ביום רביעי בבוקר הופיעה בעמוד הראשון של "הארץ" מודעת רבע עמוד, עניין של 15 אלף שקל, בנוסח הבא: "אנו החתומים מטה, הנמנים על בוגרי קרן וקסנר בישראל, מחזקים את ידיה של עמיתתנו עו"ד אורית פרקש הכהן, יושבת ראש רשות החשמל.
אנו מאמינים כי המחויבות להצגת הדעה המקצועית למקבלי ההחלטות ללא מורא היא ערך חיוני בשירות הציבורי בישראל, והעדרה עלול לפגוע ביכולתם של עובדי המדינה למלא את מחויבותם לאזרחי ישראל".
תוכנית וקסנר היא תוכנית יוקרתית הפועלת זה כ-30 שנה. בכל שנה נבחרים עשרה אנשים מהמגזר הציבורי שהקרן מממנת להם תואר שני במנהל ציבורי באוניברסיטת הארווארד בארצות הברית. אלה באים משורות הפרקליטות, מחיל האוויר, מהצבא, מהמוסד, ממשרדי הממשלה ומארגונים אזרחיים. בין הבוגרים אלופים בדימוס (עמוס ידלין, עמי אילון), שופטים (עוזי פוגלמן), בכירים במנהל הציבורי, מנהלי קרנות וראשי ארגונים גדולים במגזר השלישי.
יו"ר מועצת הבוגרים כיום הוא נדב תמיר, מנהל התחום הבינלאומי במרכז פרס לשלום, לשעבר קונסול ישראל בבוסטון ויועץ מדיני לנשיא שמעון פרס.
בעקבות החלטת ראש הממשלה לפטר את יו"ר רשות החשמל, עו"ד אורית פרקש הכהן, בשל השגותיה על מתווה הגז, החליטו חברים בקבוצת הבוגרים לשלוח לה מיילים תומכים. מכאן צמח הרעיון לפרסם הודעת תמיכה פומבית. לאחר פנייה לכל הבוגרים ברשת התקשורת הפנימית של הקבוצה, פורסמה המודעה המדוברת, בחתימתם של 18 איש. רק 18 איש, אם לדייק, מתוך כ-250 בוגרים.
אחד החתומים הוא אליעזר יערי, מנכ"לֹ הקרן החדשה לישראל לשעבר ויוצא רשות השידור. "היתה לי הזכות להיבחר לתוכנית ב-1995. היו שם רבים מהצבא ומהפרקליטות ואני הייתי הראשון שבא מרשות השידור", הוא אומר. "היה לי חשוב לפתוח דלת לתוכנית לאנשים מהחברה האזרחית, כי ראוי שגם הם יקבלו את ההכשרה הזאת. זו קבוצה שעם בוגריה נמנים אנשים משפיעים מאוד: משה לדור, עמוס ידלין, עמי איילון ועוד עשרות אנשי בדרגים גבוהים.
"אני שייך לקבוצה היותר עצבנית, ויש לי דעה שכבר פחות נחשבת כי זה עניין של גיל, אני כבר לא עובד ברשות השידור ופרשתי מהעבודה בחברה האזרחית. אני כבר 'איש פרטי' ופעיל בכמה עמותות, אבל אני נלחם על זה שלקבוצה, כקבוצה משפיעה, יהיה מה לומר. הקבוצה נפגשת פעם בשנה לסוף שבוע של השתלמות, מפגש רעים עם לימודים.
"השנה היתה שם מלחמה קטנה כי היתה קבוצה שאמרה שצריך להגיד מלה על הקרע ההולך ומתרחב עם יהדות ארה"ב – יש מאתנו ציפייה שנהיה גשר ליהדות ארה"ב. למרבה התדהמה הרוב אמרו מה פתאום, אנחנו לא קבוצת לובי.
"בגלל זה, כשבאה היוזמה לשלוח מיילים ולפרסם את המודעה, זה הפתיע אותי לטובה והסכמתי לחתום עליה וגם להשקיע בה כסף, כי היא לא ממומנת או מסובסדת על ידי שום גוף".
אלא שלעומת יערי, שחתם על העצומה והיה מוכן להתראיין, רוב חברי הקבוצה סירבו להשתתף ביוזמה ולא הסכימו לצרף את שמם לרשימת התומכים בעו"ד פרקש הכהן. אחדים מהם הסכימו לעזור במימון המודעה בלי להיות חתומים עליה. אפילו החתומים עליה שאליהם פנינו, לא היו מוכנים להתראיין בשמם, אלא בעילום שם.
