חרף קביעת מח"ש והשב"כ שלא מדובר בפיגוע, בתגובה לתביעת רשלנות נגד המשטרה טוענת הפרקליטות כי האמירה שיעקוב אלקיעאן היה מחבל – נכונה. בפרקליטות ממשיכים לטעון שאלקיעאן התנהג באופן מחשיד ולא מוכנים להסיר את עננת החשד מעליו ומעל משפחתו.
התקרית באום אל חיראן אירעה לפנות בוקר ה-18 בינואר 2017. כוחות גדולים של המשטרה הגיעו לפנות את היישוב הבדואי בנגב ולהרוס את בתיהם של שבט אבו אלקיעאן, המתגורר במקום במשך דורות. ניסיונות להגיע לפשרה ולפינוי מרצון נמשכו עד אחת בלילה ולא צלחו. במשטרה היו נחושים להוציא לפועל צווי הריסה והגיעו בחסות החשיכה בהיקף כוחות לא שגרתי. שוטרים העידו כי התדריך שעברו לקראת המבצע היה לוקה בחסר.
אבו אלקיעאן, בן 47, אב ל-13 ילדים, סיים את תפילת הבוקר במסגד כשנודע לו על המתרחש. הוא הזעיק את בנו ואחיו והחל לארוז את חפציו ולהעמיסם על רכבו במטרה להציל חלק מהרכוש. לפי חקירת מח״שׁ הוא נסע עם אורות דלוקים ובמהירות של 10 קמ"ש בלבד. לאחר נסיעה של מטרים ספורים החלו שוטרים לירות עשרות כדורים לעבר הרכב. הירי, ככל הנראה, הביא אותו לאובדן שליטה על הרכב, שהידרדר במורד הדרך, סטה מנתיבו ופגע בשוטרים שעמדו במקום. כתוצאה מכך השוטר ארז לוי נהרג.
הקלטות הקשר המשטרתי, כפי שנחשפות בסרט הדוקומנטרי "מוות באום אל חיראן", שהוצג בפסטיבל דוקאביב שהסתיים במוצאי שבת, מוכיחות באיזו קלות הכריזו השוטרים כי מדובר ב"פיגוע דריסה". דוברת המשטרה מירב לפידות מיהרה להתראיין ליומני הבוקר והכריזה כי אלקיעאן, שהיה מורה למתמטיקה, הוא מחבל ושנבדק הקשר שלו לדעאש.
שעות ספורות לאחר מכן כינה המפכ"ל דאז, רוני אלשיך, את אלקיעאן "מחבל בן-עוולה". מעל קברו הטרי של השוטר לוי הצהיר אלשיך כי "המחבל שימש כמורה בבית ספר בו נעצרו שישה מורים שבחרו ללמד את האידיאולוגיה של דאע"ש במקום את תוכנית הלימודים של משרד החינוך". גם נתניהו מיהר והכריז על האירוע "פיגוע דריסה".
רשלנות ופגיעה בשמו הטוב
בנגד, חוקרי השב"כ שהגיעו לזירת התקרית עזבו אותה במהירות. חוקר שב"כ סיכם זאת במסמך שכתב כך: "למיטב שיפוטי ונסיוני המקצועי, לאור הממצאים בשטח, מדובר לכל היותר בתאונה או תקלה מבצעית ולא בפיגוע, ובוודאי שלא בפיגוע מתוכנן".
גם חקירת מח"ש קבעה שלא סביר שמדובר בפיגוע. ממצאי החקירה העלו חשד שאחד השוטרים ירה ישירות אל עבר רכבו של אלקיעאן ולא לעבר גלגלי הרכב כפי שהצהיר. השוטרים גם שינו גרסאות ובתחילה אחד מהם טען שלא חש סכנת חיים ולאחר מכן חזר בו. במח"ש ביקשו לחקור את השוטרים באזהרה, אבל פרקליט המדינה דאז, שי ניצן, עצר בעדם. לימים ייחשף כי מאחורי הקלעים הפעיל אלשיך, לשעבר סגן ראש השב"כ, לחצים כבדים למנוע את החקירה. ניצן העדיף שלא להעמיק חקר בפרשה וקבע שלא ניתן לקבוע אם מדובר בפיגוע או לא.
