התעוררות המחאה נגד ראש הממשלה מצד משפחות החטופים וארגונים נוספים הציבו את שוטרי תחנת חדרה בחזית של אחד ממוקדי המחאה המרכזיים ביותר ומול הנחושים שבמפגינים – אלו המתייצבים מידי שבת בקיסריה. התחנה שייכת למחוז חוף, שהאלימות שמפעילים שוטריו כמו גם הנכונות לפיזור מחאות בכל מחיר זכורות היטב עוד מימי השימוש הקבוע במכת״זיות במחאות נגד הרפורמה המשפטית בצומת כרכור.
לפני חודשיים פרסמנו שגם כאשר מדובר במשפחות חטופים, בהורים שכולים או בבוגרי מלחמת יום כיפור – שוטרי המחוז לא מהססים לנקוט פעולות חריגות ושנויות במחלוקות כדי לדכא את המחאה. כפי שפירטו בחודש פברואר עורכות הדין גבי לסקי ושרית גולן-שטיינברג מטעם מערך העצורים במכתב ליועמ״שית, שוטרים מבקשים ממפגינים להזדהות ללא כל סיבה על מנת להרתיעם, תוך התעלמות מהלכה שקבע בית המשפט העליון בנושא.
עוד ציינו השתיים כי משטרת מחוז חוף ומשטרת תחנת חדרה בפרט החלו ״בנוהג פסול ובלתי חוקי״, של החרמת אמצעי הפגנה מידי מפגינים – מגאפונים, דגלים, שלטים, תופים ועוד, גם כאשר מדובר בהפגנה חוקית. במרבית המקרים, טענו, תפיסת החפצים לא מלווה בחשד לביצוע עבירה או להפרה של הסדר הציבורי. לצורך הדוגמא, באחת ההפגנות עצרו השוטרים את אמיר השכל בקיסריה לאחר שכרז במגפון את שמות החטופים.
״דוגמא זו ממחישה את אופן פעולת המשטרה בסיכול הזכות להפגין ולמחות. באמתלת שווא לעבירות מינוריות, המפגין, שכל חטאו הוא להקריא שמות חטופים המצויים בשבי חמאס, נעצר ונאזק במטרה להביא להרחקתו מסביבת בית ראש הממשלה בקיסריה ולהחרמת מכשיר המגפון״, כתבו.
איום מפורש על מפגינים
מידע חדש שהגיע ל״מקום הכי חם״ מגלה כי במוצאי שבת האחרונה החלו השוטרים לנקוט באמצעי חדש על מנת להרתיע אזרחים מלפקוד את הפגנה בקיסריה – ״מידעון״, כפי שכינו אותו כותביו, ובו פונה המשטרה לאזרחים היקרים: ״חופש הביטוי וההבעה היא זכותו הבסיסית של כל אדם! להלן מובא לידיעתך מידע עדכני״.
אך בניגוד לנטען, המידע המופיע בעלון של משטרת חדרה לא כל כך עדכני אלא כולל קטעי סעיפים נטולי קונטקסט מחוק העונשין המגדירים את העונש המירבי בצידן של עבירות התקהלות, התפרעות או סירוב לפזר התקהלות.
מידע עדכני על הפסיקות האחרונות של בית המשפט בנוגע לחוקיות של כל הפגנה, את הוראות היועמ״שית על הזכות להפגין בכל מרחב ציבור או האיסור לפנות מפגינים או להפעיל נגדם אמצעים לפיזור הפגנות כל עוד הם נמצאים על המדרכה ואינם חוסמים צירי תנועה – כל אלו דווקא לא הופיע במידע שבחרה משטרת חדרה להציג למפגינים.
במידעון, שחולק על ידי שוטרים במדים, לא מופיע בו לוגו ואינו חתום על ידי משטרת ישראל, תחנת חדרה או מחוז חוף. ״סעיף 151 לחוק העונשין – מגדיר מה היא התקהלות אסורה״, כותבים במשטרה. ומסבירים שעל פי החוק כל התגודדות של שלושה אנשים ומעלה הנמצאים יחד במרחב הציבורי, גם אם למטרה כשרה, שעצם הנוכחות שלהם עלולה לעורר אנשים אחרים, תחשב התקהלות אסורה.
