אני נמצאת בעיירה קטנה בשם סומרסט, פנסילבניה, ממש על כביש 76 המפורסם, המשתרע בין הערים פילדלפיה וקליבלנד, אתריהן של שתי הוועידות הפוליטיות הגדולות של המפלגה הדמוקרטית והרפובליקנית.
זמן קצר אחרי שנכנסתי לרכב השכור בשדה התעופה הבינלאומי בפילדלפיה, והתקדמתי על כביש 76 מערבה, הפרסומת ברדיו המקומי טפטפה לתודעה. איראן, איראן, מקגיני תמכה בהסכם עם איראן ולכן אינה מתאימה להיות סנטורית מטעם מדינת פנסילבניה, אמר הקריין בספוט הרדיו של הסנטור הרפובליקני המכהן פאט טומי. היא גם רצתה לסגור את כלא גואנטנמו. הסאבטקסט: היא מסוכנת, הפחד שולט ברחובות. הצביעו לרפובליקנים שמבינים מה זה בטחון אישי. בפנסילבניה.
מקגינטי, בכירה לשעבר בממשל של מדינת פנסילבניה, מומחית בתחום איכות הסביבה (שימשה גם כיועצת בכירה של סגן הנשיא אל גור), לא הצביעה בסנאט האמריקאי על אף אחד מן הנושאים לעיל, אך טומי מייחס לה תמיכה הצהרתית בהודעות לעיתונות ובראיונות עמה. הוא חוזר שנה אחורה, להסכם עם איראן, ויותר מעשור אחורה, למתקן הכליאה השנוי במחלוקת שהוקם על ידי ממשל בוש, שהרוב הגדול של העצורים בו שוחררו על ידי ארה״ב ללא אישום וחלקם עם פיצויים כספיים.
מה שטומי אינו מספר בחפץ לב הוא העובדה שעל אף היותו רפובליקני, הוא לא יטרח להיכנס הלילה לרכב ולנסוע כ 4-5 שעות אל מעבר לקו הגבול בין פנסילבניה לאוהיו השכנה, כדי להגיע לוועידה הרפובליקנית בקליבלנד. טומי, החושש לכיסאו, מעדיף להצטייר בפני הבוחרים העצמאיים של פנסילבניה כמי שאינו תומך בטראמפ. כבר לפני שבועות הוא הבין שהתייצבות שלו שם, בוועידה שעשויה להיות שנויה במחלוקת, תפגע בסיכויים הפוליטיים שלו. אז הוא נשאר כאן, בפנסילבניה, ומדבר על איראן.
האמריקאים – כך היה במרבית מערכות הבחירות בעשורים האחרונים – הלכו לקלפיות על נושאים כלכליים. מדיניות החוץ של ארה״ב לא עמדה בלב השיקולים שלהם בבחירת המועמד. החריג המפורסם הוא מערכת הבחירות של 2004 – הראשונה אחרי התקפת הטרור 11/9. ג׳ורג׳ בוש נבחר אז בפעם השנייה. לרוב, נטיית ליבם של אמריקאים – עד כמה שניתן למסגר ולהכליל בחירות כה מורכבות – הינה להחליף ממשל כל 8 שנים: רפובליקנים, דמוקרטים, חזרה לרפובליקנים וכו'. 2016 אמורה להיות תורם של הרפובליקנים לכבוש את השלטון. אך טומי, כמו סנטורים רפובליקנים נוספים, מתרחק מקליבלנד.
האם 2016 תהיה שונה? האם הבוחרים יגיעו לקלפיות כשהטרור הגלובלי, האירועים בצרפת ובטורקיה, משפיעים עליהם? האם זו הסיבה שטומי משתמש בתקציב הבחירות שלו כדי לשכנע בוחרים מקומיים בפנסילבניה שזה הוא הנושא העיקרי לבחירה בינו לבין סנטורית חדשה?
טומי הוביל בפער ניכר בסקרים עד לפני כמה שבועות, אך לאחרונה החלה מקגיני לכרסם בנתח שלו. המאבק על הרוב בסנאט הוא משמעותי השנה. הרפובליקנים מחזיקים כיום ברוב של 54:46 (מתוך ה-46, אחד עצמאי משויך לדמוקרטים), אך מתוך 34 המדינות בהם סנטורים מועמדים לבחירה חוזרת בסיומה של קדנציה בת 6 שנים, כסאותיהם של כ-10 סנטורים נראים בלתי יציבים, וטומי הוא אחד מהם.
כביש 76 היפהפה קיבל את פניי בשקיעה, כמיטב הקיטש האמריקאי. נכנסת לרכב, והטבע מסדר ליBackdrop חלומי לנהיגה של כמה שעות בין ערביים. אמריקה הקלישאתית הישר לעיניים. לא יכולתי להימנע מתיעוד חפוז של הרגעים המרגיעים. כבר היה אחרי 20:30 והשמש עוד תעתעה.
והיו דברים שקלטו עיני ולא הצלחתי לתעד במצלמה. בצד ימין של הכביש, שלטי חוצות ענקיים המזמינים את הנהגים (כן, גם אותי? בשעה זו במוצאי שבת?) לבוא לבר הקרוב ולפגוש את אנג׳לה או את סוזאנה, נערה/אישה שתלווה אותם ותנעים את הבילוי בבר. כך פשוט, בשלט חוצות עצום ממדים, מציע בר מקומי נשים להשכרה. זה לא היה עובר בישראל, אמרתי לעצמי, בחיים לא.
בצד השני של הכביש המהיר, לצדן של כנסיות ציוריות וגבעות ירוקות, שלטי חוצות ענקיים מלאים במסרים דתיים. Jesus is your Savior. בואי להתפלל איתנו ביום ראשון בבוקר.
פתיינות מינית מול אדיקות מוסרנית.
מערב פנסילבניה כוללת אוכלוסיות של נוצרים מאמינים. הקווייקרים האמריקאים נולדו פה, ומסביב חיות קהיליות איימישיות אדוקות ועוד. לפנסילבניה יש 20 אלקטורים בבחירות הכלליות והיא מבין המדינות המתנדנדות. קלינטון מובילה בפנסיבלניה בכ-3 אחוזים בממוצע בסקרים. אך סקר חדש מלפני כמה ימים נתן לטראמפ יתרון של 2 אחוזים עליה.
סקס בתשלום או שמרנות נוצרית לעד על כביש 76? אף אופציה לא נראית מבטיחה.
אבל לפחות הנוף יפה. צילום: טל שניידר