יומיים לאחר הלווית 12 הילדים שנרצחו במג׳דל שמס התכנסו השרים לישיבת ממשלה ואישרו מספר החלטות ממשלה. לא מדובר בהחלטות על סיוע לנפגעי הטבח מהעדה הדרוזית, גם לא תוכנית סיוע לתושבי הצפון ואפילו לא פתרון לתלמידי היישובים המפונים לקראת ה-1 בספטמבר. כמה שעות לאחר אותה ישיבה, ביום שלישי ה-30 ביולי סביבות השעה שבע בערב חוסל רמטכ״ל חיזבאללה ומספר 2 בארגון, פואד שוכר. כמה שעות לאחר מכן, לפנות בוקר ה-31 ביולי, חוסל ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמעיל הנייה, בלב טהרן.
הסיבה שלשמה התכנסה הממשלה ביום הקריטי הזה, רגע לפני שכל הקשב הציבורי מופנה לחיסולים, היא העברת 72 מיליון שקל עבור ״הקמה וקידום מיזמים בתחום המורשת הלאומית והמקומית והנחלת המורשת היהודית״. למעשה מדובר ביישום סעיפים בהסכמים הקואליציונים עבור 2024. כעת, בעיצומה של המלחמה המדממת והארוכה שידעה ישראל, החליטו השרים כיצד יחולק הכסף.
אחד הסכומים המשמעותיים שהחליטה הממשלה להקצות הוא 21.75 מיליון שקל שיועברו לאתרי עתיקות ביהודה ושומרון. הכסף יועבר לקמ״ט ארכיאולוגיה, המקבילה של רשות העתיקות בשטחים, עבור "תוכנית להצלה, לשימור, לפיתוח ולמניעת שוד והרס עתיקות באתרי מורשת באזור יהודה והשומרון ובקעת הירדן״. בשנים האחרונות אחת הפרקטיקות של ארגוני ימין להלאמת שטחים פלסטינים מעבר לקו הירוק נעשית באמצעות הכרזה על אתרי עתיקות לעיתים גם כאשר אין אף עדות מדעית שאכן האתר הוא אתר בעלי חשיבות היסטורית.
העברת התקציב נעשית מספר שבועות לאחר קביעת בית הדין הבין-לאומי בהאג שהכיבוש של ישראל ביהודה ושומרון איננו חוקי. השופטים בהאג התחייסו מפורשות לנושא העתיקות ביו״ש. בניגוד לח״כים מהימין הקיצוני שטוענים לשוד עתיקות על ידי פלסטינים, על פי אמנת האג, עליה חתומה ישראל, כל עיסוק בעתיקות בתחומי שטח כבוש מהווה ביזת נכסי תרבות. הדבר אסור גם על פי הדין הבינלאומי לזכויות אדם, המפורט באמנות לזכויות אזרחיות ופוליטיות וזכויות כלכליות וחברתיות, שגם עליהן חתמה ישראל.
לעומת זאת, לרשות העתיקות הרשמית של ישראל, שפועלת בתחומי הקו הירוק מדן ועד אילת, העבירה הממשלה רק מחצית מהסכום – 11 מיליון שקל. עבור צרכים שוטפים לאחר שתקציבה קוצץ בעקבות המלחמה.
סכום זהה של 11 מיליון שקלים יועבר למשרד המורשת וירושלים עבור ״מורשת, תיעוד ההתיישבות, בית ראשונים בהתיישבות״. הכסף מיועד לתוספת תקציב למשרד המורשת כזכור לקראת אישור תקציב 2024 הייתה ביקורת ציבורית חריפה על הממשלה בגלל שהממשלה לא קיצצה את משרדי הממשלה המיותרים ולא קיצצה בתקציבים הקואליציונים למרות הגירעון הכבד שנוצר בעקבות המלחמה.
הסכום הגבוה ביותר, 24 מיליון שקל, יועבר לתכנית ממשלתית בשם ״ירושלים ומורשת – פיתוח״, שהשנה תוקצבה בסכום של 118 מיליון שקל. מבדיקת ״המקום הכי חם״ עולה כי הסעיף הזה מאפשר חופש רחב של העברות תקציביות בין היתר לרשויות מקומיות ועמותות, חלקן שנויות במחלוקת ומרביתן פועלות בעיקר במזרח ירושלים. הסייג היחיד שהוסיפו הוא המובן מאליו – שלא יווצר מצב של כפל תקציבי לאותה פעילות שממומנת על ידי משרד או תכנית אחרת. הסעיף האחרון הוא הקצאת 4.25 מיליון שקל לעידוד מבקרים ברחבת הכותל המערבי ושדרוג תשתיות. הסכום יתווסף לתקציב תחזוקת הכותל הקיים, שעומד בשנת 2024 על 23,471,000 שקל.