הניסוח אמורפי ופתוח לפרשנות השוטרים ומבהיר כי גם שלושה אנשים אשר ״מתנהגים באופן הנותן לאנשים בסביבה יסוד סביר לחשוש שהמתקהלים יעשו מעשה שיפר את השלום או שבעצם ההתקהלותם יעורר אנשים אחרים, ללא צורך וללא עילה מספקת להפר את השלום הרי זו התקהלות אסורה״. ומיד לאחר מכן מדגישים במחוז חוף, ״המשתתף בהתקהלות אסורה דינו מאסר שנה אחת״.
בהמשך המסמך מפורטים עוד שלושה קטעי סעיפים מחוק העונשין: התפרעות, אשר לפי המסמך כל התקהלות שתבצע פעולה שיש בה כדי להפר את השלום או להטיל אימה על הציבור תחשב התפרעות שהעונש בצידה הוא שנתיים מאסר. הוראת התפזרות, מסבירים במשטרה, היא הוראה של שוטר בשטח, החושש שהמפגינים עלולים להתפרע, על נכונותו להשתמש באמצעים לפיזור ההפגנה במידה ולא יתפנו מיידית. לאחר מכן, בסעיף האחרון, המתפקד מבחינה לוגית כמסקנה הנובעת מהסעיפים הקודמים, הוא איום של ממש וככל הנראה גם ספוילר להפגנות הבאות. הסעיף מגדיר מה צפוי למפגינים שהתבקשו להתפזר אך נשארו במקום – ״ניתנו הודעה והוראות התפזרות למתפרעים או מתקהלים ועבר זמן סביר לאחר מתן ההודעה וההוראה. כל משתתף או ממשיך להשתתף באותה התקהלות או התפרעות דינו מאסר 3 שנים״.
״הם בתחרות מפכ״ל נולד״
״המשטרה בקיסריה מבישה את עצמה כאשר חילקה מסמך לא חתום ושלא על דף רשמי של המשטרה״, אמרה עורכת הדין גבי לסקי ממערך העצורים, ״זה ניסיון מחפיר להלך אימים על המפגינים. הייתי מציעה לחלק לשוטרים מסמך מטעם המפגינים עם חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו, ספר אזרחות והעבירות הקשורות לאלימות שוטרים כלפי מפגינים ומעצרי שווא״.
״אנשים לא הבינו מה השוטרים מחלקים להם, כל האירוע הזה היה תמוה מאוד״, אומר גיא שחר ממארגני ההפגנות בקיסריה. ״מדובר בניסיון הפחדה שקוף והזוי, לחלק מסמך שמאיים על המפגינים בשנות מאסר על עבירות שברור שבניהן לבין העונש הכתוב אין כל קשר. זה רק מראה לאן הגענו״.
שחר מעיד על עוינות הולכת וגוברת מצד המשטרה: ״אנחנו מרגישים שנאה, התעמרות ממש. הם באים להילחם נגדנו במקום לבוא לשמור ולהגן עלינו. אנחנו מרגיש שהם מנסים למנוע את ההפגנה בכל מני דרכים, הם מנסים לדכא את ההפגנה עם מעצרי שווא שמתרחשים כל שבוע ומי שהם עוצרים הם בכלל מושכים את הזמן כמה שהחוק מאפשר בלי לחקור״, מסביר בשיחה עם ״המקום הכי חם״. ״המידעון זה עוד צעד בהחמרה. נראה שהם עושים תחרות מפכ״ל נולד – הם צריכים למצוא חן בעיני המפקד (השר בן גביר, א״ר), אז מי שיעצור יותר מפגינים וירביץ יותר יקבל קידום״.
הדברים מצטרפים לפרקטיקות נוספות של מחוז חוף ומשטרת חדרה. בין היתר התזת חומרים כימיים לדיכוי בערה ממטפים על מפגינים בכינון ישיר לפניהם, מעצרים שרירותיים ושאלות על העמדות הפוליטיות של העצורים במהלך החקירה.
בדוברות המשטרה האסטרטגיה היא לשקר
פניית ״המקום הכי חם״ למשטרה ביקשה לברר מי הורה על חלוקת העלונים, מי אחראי על הפקתם ומה מטרתם. בדוברות התעלמו משתי השאלות הראשונות, אך טענו כי העלונים הופקו וחולקו ״בעקבות שאלות של מפגינים בהפגנות קודמות״, ולכן, מסבירים במשטרה, ״הוחלט להביא לידיעתם את לשון החוק במסמך מסודר״.
