דימוי: עמית ברין
"בשנה האחרונה הוספנו 835 מיליוני שקלים לטיפול בניצולי השואה.
הקלנו על קבלת הקצבאות.
דאגנו להעברת הכספים ישירות לחשבון במקום לסבך להם את החיים ב'כרטיסים חכמים' שרק שיגעו אותם.
הוספנו שעות סיעודיות.
הפקדנו להם אלפי שקלים בחשבון.
וזה לא מספיק.
זו רק התחלה, ועלינו לעשות יותר. כי לא נותר להם הרבה זמן.
בחודשים הקרובים נעשה צעדים נוספים, משמעותיים יותר, בעלות של מאות מיליוני שקלים.
נדאג לזה שהכסף יגיע אליהם ולא לכל מיני ארגונים ביורוקרטיים.
זה המבחן שלנו.
זו ההתחייבות שלנו".(שר האוצר יאיר לפיד, 7 במרץ 2014)
שר האוצר שלנו ריגש השבוע כהרגלו, כשפרסם בפייסבוק את הסטטוס שלעיל. עם זאת, נדמה שהמציאות הארורה מסרבת ליישר אתו קו. מנכ"ל החזית להגנת הציבור, דן אלון, הלך לבדוק השבוע כמה כסף באמת עבר לניצולי השואה מאז כניסתו של לפיד לתפקיד, והפנה אותי לשוחח עם חברי ועדת הכספים.
ממלא מקום יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני מיהדות התורה, עונה: "סך כל התוספת התקציבית שהועברה בשנה החולפת לניצולי שואה מסתכמת ב-130 מיליון שקלים". לדבריו, "הרשות לזכויות ניצולי השואה מצויה גם כך במשרד האוצר עצמו, כך שאין כל גורם שיכול לעכב העברה של כספים לניצולים, למעט ועדת הכספים – וזו לא עיכבה ולו שקל אחד שהאוצר ביקש להעביר לרשות".
גפני מציין עוד, כי "ההעברות שבוצעו בשנה החולפת לא היו קשורות לשלושת הסעיפים החשובים ביותר למצוקתם של ניצולי השואה: הסעיף הדן בזכויותיהם של ניצולים שעלו לישראל אחרי 1953 (ולא נכללו בהסכם השילומים עם גרמניה); הסעיף הדן בכפל קצבאות (ומונע ממקבלי שילומים תשלומים שונים מהמדינה, כגון קצבת זקנה); והסעיף הנוגע להגדרה של מיהם ניצולי שואה ומתייחס בעיקר ליהודים יוצאי מדינות ברית המועצות, וכן ליוצאי לוב, תוניסיה ומדינות נוספות שעלו אחרי 1953, אשר אינם מקבלים כל קצבה למרות היותם ניצולי שואה לכל דבר ועניין".
גפני אומר שבאוצר מתהדרים בנוצות שאין להם. "הנושא של כפל תמיכה עדיין עומד על פשרה שהגעתי אליה אתם לפני שנתיים ולא השתנה בשנה האחרונה כלל. הם טוענים שכל הטיפול בניצולים עבר למשרד הרווחה. אני מתנגד למהלך הזה, אבל אני מודיע לך – שאפילו את זה הם לא עשו".
אז איך אתה מסביר את ההצהרות של לפיד?
"איסתרא בלגינא קיש קיש קריא. ניצולי השואה הם אנשים שהולכים ומזדקנים. אנשים שעוזבים את העולם לצערנו. המדינה לא תוכל לתקן את העובדה שלא סייעה להם כפי שהיתה מחויבת".
תגובת משרד האוצר לא התקבלה. היום בצהרים, רבע שעה לפני שעלה לאוויר הסיפור ב"מקום", שעות לאחר שנשלחה בקשה לתגובה למשרד האוצר, כתב לפיד פוסט חדש בפייסבוק ולפיו הורה לבכירי משרדו להשוות את תנאיהם של ניצולי שואה שעלו אחרי 1953 לתנאים שמקבלים הניצולים שעלו עד לתאריך זה. כלי התקשורת מיהרו לחגוג את ההבטחה החדשה של לפיד. על ה-700 מיליון החסרים מההבטחה הקודמת, הוא עדיין לא מדבר.
אז איפה עוד 700 מיליון שקל שמיועדים לניצולי שואה? או כמו שאוהב לפיד להגיד: איפה הכסף?
באותו יום היה לזה המשך. איש מדובר ממשרד האוצר, איש אמיתי לגמרי בשיחה רשמית לגמרי, הסביר לי:
דובר: "אתה לא מבין. לא בודקים את העברות הכספים דרך ועדת הכספים!"
אני: "רגע, חשבתי שכל שקל שמתוקצב במדינה הזו עובר דרך ועדת הכספים."
דובר: "לא, אבל השמונה מאות ומשהו האלה…"
אני: "שמונה מאות וכמה מיליון באמת? כי שר האוצר לא מצליח לחזור על אותו מספר פעמיים."
דובר: "אתה לא נותן לי לסיים!"
אני: "סיים בבקשה."
דובר: "זה שר שעשה בשביל הניצולים את מה שאף אחד לא עשה!"
אני: "העביר או לא העביר? ואיך העביר? וכמה?"
דובר: "זה לא עובד ככה."
אני: "אז למה הוא כותב שהוא העביר?"
דובר: "מה אתה עשית למען ניצולי השואה?"
אז אני אסביר לכם איך זה עובד: קודם כל אומרים "העברנו 835, או 850, או 860 מיליון שקל לניצולי שואה". מה שלא אומרים זה שהסכום הזה עובר על פני חמש שנים. מה שעוד לא אומרים, זה שמדובר בסכום שמחושב לפי גולגולת – Xכסף לכל ניצול.
בכל שנה פוחת מספר ניצולי השואה ב-13.5 אלף. בשנה הבאה ישלמו 13.5 אלף Xפחות. בשנה שאחריה 27 אלף Xפחות. בשנה שאחריה 40 אלף Xפחות. אם Xהוא, נגיד, 1000 שקל, התקציב בפועל יקטן ב-200 מיליון שקל. אם Xהוא 2000 שקל (תוספת של 150 שקל בחודש בערך) – התקציב בפועל יהיה קטן ב-400 מיליון שקל.
ומה יעשו עם הכסף? עודפי התקציב יעברו לרזרבות, ואחר כך האוצר ישתמש בהם לענייניו. סגירת קצה פה, כביש להתנחלות שם, מיליארד שקל לביטחון פה, עוד איזה צוללת שם.
אבל מי יבדוק בעוד שנה או שנתיים או חמש כמה כסף באמת עבר לניצולי השואה. מה שחשוב זה הסטטוס שמפרסם יאיר עכשיו, לפיו הוא הוציא 835. או 850. או 860 מיליון שקל (ציקי! צוף! צוות תגובות! כמה לעזאזל העברתי לניצולי שואה??)
אז זהו, מר אדון שרוצר, שלא העברת. כרגיל אצלך, רק אמרת שהעברת.