בדיון בוועדת החינוך התרבות והספורט אתמול (שני) בנושא ההיערכות והמענים של משרד החינוך לתלמידים מיישובי קו העימות בצפון שלא פונו, משרד החינוך הודה כי אינו מסוגל להבטיח את שלומם של התלמידים במסגרות החינוך בשנה הבאה ובדרך אליהן.
"באנו להתריע. מחרטטים אתכם ואין פתרונות", אמרה בפתח הדיון נציגת "תנועת קומו" אשר חברה למאבק ההורים על פערי החינוך בקו העימות לפני שבועיים. "אנחנו חודש לפני תחילת השנה ואני לא בטוח שה-1.9 הוא תאריך רלוונטי", אמר לרנר, ראש מאבק ההורים.
ד"ר אורנה שמחון, מנהלת מחוז הצפון של משרד החינוך, היתה הנציגה היחידה בדיון ועוררה סערה בתשובותיה על המענים והפתרונות של המשרד לשנה הבאה. "יהיו פערי מיגון בשנה הבאה" הודתה שמחון והסבירה כי כל מה שקשור במיגון ובטיחות המוסדות הוא באחריות הפקע"ר וכי היא פועלת על פי הנחיותיו.
קצינת אוכלוסיה במחוז צפון של פיקוד העורף, רס"ן עינת סינגר, אמרה כי אם לא יהיה לתלמידים מרחב מוגן תקני ללמוד בו לא יאשרו את הלימודים ב-1.9. עוד הוסיפה כי אינה יודעת מתי תכנית המיגון למוסדות החינוך תסתיים. לדברי סינגר, כבר הוצבו 100 מיגוניות בתחנות ופיקוד העורף ממשיך למגן תחנות הסעה בישובים שבין 3.5-9 ק"מ.
"הקצב של הבינוי לשמירה על התלמידים נמוך מאוד", אמרה בדיון מיכל מנקס, סגנית מנכ"ל מרכז השלטון המקומי. "הייתי מצפה שמיום הפינוי הנורה האדומה תידלק, במיוחד במוסדות החינוך כדי להחזיר אותם מהר לשגרת לימודים". עוד הוסיפה מנסק כי היא שומעת מהרשויות על פערי מיגון משמעותיים בבתי הספר, שגם הממוגנים בהם, חלקם אינם תקניים וצריכים הסבה. "עלה גם הצורך בהקמת מיגוניות בתחנות ההורדה של ההסעות". מנסק הסבירה כי לפני כל יציאת הסעה מתקיים קשר ישיר בין הרשויות עם הפקע"ר וצה"ל, "אך אף אחד לא יכול להבטיח ביטחון וזה לא אומר שזה לא מסוכן", הודתה.
לשאלה לאן יופנו התלמידים במידה והמוסדות לא יהיו מוכנים שמחון ענתה כי אין בידי משרד החינוך פתרונות חלופיים וכי למיטב ידיעתה המוסדות שהמשרד החליט לקיים בהם לימודים קיבלו אישור פיקוד העורף. שמחון טענה כי אין בידי המשרד תקציבים למיגון האוטובוסים וכי בכל מקרה היכולת של חברות ההסעות לספק מיגון לכלל האוטובוסים היא באחריות משרד התחבורה. "שמדינת ישראל תחליט שהיא מוציאה תקן לאוטובוסים ממוגנים".
