8 באוקטובר באחד הקיבוצים בעוטף עזה, שעות הבוקר. התושבים פונו, הבתים שנטבחו ריקים מאדם. חיילי צה"ל מבצעים סריקות, עוברים בית בית. במצלמות האבטחה נראים כמה מהם מגיעים לאחת הדירות, פותחים את הארונות, ומגלים יותר מעשר חבילות של טבק שעלותם מוערכת בכאלף שקל. בלי להסס הם לוקחים את השלל לעצמם וממשיכים בדרכם. המחזה שנקלט במצלמות האבטחה אינו נדיר. בעלת הדירה ההיא העדיפה שלא להגיש תלונה. "לא נעים לי מהחיילים", אמרה. ולא רק היא.
ובכל זאת היו כמה שביקשו להגיש תלונה, בשלושה קיבוצים שונים: בארי, ניר יצחק וחולית. כולם דיברו על פריצות לבתים וביזה של רכושם בימים שלאחר ה- 7 באוקטובר, בימים שבהם האזור כולו הוכרז שטח צבאי סגור ורק חיילים הורשו להיכנס אליהם. מטבע הדברים, החיילים היו החשודים המיידיים.
"אחרי שהמחבלים עשו מה שעשו, חיילים נכנסו לבתים אצלנו בקיבוץ, בישלו וגנבו", סיפר למקום הכי חם אחד מתושבי ניר יצחק. "הרבש"צ הוציא את החיילים מהבתים והמפקד שלהם אמר להם לא להיכנס יותר. הוגשה תלונה גם למצ"ח אבל אני לא יודע מה קרה איתה" פניית ״המקום הכי חם״ למצ״ח העלתה כי התלונה הועברה לטיפול משטרת ישראל. בקיבוץ ניר יצחק דיווחו על מחשבים ומוצרי חשמל שנבזזו מהבתים.
תושבים מקיבוץ חולית שחזרו לבקר בבתיהם אחרי שפונו סיפרו על תכשיטים וכסף מזומן שנגנבו ועל אנשים לבושי מדי צבא שהסתובבו באזור. גם בחולית מי שהגיש תלונה למשטרה לא קיבל מענה.
שבוע אחרי ה- 7 באוקטובר, הגיע עומר וייס, תושב שכונת הצעירים בקיבוץ בארי, לבקר בביתו. כשחיילים חילצו אותו ואת בני משפחתו, הם דאגו לנעול את הדלת והביאו לו מפתח. שבוע אחרי, המנעול והדלת והיו פרוצים, אבל החפצים שלו היו במקום. האזור עדיין הוגדר שטח צבאי סגור וכדי להימנע מתקיפות סייבר, החיילים ניתקו את מצלמות האבטחה שהיו בביתו.
****
וייס הותיר במקום את רכושו כפי שהוא. אחרי הטראומה שעבר, אביו נרצח ואמו הוגדרה חטופה, זה הדבר האחרון שחשב עליו. כעבור חודש, הקיבוץ באופן יזום הלך ונעל את כל הבתים.
"שברו את המנעול של הבית, גנבו לי כלי עבודה חשמליים, הכספת נפרצה לגמרי, גנבו תכשיטים, מזומן, פתחו לנו את כל המגירות"
מאז התבשר וייס שגם אמו, יהודית וייס, נרצחה. בתחילת דצמבר הוא חזר שוב לקיבוץ, אבל אז גילה שביתו פרוץ לחלוטין. "שברו את המנעול של הבית, גנבו לי כלי עבודה חשמליים, הכספת נפרצה לגמרי, גנבו תכשיטים, מזומן, פתחו לנו את כל המגירות", מספר וייס בשיחה עם ״המקום הכי חם״. "התקשרתי למשטרה ואחרי דין ודברים הם החליטו שהם עושים לנו טובה ומגיעים. הגיע שוטר סיור, לקח ממני עדות. הזמינו מז"פ (מחלקת זיהוי פלילי, ר״ח) אבל לא הצליחו להוציא טביעות אצבעות כי הבית היה פרוץ במשך חודש. ואז התקשרו אליי מהמשטרה להגיד לי שאני צריך לתת עדות מול קצין חקירות. נסעתי למשטרת ערד, נתתי עדות. אחרי כמה ימים קיבלתי מכתב שהתיק נסגר מחוסר ראיות".
במשטרה הפנו לשורה של כתבי אישום שהגישו בגין התפרצות וביזה. בפועל, מבדיקת ״המקום הכי חם״ עולה כי מדובר בשלושה כתבי אישום בסך הכל
במשטרה הצבאית מסרו כי עד כה התקבל דיווח אחד בנושא והטיפול בו הועבר למשטרת ישראל. במשטרה הפנו לשורה של כתבי אישום שהגישו בגין התפרצות וביזה. בפועל, מבדיקת ״המקום הכי חם״ עולה כי מדובר בשלושה כתבי אישום בסך הכל. שניים מהם בגין גניבה של ציוד ורכוש משטח המסיבה בנובה, שבניגוד לקיבוצים נותר מופקר וללא שמירה של צה"ל. כתב אישום נוסף הוגש נגד שניים שהתנדבו לגרור רכבי מחבלים והואשמו בגניבה של רכבים של חברי קיבוץ בארי. את האחראים להתפרצות והביזה בבתים שפונו – הן המשטרה והן המשטרה הצבאית לא מצאו.
על ההרס שהחיילים ביצעו בניר יצחק לקחה המדינה אחריות. לפי מידע שהגיע ל"מקום הכי חם" מס רכוש פיצה תושבים רבים שבתיהם נהרסו ונבזזו. תושבים רבים מנהלים היום משא ומתן עם מס רכוש על גובה הפיצוי, שעומד לכל היותר על כמאה אלף שקל.