בשבוע שעבר, בתגובה לקמפיין הרשת העולמי metoo# המביא עדויות של נשים שהוטרדו והותקפו מינית כתב ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי ש"צריך כנראה לומר גם את מה שהוא מובן מאליו – הטרדות מיניות הן רעה חולה, וכנראה גם נפוצה, שצריך למגר. על זה אין ולא יכול להיות חולק. זה קיים בכל ציבור, וכן – למרבה הצער גם בציבור שלי… לכן, כל עוד העיתון שמוביל את הקמפיין הזה בישראל הוא גם זה שמוביל את החפצת הנשים ושיווקן כאובייקט מיני בפרסום מודעות פרובוקטיביות אני פשוט לא מאמין בכנות מניעיו". וסמוטריץ' ממשיך להסביר: "באותו גיליון של ידיעות אחרונות הופיעה גם כתבה מפרגנת על מייסד 'פלייבוי' במלאת שלושים למותו… אשכרה מאמץ עילאי להגן על גופן וכבודן של נשים".
בתגובה לדבריו עלה ביום שישי האחרון פוסט בקבוצת הפייסבוק 'שיח פמינסטי', המונה יותר מ-33,000 חברות וחברים ועוסקת בדיונים פמינסטיים שונים:
"התלבטתי ארוכות אם לכתוב את זה או לא כי זה משהו אחד לכתוב #גםאני ומשהו אחר לשתף מה קרה. כשפרסמתי בפרופיל שלי תמונה עם ההאשטאג #metoo היה לי בראש את המקרה שקרה בעבודה שעליו כולם מסביבי יודעים. כולם יודעים איך הוא תפס לי את הטוסיק, כולם יודעים שהוא הושעה לשבוע וכולם יודעים שהוא עדיין גורם לכל הנשים שם להרגיש לא בנוח. חוץ מהחבר הכי טוב שלי אף אחד לא יודע על עוד מקרה כי המקרה הזה קשור למישהו חזק פוליטית והדבר האחרון שרציתי זה להיות אייטם.
עד היום. היום ראיתי שחבר כנסת מאותה מפלגה צייץ בטוויטר כל כמה הקמפיין הזה מיותר ונשבר לי. הוא טען שהקמפיין הופך את כל הגברים לאנסים ואת כל הנשים לקורבנות. אז בצלאל בוא אני אספר לך על חבר שלך, לובש כיפה, בכיר בבית היהודי, שלמרות שאמרתי לא ניסה לנשק אותי בכוח.
רק המחשבה על הלשון שלו עדיין גורמת לי לבחילה.
זה לא הקמפיין שהופך נשים לקורבנות זה אתה והחברים שלך".
תוך שניות אחדות קיבלה הכותבת מאות תגובות ושיתופים רבים, חלקם על ידי כלי התקשורת. כמה עיתונאיות פנו אליה וביקשו את רשותה לפרסם את הדברים.
"כשהיא כתבה את זה לא היה לה מושג שהפוסט יתגלגל באופן הזה, שהוא יצוייץ בטוויטר בהיקף כזה ושתהיה לו תפוצה כל כך גדולה", מספרת מקורבת לנפגעת. "היא פחות מבינה בתקשורת והמשמעויות של זה שהיא פרסמה את הפוסט בקבוצה פתוחה לא היו ברורות לה. הסיטואציה הובילה אותה לחרדה וכמה שעות לאחר מכן, לפני כניסת השבת, היא בחרה להסיר את הפוסט מהקבוצה".
למרות שהפוסט הוסר, שותף צילום מסך שלו על ידי העיתונאית הדס שטייף ואצל רבים אחרים, בין היתר על ידי מפלגת מרצ. בעקבות פניה למרצ הפוסט הוסר הבוקר, אך גם זה קרה לאחר שכבר היו לפוסט כ-70 שיתופים.
"העובדה שהפוסט הוסר ובכל זאת גורמים שונים בחרו לשתף צילום מסך מטרידה", אומרת המקורבת לנפגעת. "מהרגע שפוסט הוסר זה צריך היה להוות איתות אזהרה. המחשבה שלה הייתה שחשוב שהמידע יתפרסם. היא אמרה לי שהיא יודעת שהיא לא היחידה"
גם עירד מרציאנו צייגר, פעילה פמיניסטית ומתלוננת בפרשת קסיטאל מתקוממת על פרסום צילום המסך. "יש כאן סיפור של נפגעת שיצאה בהאשמה פומבית, ומסיבותיה שלה, מחקה את הפוסט. מותר לה להתחרט. כל צעד של כל נפגעת הוא חשוב, וצריך לזכור שגם הצעדים אחורה שנפגעות עושות חשובים וראויים להתייחסות ולכבוד, בדיוק כמו הצעדים קדימה".
מרציאנו צייגר מספרת שעברה חוויה קשה דומה כששמה פורסם. "מסתבר שמלא גורמים החליטו לפרסם צילום מסך של הפוסט, הרבה אחרי שהיא מחקה אותו. הרבה אחרי שהיה ברור שהיא איננה מעוניינת. זה משהו שגם אני אישית חוויתי בפרשה שלי – שודרתי בניגוד לרצוני המפורש והמובהק. הרגשתי כמו אובייקט, סמרטוט רצפה. יש פה נפגעת שמחקה פוסט וסגרה את הפייסבוק והיה אמור להיות ברור מעל לכל ספק שהיא איננה מעוניינת שזהותה תופץ.
"זהו מצב חמור, והרבה גורמים בתקשורת ומחוצה לה צריכות וצריכים לעשות בדק בית חשוב ומיידי. התופעה הזו של חשיפת נפגעות בתקשורת רק תתגבר. לא ייתכן שייעשה שימוש בטראומה, בפרטים, ובזהות של נפגעת בניגוד לרצונה".
ממרצ נמסר בתגובה:
"מרצ מתגאה בעמוד פייסבוק פעיל שמשתף תכנים חיצוניים, לצד פוסטים מקוריים. הנושא בפוסט המדובר הינו בחשיבות עליונה מבחינתנו והבחירה של המפרסמת להעלות אותו נתפסה אצלנו כמעשה אמיץ שחשיפה נוספת שלו תועיל למטרה. ברגע שנודע לנו, שהיא אינה מעוניינת בשיתוף – הפוסט הוסר. אנחנו מתנצלים אם נגרמה איזושהי עוגמת נפש, הכוונה היתה הפוכה מכך".