אתמול (ב׳) התכנסה הוועדה לביקורת המדינה לדון בטיפול משרד הביטחון בחיילי צה״ל נפגעי פוסט טראומה וביישום הכושל של רפורמת "נפש אחת" כפי שעלה בדוח מבקר המדינה לפני מספר חודשים. בדיון השתתפו גם חבריו של אלירן מזרחי, המילואימניק שאובחן כפוסט טראומטי בחודש אפריל, לאחר שירות בעזה, ושם קץ לחייו יומיים לפני שהיה אמור לחזור לרפיח בצו שמונה. אתמול פורסם כי חייל נוסף, בן 21 מאור יהודה שם קץ לחייו יומיים אחרי שחזר מפעילות בעזה.
זהו הדיון השני שמקיימת הוועדה בנושא, ולמרות שבסיכום הדיון הקודם, בחודש מרץ, התחייב היו"ר, ח״כ מיקי לוי (יש עתיד), לגבש שולחן עגול של משרדי הממשלה הרלוונטים שיוכלו לסייע ללוחמי צה״ל הפוסט טראומטים, אתמול התברר כי הדבר לא נעשה וכי למעשה מאז הדיון הקודם כמעט כלום לא קרה.
אנחנו בעלי משפחות בנינו חיים וביום אחד הכל מתרסק, אתה לא יודע מאיפה לאסוף את השברים, הם מנופצים לרסיסים. אני חשבתי שאני בא לשאוב כוחות אבל אני יוצא יותר מרוסק
"מדברים איתי על פוסט טראומה, זו לא הגדרה נכונה, תשנו את השם. תעצרו את כל מה שאתם מכירים, אתם חייבים לעשות הכל. אנחנו חייבים אתכם. זו מלחמה מטורפת. יהיו עוד הרבה מקרים כי אנחנו לא מחזיקים", אמר גיא, אחד מחבריו של מזרחי.
"עברנו ארבעה חודשים שאני לא יכול לתאר", סיפר גיא. "כמויות של דריסות מחבלים מתים וחיים, הכל משפריץ לבחוץ. היתה גופה של מחבל שהתנפחה ברמה שהבאתי לה מכה והכל השפריץ החוצה. זה היה ביום רביעי ובשבת אני אצל חמותי בבית והיא רוצה לשים לי חמין ואני עם עצמי במוח. אין לי טעם בפה אחרי כמויות הגופות ששחטתי. אני בבית לא בבית. אני מבקש תהפכו את המדינה בשבילנו. זה סבל פיזי וסבל נפשי. כל יום הלסתות נעולות, חריקות שיניים. אם אדם מדמם למוות שמים עליו חוסם עורקים, אבל את הדימום שלנו לא רואים אז אף אחד לא קופץ עלינו", אמר.
"לקחת כל יום ארבעה כדורים פסיכיאטרים ולא לישון בלילה", אמר חבר אחר של מזרחי, אבירם. ״אני כבר מתבייש להגיד, אני לא ישן עם אישתי בלילה כי זה לקום ולצעוק באמצע הלילה באטרף, לרייר ולהזיע במיטה… עצם החשיפה פה היא לא פשוטה בשבילי. יש בושה מאוד גדולה וזה חלק ממה שהכריע את אלירן. אנחנו בעלי משפחות בנינו חיים וביום אחד הכל מתרסק, אתה לא יודע מאיפה לאסוף את השברים, הם מנופצים לרסיסים. אני חשבתי שאני בא לשאוב כוחות אבל אני יוצא יותר מרוסק״.
"הכישלון מחפיר ומתחיל לעלות בחיי אדם״
על פי נתונים שהציגה נציגת אגף השיקום, שרית קדרון, נכון להיום נקלטו באגף 8,663 פצועים, "פי ארבע מכל שנת 2022". כאשר 42 אחוז סובלים מפגיעות בגפיים, 35 אחוז מהם סובלים מתחלואה נפשית, ו-21 אחוז סובלים מתגובה נפשית כפגיעה עיקרית.
מספר הנקלטים באגף השיקום זינק ב-30 אחוז בתוך פחות משלושה חודשים – עלייה מדאיגה שלא זכתה להתייחסות בדיון
מבדיקת המקום הכי חם והשוואה לסיקור הדיון הקודם נמצא כי מספר הנקלטים באגף השיקום זינק ב-30 אחוז בתוך פחות משלושה חודשים – עלייה מדאיגה שלא זכתה להתייחסות בדיון. בדיון הקודם אמרה ראש אגף השיקום במשרד הביטחון, לימור לוריא, כי מתחילת המלחמה נקלטו באגף 6,745 פצועים וכעת 8,663 – קצב עליה ממוצע של 21 נפגעים חדשים בגוף ובנפש מידי יום.
לאור מספר הנקלטים החדשים, לאחרונה אגף השיקום קיבל 100 תקנים למטפלים נוספים אולם עד כה רק 20 מתוכם אוישו, ״אנחנו בתהליך גיוס", הסבירה קלדרון. נזכיר כי בדיון הקודם דיווחנו שאגף השיקום מתקשה בגיוס מטפלים ופסיכיאטריים שמוכנים לעבוד באגף וכי קיימת בעיה בגיוס כוח אדם.
