הבת הגדולה שלי פנתה אלי השבוע בבקשה שאעזור לה ללמוד למבחן במתמטיקה. עשיתי מה שרוב האמהות עושות ושלחתי אותה לאבא שלה. בזמן שהיא הלכה, ניסיתי להבין למה עשיתי את זה. הרי הילדה בסך הכל בכיתה ז' כך שחומר הלימוד בהחלט בתחום הבנתי, אבל איכשהו נגררתי בלי לשים לב לחלוקה המגדרית של אבא = מתמטיקה.
את התיקון יכולתי לעשות די מהר לאחר ויכוח קולני שפרץ בין הילדה לאביה על אופן הלימוד. החלטתי להתגבר על חרדתי מהוראת המתמטיקה, להפריד את הניצים בבית ולצלול יחד איתה לחומר הלימוד. כדי להתגבר על החשש מפני טעויות השתמשתי באפליקציה ידידותית בשם photomath שסורקת תרגילים במתמטיקה ופותרת אותם תוך שהיא גם מסבירה את הדרך לפתרון. כך שלחתי את המוח שלי במעלית הזמן, שלושה עשורים לאחור עת למדתי לראשונה את כל השיטות לפתור תרגילי שברים, חזקות, סדר פעולות החשבון ועוד תופינים.
בחסות האפליקציה, הבעתי הנאה גדולה מתהליך הלימוד. כך שהילדה לא התיישבה לשיעור של מורה ותלמידה אלא למסע של גילוי והתלהבות משותף מהפלא הדיגיטלי. יחד ניסינו לאתגר את האפליקציה ולהבין עד כמה רחוק אפשר ללכת איתה בפתרון בעיות מתמטיקה ובעיקר את יכולותיה לסרוק את כתב היד המסורבל שלי. בין לבין הילדה פתרה תרגילים וסרקה אותם בהתלהבות לראות אם צדקה או טעתה. אני נשארתי כמתבוננת מהצד. בכל פעם שגילנו טעות, ניסינו להבין יחד היכן נפלה ומה ניתן ללמוד מזה להבא. על כל הצלחה שיבחנו את עצמנו ולא חסכנו מחמאות גם לאפליקציה המוצלחת.
ג'ו בולר, פרופסור להוראת מתמטיקה באוניברסיטת סטנספורד הסבירה בהרצאת טד שנשאה באחרונה כי מתמטיקה זה המקצוע היחידי שמחלק את העולם לבעלי מוח מתמטי ושאינם בעלי מוח מתמטי. לדבריה, זה המיתוס הכי גדול שחשוב לנפץ. אין באמת מוח מתמטי, כמו שאין מוח היסטורוני, פיזיקאי או ביולוגי. מתברר אם כך, שכל מוח יכול ללמוד מתמטיקה ולהתמקצע בו. מחקרים שנעשו באחרונה, שכללו גם סריקות MRI של המוח הוכיחו כי שהמוח גדל דווקא כשעושים טעויות במתמטיקה. כלומר "מוח מתמטי" הוא מוח שטועה במתמטיקה…
שלוש עצות הזהב של מישל אובמה
מה שהכי חשוב למוח זה הביטחון העצמי. כלומר מחקרים הראו שאנשים שהאמינו שהם יכולים ללמוד כל דבר, הגדילו את מוחם הרבה מעבר למקביליהם קטני האמונה. לדברי בולר, חווית הלמידה בייחוד במתמטיקה חשובה מאוד להצלחה. לילדות, זה אפילו חשוב יותר משום שקל להן יותר ללמוד דרך חוויה. ככל שהחוויה חיובית יותר והחומר מעניין יותר כך הסיכוי של ילדות וגם של ילדים להצליח יהיה גבוה יותר. בולר, אף הוכיחה זאת והכפילה במשך קורס קיץ אחד את הצלחת ביצועים של ילדים שהוגדרו מתקשים ו"לא בעלי מוח מתמטי". היא מדריכה כיום מורים כיצד ללמד מתמטיקה בדרך חווייתית. באתר שלה youcubed ניתן להוריד מערכי שיעור למורים ולקרוא את כל המחקרים עליהם היא מתבססת. אחד מהם אגב, קשור לנטייה של ילדים בכיתות הנמוכות לחשב תרגילים עם האצבעות. מתברר, שהמוח קולט טוב יותר את הדימוי החזותי ומשפר את ביצועיהם של ילדים אלו בכיתות הגבוהות יותר. המידע הזה, לא ידוע למרבית המורים שעדיין מעקמים פרצוף כשהם רואים את הילדים מזיזים את האצבעות בבואם/ן לפתור תרגילים.
הקו הברור שאותר במחקרים הנמתח בין הרגשות שלנו לבין היכולות הקוגניטיביות, חשוב במיוחד אצל בנות. וברוב הבתים, מתברר, אמהות שולחות אותן ישירות לאבא כשהן מבקשות עזרה בלימודים או במבחן, מבלי לחשוב על המודל השלילי שהיא יוצרת באותו הרגע ממש.
למסקנה הזו הגיעה גם, ניקול ברייאן, סמנכ"לית ניהול בחברת טכנולוגיה אמריקאית שיצאה באחרונה בקריאה לכל האמהות "להפסיק להגיד את זה". כלומר להפסיק ולשלוח את הבנות לאבא כשהן מתקשות במתמטיקה. באחד המחקרים אף הוכח כי אמהות אשר חלקו עם בנותיהן כי הן לא טובות במתמטיקה (או הביעו חרדת מתמטיקה) הביאו להרעה כמעט מידית בהישגים של בנותיהן.
אתמול צוין ברחבי העולם, יום הילדה הבינלאומי, בבית הלבן ציינו את היום החשוב בדגש על שלושה נושאים הטרדות מיניות בקמפוסים, שכר שווה בעבודה וצמצום הפערים המגדרים במקצועות ה-STEM (מדע, מתמטיקה, הנדסאות וטכנולוגיה). בהקשר זה, האישה הראשונה, מישל אובמה חשפה בראיון שלוש עצות הזהב שהייתה שמחה להעניק לעצמה בגיל 15 ואשר היא משננת לבנותיה מידי יום.
1. אל תחששו להיכשל. ילדות ונשים לעיתים מרגישות צורך להיות צודקות תמיד וחוששות מן הכישלון עד כי הוא הופך מחסום מפני הצלחה (כפי שהוכיחו גם מחקריה של בולר להצלחה במתמטיקה.) "זה לא הכישלון", אמרה "זה מה אתן עושות לאחר שאתן נכשלות. האם אתן מרימות ידיים? עוזבות? או האם אתן מאפשרות לו לחזק אתכן. האם הוא מדרבן אתכן להשתפר, לקחת סיכונים, לצאת מאזור הנוחות?"
2. סולדריות נשית. נשים זקוקות זו לזו. בכל העולם, נשים צריכות להתאחד ולעזור האחת לשנייה. "אם לא נעשה זאת – אף אחד לא יעשה זאת עבורנו".
3. התעלמו מאנשים רעים. "הקיפו עצמכן רק באנשים שמרימים אתכן. גם אם זהו קול בודד שמרו עליו קרוב ללב".
ורד כהן ברזילי, יזמת חברתית, פמיניסטית, מייסדת Out of the Box, מעבדת חדשנות למורות