מזה שנתיים שפעילי עמותת אלע״ד הופכים את מסיק הזיתים בגיא בן-הינום שבמזרח ירושלים לנקודת חיכוך אלימה עם התושבים הפלסטינים של השכונות סילוואן ואבו תור במזרח העיר. מטעי הזיתים בגיא בן הינום הופקעו מהתושבים הפלסטינים והוכרזו ב-2018 כנכסי נפקדים. למרות זאת מקובל היה מאז שהתושבים הפלסטינים בשכונות הסמוכות המשיכו למסוק את עצי הזית מידי שנה, מיד לאחר הגשם הראשון. אלא שהבוקר הגיעו פעילי עמותת אלע״ד למקום ומסקו את עצי הזית של התושבים הפלסטינים שבועיים לפני המועד המתוכנן במטרה למנוע מהם לקיים את המסיק המסורתי. בנוסף ובאופן חריג ליווי את הפעילים של עמותת אלע״ד נציגי המשטרה.
גיא בן-הינום מקיף את העיר העתיקה ועיר דוד ובמשך שנים היווה אזור חיץ בין מערב העיר למזרחה. לאחר 1967 סופחו שכונות המזרח אל העיר ירושלים, וגיא בן-הינום נותר שטח טבעי עם מעט מטעים ששימשו לחקלאות. עם הכרזה על שטחיו כנכסי נפקדים הועבר השטח לרשות הטבע והגנים (רט״ג), ביוזמה וקידום של אנשי עמותת אלע״ד, שמזה שנים מקדמים השתלטות על קרקעות ושטחים בבעלות פלסטינים עבור הקמת מיזמי תיירות וארכיאולוגיה, בראשם – עיר דוד.
״היום מתנחלים נכנסו לאדמות שלנו וגנבו את הזיתים שלנו. אני בן 48 ובחיים לא קניתי שמן זית השנה כנראה אצטרך לקנות לראשונה״
״הפעילות התיירותית-התנחלותית בגיא בן הינום מזכירה את הדפוס המוכר של שיתוף הפעולה בין הרשויות הישראליות לעמותת אלע"ד״, כתבו באתר ״עמק שווה״, ״המיזמים המשותפים מאפשרים שליטה על שטחים נרחבים באמתלה של פיתוח תיירות לטובת הציבור. כמו בעיר דוד ובמקומות אחרים במזרח ירושלים, היוזמות הבודדות – כדוגמת בית קפה, מתחם החקלאות הקדומה, הרכבל ועוד – יוצרות יחד שטחים רחבים העוברים לידי עמותת אלע"ד או משרתים את מטרותיה. בהקשר זה, למרות היעדר אוכלוסייה בגיא בן הינום, יש לראות את הפעילות בו כחלק בלתי נפרד מהמאבק על אגן העיר העתיקה של ירושלים וכאמצעי לדחוק את הפלסטינים ממרחב זה״.
המדינה מעוותת חוקים כדי לגנוב אדמות
״היום מתנחלים נכנסו לאדמות שלנו וגנבו את הזיתים שלנו. אני בן 48 ובחיים לא קניתי שמן זית השנה כנראה אצטרך לקנות לראשונה״, אומר שאדי סמרין, בן למשפחת סמרין משכונת סילוואן שטוענת שהיא מחזיקה בבעלות על חלק מהאדמות בגיא בן הינום, לצד משפחות פלסטיניות נוספות מהשכונה. לטענת סמרין משפחתו מחזיקה במסמכים שמוכחים זאת עוד מתקופת השלטון העות'מאני. ״הם רוצים לגנוב את האדמות שלנו ולדחוק אותנו החוצה והמדינה משתפת איתם פעולה, משתפת פעולה עם גניבה, זו לא מדינת חוק. אנחנו חיים תחת כיבוש אבל במדינת חוק החיים עוד היו אפשריים והוגנים במידה מסוימת, אבל כעת כשהמדינה מעוותת את החוקים כדי לגנוב אדמות של אנשים פרטיים, זה בלתי נסבל. חוסר אונים שקשה לי לתאר במילים״
לאחר שהופקעו, הוגדר שטח הגיא יחד עם מטעי הזיתים, כגן לאומי באחריות רט״ג. כבר באותה שנה העבירה רט״ג את השטח לעמותת אלע״ד, שמאז מקימה בו פרויקטים תיירותיים גרנדיוזים בין היתר במימון המדינה ובכך מחזקת את הנוכחות היהודית בשטח. עליו השתלטה דה פקטו עמותת אלע״ד אשר פועלת לחיזוק הקשר היהודי לרושלים, ביסוס נוכחות יהודית בעיר דוד שבלב שכונת סילוואן, ומנסה לייהד את האזור בעזרת פרויקטים תיירותיים. בשנת 2019, עמותת אלע"ד פתחה בשטח בית קפה בשם "בית בגיא", הממוקם בפאתי שכונת אבו תור. העמותה מקדמת בו אירועים, חתונות והופעות.
המטרה של עמותת אלע״ד, המקבלת גיבוי מלא ומימון מהמדינה, היא ״יצירת טבעת היקפית-תיירותית שנועדה לא רק להרחבת שטחי ההתנחלות, אלא גם ליצירת מרחב של אתרים יהודיים רבים ככל האפשר סביב הר הבית
במהלך השנים 2020–2021, במסגרת מיזם לחקלאות קדומה, רשות הטבע והגנים (רט"ג) ועמותת אלע"ד החלו לפתח שטחים חקלאיים בגיא בן-הינום. שני הפרויקטים הגדולים ביותר של עמותת אלע״ד הם הקמת הרכבל שחוצה את העמק והגשר התלוי שחוצה את הוואדי. לטענת אנשי ״עמק שווה״ המטרה של עמותת אלע״ד, המקבלת גיבוי מלא ומימון מהמדינה, היא ״יצירת טבעת היקפית-תיירותית שנועדה לא רק להרחבת שטחי ההתנחלות, אלא גם ליצירת מרחב של אתרים יהודיים רבים ככל האפשר סביב הר הבית, חרם א-שריף, וכך בידודו מהשכונות הפלסטיניות סביבו ומההקשר ההיסטורי שלו״.
עמותת עמק שווה פנתה לרשות הטבע והגנים בעניין. מרט״ג הסבירו שהמסיק אושר ומתואם ויבוצע על כלל השטחים שנמצאים בניהול המדינה. לשאלת הקדמת המסיק למועד חסר היגיון חקלאי לא קיבלנו תשובה.