קלדרון גם הסבירה כי קצב הפצועים שנקלטים באגף גבוה מקצב האיוש וטענה כי כיום כל עו"סית מטפלת ב-850 נכי צה"ל. קלימן ונכי צה"ל פוסט טראומטיים טענו בדיון כי הפער גבוה בהרבה. "עובדת השיקום שלי אמרה שהיא מטפלת ב-2000 נכי צה"ל," אמר הלום קרב ותיק גל רובישטיין.
בחודש מרץ הבטיחו נציגי משרד האוצר כי יפעלו להשוות את שכר הרופאים העובדים במשרד הביטחון לשכר הרופאים בקופות החולים ובכך להקל את תהליך הגיוס. בדיון הנוכחי משרד הבריאות טען כי הנושא תקוע אצל ממונה השכר. יו"ר הוועדה לוי פנה לנציג האוצר: "אם לא תהיה תשובה עד יום רביעי אני אביא את הממונה על השכר לכאן. אתם לא תתעסקו עם נכי צה"ל אחרי שהצהרתם שאפשר להשוות שכר".
"אנחנו פה פעם נוספת ללא שינוי משמעותי והמצב חמור יותר כי הפערים גדלים", אמר יו"ר ארגון נכי צה"ל עידן קלימן. "נוספו אלפי פצועים מאז הישיבה האחרונה ואותו כוח אדם נשאר וזה בלי להזכיר נטישת עובדים. אין התאמה למצב הקיים. כל עוד לא ייאוישו תקנים לא יהיה מענה ראוי לנכי צה"ל", אמר.
נציגת אגף השיקום הסבירה על מגוון המענים שהוקמו עבור נכי צה"ל הפוסט טראומטיים ומנתה את האתגרים המשמעותיים לפי האגף: צורך בתשתיות מחשוביות, ממשקי מידע וצמצום בירוקרטיה, ובעיקר שיווק השירותים שמציע האגף עבור נכי צה"ל. "עשינו קמפיין בטלוויזיה וברדיו, אתר האינטרנט שודרג ובנוסף הוקם אתר ייעודי לחרבות ברזל, יש ערוץ וואטסאפ וזום לנשות פצועים ועוד", אמרה קלדרון. שמיר בינטה, פוסט טראומטי שנכח בדיון התייחס לקמפיין של אגף השיקום ואמר "אתם עושים רפורמה שבסוף לא קשורה אלינו או פרסומת שלא מדברת אל הכאב האמיתי שלנו. תתייעצו בנו. תושיבו אותנו בשולחנות. אל תשאירו אותנו בצד".
בדיון התייחסו נכי צה"ל הפוסט טראומטיים ובני משפחותיהם להבטחות ללא כיסוי בידי משרדי ממשלה מיולי 2023 להקמת ועדת שרשבסקי לטיפול בהלומי קרב קשים שהיתה אמורה למצוא פתרון לבעיית הדיור שלהם, להקמת מחלקה ייעודית לטיפול בנפגעי פוסט טראומה שהובטח להקים לפני שנתיים, לוועדה למחלות נלוות שהוקמה לפני שלוש שנים ועד היום לא פורסמו מסקנותיה ועוד. לטענת נציג האוצר ועדת שרשבסקי לא הוקמה עקב מחסור של נציגי ציבור בוועדה, שאישורה תקוע לטענתו אצל היועצת המשפטית לממשלה כבר שלושה חודשים. "משרד הביטחון ואגף השיקום לא יכולים להתחבא מאחורי תירוצים. נכון להיום אתם נכשלתם", אמרה שפרה שחר מעמותת "בית חם".
מלבד הצהרות כלליות של חברי כנסת, שנועדו לתקשורת, ועדויות של פוסט טראומטיים על מצבם הקשה, הדיון הסתיים ללא אמירה קונקרטית או פרקטית שתביא לשינוי מציאות
"ציון הממשלה הוא נכשל", אמר קלימן. "הכישלון מחפיר ומתחיל לעלות בחיי אדם. אלו מיטב בננו ומי שחושב שלא יהיו השלכות בטווח הרחוק על הגיוס לצה"ל שוגה ומסכן את מדינת ישראל".
הדיון אתמול היה כאוטי ונראה שלוי קבע אותו על מנת לרכב על ההד התקשורתי שנוצר בעקבות מאבק משפחת מזרחי להביא את אלירן לקבורה צבאית ולהכיר בו כחלל צה״ל. מלבד הצהרות כלליות של חברי כנסת, שנועדו לתקשורת, ועדויות של פוסט טראומטיים על מצבם הקשה, הדיון הסתיים ללא אמירה קונקרטית או פרקטית שתביא לשינוי מציאות אמיתי, ונראה גם שאיש מחברי הכנסת לא ניסה להוציא אמירה כזו מהדיון.
שיחה על זה post