ברותי אמנו לא הכירו כעובדת, את חאתם אבו זיאדה מנסה המעסיק שלו להפליל, לעדית קרימולובסקי שופן הפסיקו את השכר בחודשי הקיץ ומיאנה ראבייב מנעו מידע על זכויותיה. דיוקן של ארבעה עובדים – יהודים וערבים, עובדים ומובטלים, אמנים ומוסכניקים – שהיו מעורבים השנה במאבקים להקמת ועד עובדים, לרגל ארוע מכירת האמנות "לחם ושושנים" של פרויקט נשים ועבודה של ארגון העובדים מען וסינדיאנת הגליל שיתקיים בסוף השבוע.
להרוס את תחנות הרוח
בסוף יולי 2014 הגיע ארגון העובדים מען להסכמה עם עיריית תל אביב על קליטת עובדי מתחם ביאליק (בית ביאליק ובית העיר) במוסדות חינוך (חברה בת של עיריית תל אביב) כעובדים בשכר עם תנאים סוציאליים. מאבקם של עובדי מתחם ביאליק החל כשנה קודם לכן, לאחר שנים שבהן הועסקו כ"מגישי שירותים" (על בסיס פרילנס), על אף דרישתם לקבל הכרה כעובדים. עובדי המתחם עסקו בהדרכה, אוצרות, שיווק, כתיבת תכנים ועוד. הפנייה לציבור ולחברי מועצת העיר, והמעורבות של צוות העובדים הביאו בסופו של דבר להסכם.
רותי אמנו, ועד עובדי מתחם ביאליק: "המתחם לא הכיר בי כעובדת. למרות זאת הוא היה הבית שלי במשך חמש שנים ואני אוהבת אותו בכל לבי. בשנה האחרונה ניהלנו מאבק על זכותנו. זו היתה שנ שכללה פיטורים, אלימות, התעלמות, האשמות, וצביעות, אך הסתכמה בהצמדת העט לחתימה על חוזה שהשורה התחתונה שלו היא: ״עובדת של..״ מלווה במספר תעודת הזהות שלי ובשמי המלא. אני מרגישה שניצחנו, שהותרנו מורשת לדורות הבאים של העובדים. המאבק הזה חשף בפני את העולם סביבי. למדתי עד כמה התופעה הקבלנית המדכאת היא לא חוויה פרטית שלי. לפגישה במען הגעתי בלי ציפיות. אבל שם אמרו לנו שהשינוי אפשרי ופתחו חלון קטן. זו היתה הפעם הראשונה שנתנו לנו סיכוי. זה נתן תקווה, וזה היה מפחיד. שם למדתי שקבוצה מאוחדת יכולה לנצח את התופעה הרעה הזאת, גם אם המערכת מנסה לתת תחושה שזו מלחמה בטחנות רוח".
צילום: ארז חרודי
יש לנו גב
עובדי מפעל המשקאות ג'אנה בנצרת עלית – יהודים, ערבים, עולים מחבר המדינות ומדרום אמריקה ותושבים של נצרת והכפרים הסמוכים – הקימו ועד עובדים ב-2012. המשא ומתן עם ההנהלה נמשך שנה ובסופו הושג הסכם קיבוצי שהבטיח את זכויות העובדים כולל פיצויים על חובות עבר, הפרשה מקסימלית לקרן הפנסיה, ודאגה לתנאי העבודה.
יאנה ראבייב ומנואל רמירז, ועד עובדי ג'אנה: "כמו עובדים רבים היינו חסרי ידע בקשר לזכויות שלנו ולחוק. מאז שהצטרפנו לארגון והקמנו ועד במסגרתו אנחנו מרגישים בטוחים וחזקים. שיש לנו גב ותמיכה, ואנחנו לא לבד".
צילום: ארז חרודי
מנסים להפליל אותי
העובדים הפלסטינים במוסך צרפתי שבמישור אדומים – תושבי אזור הרשות הפלסטינית וירושלים – התאגדו ב-2013. מאז שופרו תנאי השכר שלהם, העובדים בוטחו בביטוח לאומי ובביטוח פנסיוני וזכו לראשונה בחייהם בתשלום על הבראה, חופש וחג. למרות זאת החל ביולי 2014 המעסיק שלהם במסע שיטתי לחסל את האיגוד שהתמקד בניסיון לפטר את יו"ר הוועד חאתם אבו זיאדה. בימים אלו מתנהל מאבק להחזרת יו"ר הוועד למקום העבודה, כדי לחזור למו"מ שיוביל לחתימה על הסכם קיבוצי.
חאתם אבו זיאדה, יו"ר ועד עובדי מוסך צרפתי: "הצטרפנו לארגון כדי לשנות את תנאי העבודה הקשים של העובדים הפלסטינים במוסך, וזה אחרי עשרות שנים של העסקה פוגענית. למרות שמנהלי מוסך צרפתי ניסו להפליל אותי ולשבור את ההתאגדות אני לא מתכוון לוותר. האיגוד דואג לעובדים הפלסטינים בדיוק כמו שהוא דואג לעובדים יהודים. אנשים כאן בגדה המערבית לא מאמינים שיש דבר".
צילום: שי וגנר
לקחת אחריות על עתידנו
מורי מרכז המוסיקה ראש העין התאגדו ב-2013 כדי להבטיח שכר למשך כל השנה (ולא רק במשך חודשי שנת הלימודים) וליצור סולם שכר הוגן. לאחר מו"מ ארוך ומורכב, שכלל הכרזה על סכסוך עבודה ושביתה – הושג הסכם בראשי תיבות שנמצא היום בשלבים של ניסוח. ההסכם ייכנס לתוקפו בראשית 2015 ויבטיח למורים סולם קידום וביטחון תעסוקתי. ההסכם הקיבוצי שייחתם מהווה תקדים חשוב לגבי מרכזי מוסיקה דומים בארץ שברובם מועסקים מורים בתנאי שכר ירודים וללא ביטחון סוציאלי.
עדית קרימולובסקי שופן, ועד המורים במרכז המוסיקה ראש העין: "למדתי כי האינדיבידואל במערכת חשוב לא פחות מהמטרות והצרכים שלשמם היא קיימת. תהליך המשא ומתן לימד אותנו המוסיקאים לא להתבייש לבוא ולדרוש את התנאים הראויים לנו ולא לפחד לקחת אחריות על עתידנו האמנותי והכלכלי מול מעסיקים נצלנים ודורסניים. אני תקווה כי הסכם השכר בין מורי מרכז המוסיקה ראש העין לבין עריית ראש העין ישמש מודל להסכמים שכאלו בקונסרבטוריונים ברחבי הארץ".