נציגת משרד החינוך: "אני לא מסוגלת להבטיח שתלמידים שייסעו למוסד חינוכי באוטובוס לא ייפגעו מחר בבוקר"
"אני לא מסוגלת להבטיח שתלמידים שייסעו למוסד חינוכי באוטובוס לא ייפגעו מחר בבוקר", אמרה שמחון בדיון. "זה לא הוגן להפיל את זה על משרד החינוך. היכולת שלי זה לעשות את המקסימום בתוך תנאים בלתי נסבלים שנחתו על הרשויות המקומיות ועל משרד החינוך. אנחנו לא יכולים לקיים שגרת לימודים כאילו אין מלחמה", אמירותיה הלהיטו את הדיון והחברים דרשו ממשרד החינוך לקחת אחריות על שלומם של הילדים במערכות החינוך. לשאלת יו"ר הוועדה יוסף טייב (ש"ס), האם משרד החינוך פנה למשרד האוצר לצורך קבלת תקציב עבור מיגון ההסעות ענתה שלא ידוע לה על פניה כזו.
"הדיפת האחריות של משרד החינוך על משרד הביטחון, על הפקע"ר ועל משרד התחבורה על הבטיחות של התלמידים היא לא מקובלת. שיגידו לציבור ׳במשאבים האלו אנו לא מסוגלים להעמיד שירותי חינוך לילדים"", אמר ח"כ להב-הרצנו.
״איך הם כל כך מנותקים?״
מומי ברקליפה, אב לילדים ויושב ראש הוועד של מנות, ישוב בגליל המערבי שאינו מפונה אך נמצא תחת איום. ביום רביעי האחרון נפל כטב"מ בתוך היישוב ובמושב עבדון הסמוך נפגעו שבעה בתים. "באפריל גם הייתה פגיעה ישירה בבית במנות", אמר בשיחה עם ״המקום הכי חם״. "שלושה שבועות לפני סוף הלימודים נפל כטב"מ בצומת כברי. אני לא שלחתי את ילדיי שלושה שבועות לבית הספר. האזור מתחמם והמצב נהיה קשה יותר", אמר. "אז איך הם כל כך מנותקים"?.
בדיון סיפר ברקליפה כי לפני שלושה שבועות תוכנן סיור לחברי כנסת שהיו אמורים להגיע באוטובוס ממוגן לישוב. "יומיים לפני הגיעה אבטחת הכנסת וביטלה את הנסיעה. ביטחון הכנסת לא הרשה לחברי הכנסת, בתוך אוטו ממוגן, לנסוע על הכביש בו מצופים ילדינו לנסוע הלוך חזור כל יום לבית הספר".
גם שמעון גואטה, תושב עלמה, ישוב שאינו מפונה במועצה מרום הגליל אמר בדיון שכל הכבישים ביציאה מהמושב חשופים לנ.ט וכן חצי ממרחבי הישוב בו עומדים גני הילדים. הוא סיפר כי בביקורה של השרה אורית סטרוק בישוב, מנע הביטחון מרכבה לעבור בתוך המושב. "אמרו שיש התרעות ושהם צריכים להתקפל".
לגבי הפער במורים ועובדי הוראה נמנעה שמחון מלתת תשובה ברורה ורק ענתה כי הפער "זניח". לטענתה למעט החינוך ההתיישבותי חסרים בכל הצפון 179 מורים. בשבוע שעבר הודתה מנהלת בית ספר "עמק החולה" כי חסרים מעל 20 מורים, כך על פי לרנר. "תספרי עכשיו 20 מורים בממוצע בעשרה בתי ספר בצפון ובדרום בחינוך ההתיישבותי ותקבלי לפחות 200 מורים נוספים שחסרים. בגלל זה היא לא נתנה מספר", אמר ל״מקום הכי חם״ לאחר הדיון.
בסיכום הדיון ביקש טייב מהוועדה להתכנס בעוד שבועיים ועד אז דרש ממשרד החינוך להעביר רשימה מעודכנת של בתי הספר והמעונות העומדים בתקני המיגון ואת רשימת צירי התנועה שמצופים התלמידים לעבור בהם ללא מיגון. עוד ביקש מהמשרד למצוא פתרון לתלמידים שמוסד הלימוד שלהם צפוי שלא לעמוד בתקן הפקע"ר למיגון עד ה-1.9. כמו כן ביקש לדעת כמה מורים חסרים בדיוק.