלה, הוא אינו משלם את חלקו היחסי בחשבונות משק הבית (חשמל, מים, טלפון, ארנונה וכדומה), הוא אינו משלם את חלקו היחסי בכלכלת הבית (מזון, עיתונים, מנוי לטלוויזיה רב ערוצית, אינטרנט ועוד) – זאת למרות שאינו נבחר ציבור, אינו בן הזוג של נבחר ציבור, ואינו קטין הסמוך על שולחנו של נבחר ציבור.
לפני חודשיים בדיוק קבע צוות בהובלת רשות המסים כי הוצאות דיור, שמשמש את ראש הממשלה ורעייתו לצרכים פרטיים, יחויבו במס. הדבר נקבע בעקבות עתירה לבג"ץ שבה נטען כי אין כל הצדקה שבני הזוג נתניהו לא ישלמו מסים בעבור אחזקת בתיהם הפרטיים על ידי המדינה. עד אז היה ראש הממשלה פטור לגמרי, וכמוהו רעייתו ובניו, ועכשיו יושב הצוות על מדוכת היישום אך אף שקל עדיין לא שולם.
כל הוצאה ממשלתית (או אי הכנסה) דורשת מקור תקציבי. על כן, ההוצאות שמוציאה מדינת ישראל על סידורי המגורים, המזון, המשקאות ושאר הסעיפים של יאיר נתניהו חייבות להיות רשומות תחת סעיף כלשהו, על פי חוק. לכן שאלנו, בין היתר, מי הגורם שהוסמך לקבוע מה עלותו של בגיר בן 26 שגר בבית ששייך לציבור או בבית שהציבור משלם בעבורו, ומי הגורם שהוסמך לאשר את העלות הזאת. חשוב להזכיר שמדובר בעלות שמגיעה לסכומי עתק – הוצאות בית ראש הממשלה בשנת 2014, למשל, עמדו על כ-2 מיליון שקלים (גם כאן, בלי הוצאות ביטחון). היות ורק ארבעה דיירים מתגוררים בבתים אלה (ראש הממשלה, רעייתו ושני בניהם), המשמעות היא שבחישוב ממוצע עלה יאיר נתניהו כחצי מיליון שקלים למשלם המסים באותה השנה.
אולם משרד ראש הממשלה מסרב לחשוף את התשובות לשאלות ששאלנו, ועל כן בכוונת המקום הכי חם בגיהנום לפנות לבית המשפט בעתירה שבה נדרוש לחשוף את הנתונים.
התגובה השקרית של משרד ראש הממשלה
הפנייה שנשלחה מהמקום הכי חם בגיהנום הגיעה למשרד ראש הממשלה ב-18.1.18. לפי חוק חופש המידע, אמור היה המשרד להשיב לפנייה בתוך 30 ימים (עד 17.2.18), כאשר במקרים יוצאי דופן ובהודעה מראש ניתן לקבל הארכה לזמן זה עד 70 ימים.
היות שלא התקבלה אצלנו כל בקשה להארכת המועד, פנינו במייל ב-18.2.18, יום אחרי המועד האחרון לקבלת תשובה למשרד ראש הממשלה, כדי לבדוק מדוע לא קיבלנו תשובה – אבל לא זכינו לתגובה כלשהי. גם ניסיונות חוזרים ונשנים לקבל תשובה לשאלה מדוע עוד לא נענינו באמצעות הטלפון לא נענו בתשובה כלשהי. נדגיש שוב שלא ביקשנו פרטים חסויים, והדגשנו כי אנחנו מוותרים על כל פרט שעלולה להיות לו נגיעה כלשהי לביטחון המדינה או לביטחונם או אבטחתם של בני משפחת נתניהו – אבל תשובה אין.
אתמול (רביעי) פנינו לדוברות משרד ראש הממשלה ושאלנו שאלה אחת – מדוע משרד ראש הממשלה אינו משיב לבקשת חופש המידע שלנו, כפי שהוא מחויב לפי חוק. זה לקח שבע שעות וחצי של המתנה (ושני טלפונים לזירוז) עד שקיבלנו את התשובה הבאה "בימים אלה מתבצעים שינויים באיוש כוח האדם באגף חופש המידע, ועל כן חלים עיכובים. הפניות נקלטות והן יטופלו בהתאם". כשביקשנו הבהרות נאמר לנו שזו התגובה ושאינם מעוניינים להוסיף דבר מעבר לזה.
התשובה הזאת, מעבר לעובדה שעל פניו משרד ראש הממשלה פועל בניגוד לחוק חופש המידע, אינה משקפת את האמת. אמנם, לאחרונה נפתח מכרז פנימי במשרד לתפקיד הממונה על חוק חופש המידע (תפקיד שקיים בכל משרד ממשלתי), אבל ענת רביבו, הממונה על חופש המידע במשרד ראש הממשלה שחתומה על טופס האישור שקיבלנו כשהגשנו את הבקשה, עדיין מכהנת בתפקידה – ובירור שעשינו מגלה שלא חלו טלטלות כלשהן במצבת העובדים שפועלים תחתיה או צמצום במספרם.
ב-29.1.18, תשעה ימים אחרי שהגשנו את בקשת חופש המידע למשרד ראש הממשלה, ניהלה ועדת השקיפות של ח"כ סתיו שפיר דיון על יישום חוק חופש המידע במשרדי הממשלה השונים. רק 27% מבקשות חופש המידע נענו במלואן, אמרה כותרת הכתבה של שחר אילן בכלכליסט, שבה הופיעו הנתונים שנחשפו בוועדה. בוועדה ייצגה ענת רביבו את משרד ראש הממשלה.
אם יש למשרד ראש הממשלה הסמכה תקציבית כלשהי למימון כלכלתו של האזרח יאיר נתניהו, עלינו לראות אותה, וכן לדעת מי אישר את המימון הזה ובאיזו סמכות. אם אין הסמכה כזו, או אם המימון ניתן שלא בסמכות, על האזרח יאיר נתניהו להשיב את שווי המימון שקיבל מיום שהשתחרר מהצבא ועד היום, כסף שנלקח מכיסם של אזרחים אחרים ששווים לו לחלוטין במעמדם לפני החוק.
על משרד ראש הממשלה להשיב לשאלות אלה.