דוח נתיחת גופתו גילה כי לא מת במקום – השוטרים הוציאו אותו מהרכב והשאירו אותו למות, שרוע על האדמה. אף גורם בזירה לא בדק את מצבו ולא ברור כמה זמן לקח עד שנפטר
הפרשה הובילה בין היתר להתפטרותו של ראש מח"ש דאז אורי כרמל שסבר שאבו אלקיעאן הוא חף מפשע ונעשה לו עוול. עמדתו של כרמל לא התפרסמה בציבור ונחשפה רק בספטמבר 2020, הודות לסכסוך פנימי בפרקליטות בין משה סעדה לפרקליט המדינה שי ניצן. רק אז פרסם ראש הממשלה נתניהו התנצלות בפני משפחתו של אבו אלקיעאן, תוך שהוא עושה שימוש ציני במקרה לענייניו המשפטיים.
משפחתו של אבו אלקיעאן שכרה את שירותיו של עורך הדין משה קריף והגישה תביעת מיליונים נגד המשטרה, בטענה לרשלנות מצד השוטרים באופן שבו בוצע הירי ובהיעדר טיפול באבו אלקיעאן. דוח הנתיחה של גופתו גילה כי לא מת במקום. השוטרים הוציאו אותו מהרכב והשאירו אותו שרוע על האדמה. אף גורם בזירה לא בדק את מצבו ועל כן לא ברור מתי נפטר. במסגרת התביעה מנהלת משפחתו של אבו אלקיעאן מאבק גם על הפגיעה בשמו הטוב ודורשת פיצוי גם בגין הפצת לשון הרע. בתגובה לתביעה טוענת הפרקליטות כי למשטרה עומדת הגנת "אמת דיברתי" וכי בכל מקרה מדובר בפרסום מותר במסגרת תפקידה השלטוני.
"הפרסומים נושא כתב התביעה הם, בעיקרם, פרסומים שנעשו בטווח הזמן המיידי לאחר האירוע וכתגובה אליו", נכתב בתגובה. "ההתייחסות לאירוע על ידי הדוברים השונים נעשתה בהתאם למציאות האובייקטיבית אשר נחזתה לנגד עיניהם בנקודת הזמן הרלוונטית. למותר לציין, כי דרישת החוק כי בפרסום יהיה עניין ציבורי, מתקיימת במקרה דנן באופן מובהק, שעה שמדובר באירוע בעל משמעות ציבורית ברורה. המציאות, כפי שעמדה לנגד עיני כל הגורמים אשר היו מעורבים באירוע היא כי הדריסה נחזתה לשיטתם כאירוע של פגיעה מכוונת כנגד השוטרים".
מנכ"ל רשות הבדואים ביקש מפרקליט המדינה הנוכחי להבהיר כי אבו אלקיעאן חף מפשע, אך עמית איסמן ממשיך את דרכו של קודמו ומסרב. ספר דת איסלאמי שנמצא ליד מיטתו ושלושה גליונות זהים של ישראל היום שנושאים את הכותרת "פיגוע דריסה" ממשיכים לרדוף אותו גם אחרי מותו. אז מה אם בנייד, כמו גם בשני המחשבים שלו, לא נמצא בדל של חומר מפליל.
"באירועי אום אל חיראן לא רק גופו חולל וחייו של יעקוב נקטלו. שמו הטוב, כבודו וכבוד משפחתו נרמסו מעל גלי האתר התקשורתיים", נכתב בכתב התביעה. "מדינת ישראל התעוררה לבוקר 18.1.2017 כששוטריה מצביעים באמצעי התקשורת על משפחת אבו אלקיעאן כמשפחה איסלאמית חסידת דעא"ש, אשר ממנה יצא נהג קטלני שקיפח חייו של שוטר מסור. לא היה דבר מזה קשור בחייו של המנוח ובחייו של משפחתו. כבודו, כבוד משפחתו, ילדיו והציבור הבדואי כולו הושפלו בבוקר הנורא הזה, כשעלילה זו נקשרה כנגדם".
שיחה על זה post