לדברי אחד הבוגרים שחתמו: "מי שחתומים בשמם הם חלק קטן מבוגרי התוכנית. אחת מהסיבות למיעוט התומכים היא שלחלק מהאנשים, שהם עובדי מדינה, יש בעיה להביע דעה אף שיש להם דעות חשובות ונחרצות. המודעה הזאת פורסמה כדי להביע תמיכה באורית, כי אנשים במצב הזה נותנים את נשמתם למגזר הציבורי ונזרקים לצד הדרך וחשוב לתמוך בהם.
"אנחנו חושבים שתפקידו של הדרג המקצועי לבטא את דעותיו בלי חשש ובלי מורא והאינטרס של אזרחי המדינה, שיהיה דרג שאומר את דעותיו המקצועיות. בסוף מי שמקבל את ההחלטות הוא הדרג הפוליטי שנבחר על ידי העם, אבל הדרג המקצועי צריך לומר את דעתו בלי פחד ובלי שזה יעלה לו בכל מיני סנקציות".
"מה זה הדבר הזה?" שואל בוגר אחר שחתם על המודעה. "יש בקבוצת הבוגרים נציגים מחיל האוויר, המוסד, הפרקליטות, משרדי הממשלה, הלמ"ס – הסלתה ושמנה של המנהיגות הישראלית. ותראה מי ה-18 חבר'ה שחתמו: שרון אברהם וייס מנכ"לית האגודה לזכויות האזרח, דורית קרלין לשעבר סמנכ"ל הקרן החדשה, אבי ערמוני לשעבר מנכ"ל הקרן החדשה, אליעזר יערי לשעבר מנכ"ל הקרן החדשה, אלינור אמיד יוצאת רשות השידור.
"אלה אנשים שמבינים שצריך לדבר. אבל המיינסטרים הדרמטי לא מדבר. אני לא מיליונר, והמודעה לא זולה. חשבתי שלבי ופי צריכים להיות שווים. לצערי חסרים שם המון שמות.
"התוכנית הזו הכשירה לפחות 40 איש מהפרקליטות. עברו אותה אנשים שכבר מזמן לא בשירות הצבאי ולא שמעת מהם ציוץ. ברור שנשאלת השאלה, האם זה משפיע על הקריירה והדממה היא תשובה די בוטה. בכל זאת, יש חשיבות לעובדה שזו הפעם הראשונה שהקבוצה מדברת כקבוצה. היא קבוצה חשובה על אף שאין לה משטר של קבוצה. זה לא לובי, כל אחד חושב אחרת, לכל אחד יש דעה פוליטית או חברתית משלו".
קבוצת הבוגרים לא פרסמה מעולם רשימה מסודרת של כל חבריה וכדי לקבל פרטים באתר התוכנית יש צורך בשם משתמש וסיסמה, אבל חיפוש לא מסובך מעלה שמות של אנשים משפיעים ברמות הבכירות של המנהיגות הציבורית הצבאית, הממשלתית, המשפטית והאזרחית.
בין הבכירים ששמרו על שתיקה: פרקליט המדינה לשעבר משה לדור, מנכ"ל משרד המשפטים לשעבר משה שילה, נשיא מכון הרטמן ד"ר יהודה קרצר, אלוף במיל' ידידיה יערי, עו"ד מלכיאל בלס ואלוף במיל' שי אביטל.
שתיקתם של אלה שאת קולם שמענו לא פעם, בייחוד בנושאים מדיניים או ביטחוניים, מעידה על סירוב להיכנס לעימות חזיתי עם הממשלה וביחוד עם העומד בראשה, בנימין נתניהו. בשיחות שלא לציטוט הביעו חלק מהנשאלים חוסר עניין בנקיטת עמדה או בהבעת דעה מקצועית מנוגדת לעמדת הדרג הפוליטי. היו ביניהם כאלה שהמליצו לחותמים לא לעשות זאת, ולא "לפתוח חזית עם נתניהו".
"יכול להיות שמה שניסינו לעשות עם מודעת התמיכה יישאר ברמה של ישראל יפה", אומר אחד מהחותמים, "בואו נהיה יפים".