יום לאחר מתקפת חמאס, בזמן שמאות אזרחים עוד הוגדרו נעדרים וכוחות הביטחון עדיין עסקו בטיהור הנגב המערבי מאחרוני מחבלי חמאס שנכנסו לישראל ב-7 באוקטובר וטבחו באלפי אזרחים, פרסמה מחלקת המבצעים של המשטרה עדכון לנוהל ההפעלה והשימוש במכונת התזה, המוכרת יותר בקיצור מכת״ז או מכת״זית, המאפשר למשטרה להוסיף למים המותזים על המפגינים חומר המכונה ״פלפל נוזלי״.
על פי הנוהל המשטרתי התזת נוזל פלפל על מפגינים תתבצע באותו אופן בו מתבצעת התזת נוזלים אחרים בהן משתמשת המשטרה – בואש, צבע או מים, כלומר באמצעות סילון בלחץ גבוה מאוד המופעל ישירות אל עבר המפגינים על מנת ליצור מגע ישיר עם גופם.
החומר הוא גרסה נוזלית של מה שמוכר בציבור כגז פלפל, זה הנמצא בשימוש רווח כאמצעי אישי להגנה עצמית וכאמצעי לפיזור הפגנות. מקורו בחומר בשם Oleoresin Capsicum – OC, המופק מפלפל קאיין. בכמויות קטנות נמצא החומר במגוון רחב של שימושים – החל מתעשיית התרופות, תחום הקולינרייה והמזון כתבלין ועד שימוש כתוסף תזונה. בכמויות גדולות וריכוזים גבוהים הוא הופך לאחד האמצעים הקשים ביותר המצויים בידי המשטרה.
סיון תהל, רכזת תחום חופש המחאה באגודה לזכויות האזרח: ״תוספת של גז פלפל למכתז"ית המופעלת באופן בלתי מובחן היא צעד קיצוני ביותר: גז כימי שגורם לכאב, גירוי בעור ובעיניים ולקשיי נשימה״
״חשיפה של רקמות הגוף (עור, עיניים, ריריות) ל-OC תגרום לתחושת גירוי מיידית ובהמשך תיתכן תגובת דלקת ברקמות הנחשפות, בעיקר אם החשיפה היא רבה או ממושכת״, מסביר ד"ר אופיר לבון, יו"ר החברה הרפואית לטוקסיקולוגיה. ״התגובות כוללות אודם וצריבה בעיניים עד דלקת עיניים, סגירה חזקה של עפעפיים עם תחושת כאב, שיעול, נזלת וגירוי אף, ריור וצריבה בפה ובגרון, תחושת קוצר נשימה, חנק, חולשה, בחילה, הקאה, צריבה עד אודם בעור החשוף. פגיעה משמעותית בעור, לעיתים עד כדי כוויה, עלולה להתרחש בעקבות מגע ישיר של החומר עם עור חשוף לזמן ממושך ובכמות גדולה״.
לפי נהלי אגף מבצעים של המשטרה, השימוש בנוזל פלפל בהתזה יעשה בהפרות סדר בדרגה ד׳, הגבוהה ביותר במדרג המשטרתי, במקרים של ״הפרה של הסדר הציבורי תוך התנגדות אלימה קשה וחמורה הכוללת שימוש בחפצים ובאמצעים שונים מצד מפרי הסדר נגד כוחות המשטרה או הציבור באופן העלול לגרום לחבלות בגוף או נזק לרכוש״. את השימוש רשאי לאשר רק מפקד מחוז או סגנו.
״שימוש ב"גז פלפל" ממכת״זית מסכן את בריאות הציבור. בגלל מנגנון ההפעלה הנזק עלול להיות חמור וממושך יותר. יתר על כן יכולה להיפגע אוכלוסיה נרחבת, כולל עוברי אורח ואנשים שכלל לא הייתה כוונה לפגוע בהם״, הסביר פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור.
