התנועה לאיכות השלטון פנתה היום (ה׳) ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, בדרישה ״לעצור באופן מיידי את התקשרות משרד ההתיישבות בלא מכרז״, עם ארגון השומר החדש בעלות כוללת של כ-50 מיליון שקל בעבור ״הגברת נוכחות בשטחים פתוחים״ לטובת ״חיזוק החוסן הקהילתי במרחב ההתיישבות״, כפי שנחשף ב״המקום הכי חם״ בתחילת השבוע.
בתנועה דרשו לקבל מהייעוץ המשפטי לממשלה תגובה לטענות שהועלו בפנייה עד ל-7 באוגוסט, כדי לבחון את ״המשך צעדינו בנושא, לרבות המשפטיים״. לטענתם משרד ההתיישבות פעל בניגוד לחוק ולתקנות חובת המכרזים. כפי שפרסמנו, על מנת לעקוף את החובה לערוך מכרז פורסמה ״חוות דעת מקצועית״ של עובדת המשרד, עדן גלעדי דניאל, מנהלת תחום גרעינים משימתיים במשרד, כמתחייב בתקנות חובת המכרזים, וזו קבעה שעמותת השומר החדש היא ״ספק יחיד״ בתחום על סמך ״חיפוש במרשתת״. זה כל מה שנדרש כדי להכריז על ארגון כספק יחיד ולהעביר לו מיליוני שקלים ללא מכרז.
בחוות הדעת נכתב כי ישנן שתי עמותות ושלוש חברות אבטחה אשר יכולות לעמוד בהיקף הפעילות הנדרש, אך פסלה את חברות האבטחה בגלל שהן לא פועלות בהתנדבות תוך קשר עם הקהילה המקומית. עורכי הדין אריאל ברזילי ואורי הס מהאגף הכלכלי של התנועה לאיכות השלטון, החתומים על מכתב הפנייה, התייחסו לכך וכתבו: ״גם אם נקבל את "סקר השוק" שביצע המשרד (ויצוין כי בהתאם לחוות הדעת המקצועית שהגיש המשרד בעניין, סקר השוק בוצע על בסיס חיפוש במרשתת בלבד), לא ברור מדוע נקבע בקריטריונים כי על הספק לפעול על בסיס מערך מתנדבים״.
גם את העמותה השנייה פסלה דניאל, אך לא פרטה באיזו עמותה מדובר או את הסיבה שנפסלה, זאת למרות שנראה שהייתה לכל הפחות יכולה לנסות ולהתמודד במכרז מול השומר החדש, שזוכה לתמיכות ממשלתיות בעשרות מיליוני שקלים מעוד שלל משרדי ממשלה נוספים.
״לא זו בלבד שמשרד ההתיישבות פועל להפריט את שירותי הביטחון בישראל, הוא אף עושה זאת תוך "תפירת" קריטריונים במכרז בשווי עשרות מיליוני שקלים למידותיו של ארגון ספציפי, ואף מתעלם מקיומם של מציעים פוטנציאליים נוספים. זאת, בניגוד מוחלט להוראות ועקרונות חוק חובת המכרזים״, כתבו אנשי התנועה.
״שאלות משפטיות כבדות משקל״
לטענתם הכרזה על ארגון השומר כספק יחיד היא צעד המעורר שאלות משפטיות כבדות משקל, שכן על פי פסיקת בית המשפט התקשרות בפטור ממכרז עם מי שנטען כי הוא הספק היחיד בתחום חותרת תחת העקרונות העומדים ביסוד מוסד המכרז הציבורי, ולכן, ״יש לפרש את חריג "ספק יחיד" פרשנות מצומצמת, יש לעשות בו שימוש רק במקרים בהם קיימת ודאות לגבי היותו של הספק היחיד המסוגל לבצע את נושא ההתקשרות״.
״הטענה כי מדינת ישראל אינה מסוגלת לספק ביטחון ותחושת ביטחון לאזרחיה, ועליה להפריט את שירותי הביטחון לידי עמותה לשם כך – מקוממת מאין כמותה״
כפי שפרסמנו, מפרוטוקול ועדת הפטור שפורסם באתר החשכ״ל עולה כי משרד ההתיישבות מתחייב להיעזר במכון מחקר ״למדידת אפקטיביות הפרויקט, עמידה ביעדים שהוגדרו מראש, ובפרט – הגברת נוכחות התושבים במרחבים הפתוחים מחוץ ליישובים״, אך לא ברור מהו היעד המדיד עבור ״הגברת נוכחות תושבים במרחבים הפתוחים״, בהנחה שזו אכן המטרה, ולא, חלילה, לחלק כסף ציבורי לעמותה המקדמת אג׳נדות של הפרטת שירותי ביטחון, שיטור וצבא תחת מכבסת מילים של ״משילות״ או ״ציונות״.
לדברי התנועה לאיכות השלטון משרד ההתיישבות מבקש להעביר, שוב, עשרות מיליוני שקלים מכספי ציבור לעמותה, בטענה כי הארגון הוא הגורם היחידי המסוגל לסייע בשימור תחושת המשילות והביטחון ביישובים ברחבי הארץ. ״הטענה – הנטענת על ידי משרד ממשלתי – כי מדינת ישראל אינה מסוגלת לספק ביטחון ותחושת ביטחון לאזרחיה, ועליה להפריט את שירותי הביטחון לידי עמותה לשם כך – מקוממת מאין כמותה, בייחוד בעת הזו. המדובר בהסטת עשרות מיליוני שקלים לטובת הפרטת כוחות הביטחון של ישראל, תוך התנערות מחובת המדינה לפעול לביטחון אזרחיה״. ממידע שהגיע למערכת עולה כי בעקבות הפרסום ״נוצר בלגן בארגון, גם אצל המתנדבים״.
״הממשלה אינה רשאית להעביר כספים באופן בלתי שוויוני ובלתי חוקי ככל העולה על רוחה״
מאז ה-7 באוקטובר קיבל ארגון השומר החדש תמיכות ממשלתיות בסך יותר מ-31 מיליון שקל. בין היתר 7.7 מיליון שקל ממשרד החקלאות עבור התנדבות בשטחים חקלאיים, מהמשרד לפיתוח הנגב והגליל עבור מטרה דומה וממשרד החינוך עבור הפעלת שנת שירות ותמיכה בארגוני נוער.
״אין ספק כי קיים צורך בהגברת תחושת הביטחון בישראל, אולם משימה זו מוטלת על כתפי הממשלה, והיא אינה רשאית להפריטה. ממילא, גם צורך להיעזר בגורמים פרטיים, ככל שזה מתעורר, אינו מהווה הכשר אוטומטי להעברות כספים בלתי מבוקרות ובלתי חוקיות״, כתבו ברזילי והס והבהירו כי ״הממשלה אינה רשאית להעביר כספים באופן בלתי שוויוני ובלתי חוקי ככל העולה על רוחה״.
המכתב נשלח גם לשרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות, ח״כ אורית סטרוק, מנכ״ל המשרד, אבי מאיר, לחשב הכללי באוצר, רו״ח יהלי רוטנברג וליועץ המשפטי למשרד האוצר, עו״ד אסי מסינג.