שירה מיכלין ממארגנות ההפגנה בקיסריה הגיבה לדברים בשיחה עם "המקום הכי חם״ ואמרה בפשטות שמדובר בעוד שקר של דוברות המשטרה, ״לא היה ולא נברא. אין אמת בטענות המשטרה״. גם מפגינים אחרים הביעו תדהמה מהודעת המשטרה אותה כינו ״שקר בוטה״.
נזכיר שבהפגנה האחרונה במוצאי שבת בתל אביב דוברות המשטרה, בפיקודו של אלי לוי, הוציאה במהירות בזק הודעה מסיתה וטענה ששוטרת "הוכתה במכת אגרוף על ידי מפגין". אך זמן קצר לאחר מכן התברר, בעזרת תיעוד ההתרחשות שפורסם ששוטר אחר דחף בעוצמה מפגין, כשידיו מורמות מעלה בכניעה, על שוטרת מג״ב שעמדה בסמוך והוא למעשה אחראי לפציעתה. בהמשך נמחק הציוץ ובהודעת הבהרה נכתב שהשוטרת ״נפגעה ללא כוונות זדון״.
בחודש פברואר פנה מערך העצורים ליועמ״שׁית לממשלה, עו״ד גלי בהרב מיארה, על מנת שתעצור את הפגיעה של משטרת ישראל בחופש הביטוי ותחדול משורה של פעולות שנועדו להרתיע מפגינים לממש את זכות המחאה ובו גם דרשו ממנה לפעול נגד ההתערבות הפסולה, עליה הצהירה בהרב מיארה עצמה, של השר לבטחון לאומי איתמר בן גביר בעבודת המשטרה.
מכיוון שנראה שדבר לא נעשה ושניסיונות המשטרה להלך אימים על מפגינים רק מחריפים מהפגנה להפגנה, אתמול (ב׳) מערך הסיוע לעצורים שלח למפכ״ל שבתאי מכתב התרעה לפני מיצוי הליכים בעקבות ״התנהלות משטרת חדרה מול עורכי הדין של מערך עוטף עצורים".
מונעים סיוע משפטי
במכתב טוען עו״ד גונן בן יצחק כי בשבועות האחרונים התפתחה תופעה מטרידה במשטרת חדרה במסגרתה השוטרים, בניגוד מובהק לחוק, לא מאפשרים לעצורים את הזכות האלמנטרית לפגוש עו״ד בזמן סביר ובמקרים מסוימים מסרה מידע שקרי לגבי מיקום העצורים על מנת לעכב את הגעת עורכי הדין אל העצורים.
עוד נטען כי תחנת חדרה באופן מיוחד פועלת בצורה חריגה ומוטה פוליטית. ״מפגין הותקף על ידי פעיל ביביסט בקיסריה שקילל, איים ברצח ומשך מידי פעיל המחאה דגל שהחזיק״, כותב בן יצחק ומספר שבזמן שניסה לחטוף את הדגל פגע התוקף בפניו של המפגין שכתוצאה מכך נחבל בעינו. ״בסופו של דבר פעיל המחאה נעצר בחשד לתקיפה בעוד שהביביבסט שתקף אותו לא נחקר ובוודאי לא נעצר״.
בן יצחק מספר כי באותו האירוע ״תקף מפקד המרחב מנשה, תנ"צ בן שושן, פעילת מחאה ללא עבר פלילי תוך שהוא משתמש כלפיה לא רק באלימות פיזית (דבר שיתברר במח"ש) אלא גם באלימות מילולית קשה ביותר״.
המכתב התייחס גם לדברים של מפקד המחוז, ניצב דני לוי, שאמר למפגינים, בהם אלופי פיקוד, מפקדי סיירת מטכ״ל וראש המוסד בדימוס, כי "60 שוטרים הקריבו את חייהם למען אנשים כמוכם".
״התנהלות מחוז חוף, המרחב והתחנה למרבה הצער לא עומדת בסטנדרטים שמצופים מהמשטרה במדינה דמוקרטית״, כותב בן יצחק ומדגיש כי בניגוד למתרחש במחוז חוף ובתחנת חדרה, ״לעוטף עצורים (מערך הסיוע עצורים במחאות ע״י עורכי דין מתנדבים, א״ר), יש ניסיון עם תחנות משטרה רבות בישראל, וניתן לומר כי למעט מספר חריגים אנו זוכים תמיד ליחס מכבד ולשיתוף פעולה גם כאשר האירועים ברחוב מתלהטים״.