נכנס לשימוש ביום הפרסום
בחודש מרץ פרסמה המשטרה, בעקבות בקשת חופש מידע שהגישה האגודה לזכויות האזרח, את נתוני השימוש המבצעי שנעשה באמצעי החדש. כאמור, עדכון הנוהל פורסם ב-19 באוקטובר וכבר באותו יום משטרת מחוז ירושלים עשתה שימוש בנוזל פלפל באמצעות מכת״ז, כך גם למחרת – יום שישי ה-20 באוקטובר. ברקע – הפגנות ענק נגד ישראל ברחבי העולם וביתר שאת במדינות ערב, כמו גם בשטחי הרשות הפלסטינית ומזרח ירושלים – לראשונה מאז פרצה המלחמה. ההפגנות פרצו בעקבות הפרסום השגוי של הפצצת בית חולים בעזה על ידי כוחות צה״ל, שלקח שעות עד שהוכח שמדובר ברקטה שנורתה על ידי פעילי חמאס ונפלה בטעות בבית החולים.
גם שבוע לאחר מכן, יום שישי ה-27 באוקטובר, השתמשה המשטרה בהתזת פלפל נוזלי על מפגינים בירושלים. סך הכל, נכון לחודש מרץ, נעשה שש פעמים בנוזל פלפל שימוש מבצעי – כולם על ידי מחוז ירושלים.
אופן שימוש נוסף בחומר שהוכנס לנוהל המשטרתי אושר גם באירועים קלים יותר, במדרג ג׳. במצב בו ״מפגינים מתנגדים באלימות לפעולות המשטרה לפיזור ההפגנה, באופן העלול לגרום לחבלות בגוף או נזק לרכוש״, רשאים גם מפקדי מרחב, מפקדי תחנה או מפקדי מפקדה משימתית להפעיל, בנוסף לפרשים, רימוני הלם ומערכת ״צעקה״, גם שימוש במערכת בשם ״ערפל פלפל״.
בנוסח הרשמי של אגף המבצעים השימוש בערפל פלפל נועד אך ורק למקרים בהם המכת״ז עצמו מותקף על ידי מפגינים – זאת משום שהוא אפקטיבי רק בסמוך למכת״ז. על פי הגדרת המשטרה למערכת פתחי יציאה של הנוזל הנמצאים מתחת למכת״ז ויוצרים אפקט של ״ערפל פלפל דמוי 'עשן' שנישא עם כיוון הרוח״.
בבקשה חופש המידע של האגודה נשאלה המשטרה, בין היתר, כיצד השוטרים בשטח מודדים את כיוון הרוח ואת עוצמתה, שכן מדובר בפתח רחב לשימוש באמצעי אגרסיבי ומסוכן על ידי מפקדים זוטרים יותר באירועים קלים יותר. בתשובתה הודתה המשטרה – ״בדיקה בכיוון הרוח הינה שיקול מבצעי שנועד להגברת האפקטיביות של האמצעי״. המשטרה סירבה לבקשת האגודה לקבל את חוות הדעת הרפואית וחוות הדעת המשפטית שעל בסיסן נכתב הנוהל.
״תוספת של גז פלפל למכתז"ית המופעלת באופן בלתי מובחן היא צעד קיצוני ביותר: גז כימי שגורם לכאב, גירוי בעור ובעיניים ולקשיי נשימה״, אומרת סיון תהל, רכזת תחום חופש המחאה באגודה לזכויות האזרח. לטענתה עבור בעלי מחלות רקע או נשים בהריון זה אפילו עלול להיות קטלני.
״מדובר בעוד במהלך מופקר של משטרה הפועלת לדיכוי הפגנות ודיכוי אזרחים ובעליית מדרגה חמורה בשימוש באלימות נגד אזרחים שמפגינים״, תהל מדגישה גם שמדובר בשינוי נוסף של נהלי ופקודות המשטרה בתחום פיזור ההפגנות שמתנהל הרחק מהעין הציבור וללא כל ביקורת, ציבורית או משפטית – ״נזכיר גם כי המשטרה מסרבת לפרסם או להעביר לידינו את חוות הדעת הרפואית והמשפטית שעל בסיסה אושר השימוש באמצעי הקיצוני הזה לפיזור הפגנות״.
———————————–
ממשטרת ישראל נמסר: ״משטרת ישראל עושה שימוש באמצעים במסגרת פיזור הפרות סדר. השימוש בפלפל באמצעות מכלית התזה משמש את משטרת ישראל במהלך פעילותה המבצעית. הפעלת האמצעי הנה בהתאם למדרג השימוש באמצעים לפיזור הפרות סדר״.