במשך שלושה שבועות התלונן אסף, תושב כפר בלום בגליל העליון, על תקלה באספקת החשמל, אך נותר ללא מענה. השבוע הבין בשיחה עם נציגת חברת החשמל שלמרות שהישוב בו הוא מתגורר, המרוחק כשישה קילמוטרים מהגבול עם לבנון, לא פונה בתחילת המלחמה, אנשי חברת החשמל לא מגיעים לספק שירותים באזור ללא אישור צבאי מיוחד, שהם לא יודעים אם ומתי יתקבל.
"עדיין מנסים לקבל אישור ביטחון כדי שיוכלו להגיע לשם. ברגע שיתקבל אישור הם יגיעו ויבדקו את הנושא״, אמרה לאסף בשיחה נציגת חברת החשמל. ואסף השיב: ״אנחנו מדברים על כפר בלום זה לא איזור מסוכן או מפונה״.
״אני יודעת, יחד עם זאת זה לא משהו שאני מחליטה. ברגע שהם אומרים שצריך אישור אז הם צריכים אישור ולכן הם לא מגיעים. הם מנסים להשיג את האישור ויגיעו ברגע שיתקבל אישור״, סיכמה הנציגה.
״הבנתי שהם לא רוצים להגיע כי כפר בלום זה אזור מלחמה בעיניהם. אבל מבחינת הממשלה אין פה מלחמה, אנחנו בשגרה מלאה ולמרות זאת לא מקבלים שירותים בסיסים״, אמר בשיחה עם המקום הכי חם. ״אני מקבל מתח גבוה מדי מחברת החשמל, זו תקלה חמורה שיכולה לגרום לשריפה ואין לי מענה, הם גם לא אומרים לי מתי הם חושבים שיהיה״.
בשביעי באוקטובר אסף ברח עם משפחתו מכפר בלום למקום בטוח יותר מרכז הארץ. לאחר חודש, כשהבין שהמדינה שלא מתכוונת לפנות את הישוב למרות המלחמה היומיומית עם חיזבאללה, החליט לטוס למספר שבועות בתקווה שעד אז המצב יסתדר. ״היינו במרכז חודש, אחר כך נסענו לשלושה חודשים, חשבנו שעד נחזור המדינה כבר תדאג לנו אבל נגמרו לנו החסכונות לפני שזה קרה. אנחנו לא מפונים ולא מקבלים שום פיצוי ועכשיו מגלים שלמרות שאנחנו לא מוגדרים מפונים והישוב שלנו לא מפונה אנו לא זוכים לשירותים בסיסים מהמדינה״.
כפר בלום לא לבד. תושבים בקיבוץ הסמוכים שלא פונו מדווחים גם הם על התמודדויות זהות. ״יש לי תקלת חשמל שרק חברת החשמל יכולה לתקן״, כתבה תושבת שדה נחמיה בקבוצת הוואטסאפ של הקיבוץ בתחילת החודש, ״אין מים חמים, אין אור, אין מכונת כביסה וכלי…. אני עם שני ילדים! הם לטענתם לא קיבלו אישור בטחוני להיכנס לתקן את התקלה. לא ברור גם מתי יקבלו״, כתבה נסערת.
״רק שתבינו איפה אנחנו חיים ועד כמה שקופים. יש אישור של פיקוד העורף לקיים חוג כדורגל לבני 5 בלי מקלט סמוך אבל עובד חברת החשמל לא יכול להיכנס ליישוב לא מפונה בלי אישור בטחוני כדי לספק תנאי חיים בסיסי״.
מתוך 29 היישובים במועצה האזורית גליל עליון, 22 מוגדרים "ישובי קו עימות", מתוכם 14 הנמצאים במרחק של 3.5 קילומטרים מהגבול פונו, אך שמונה נותרו מחוץ לתוכניות הפינוי של המדינה. אחד מהם הוא כפר בלום שתושביו נאלצו לחפש פתרונות בעצמם ומאז הם נודדים ברחבי הארץ או חיים בקיבוץ ומקווים לטוב. תמיכה או פיצוי מהמדינה אין וכעת מסתבר שגם שירותים בסיסים לא ניתן להשיג.
התייחסות חברת החשמל:
עקב המצב הביטחוני, כל עבודה בישובים בקרבת הגבול לרבות כפר בלום דורשת את אישור הצבא. עובדי חברת החשמל פועלים מסביב לשעון ומספקים שרות לכל הישובים לרבות אלו שבקו העימות תוך סיכון חיים. יחד עם זאת וכפי שצויין, אנו כפופים להנחיות הגופים הבטחוניים ונדרשים לקבל את אישורם לכל פעילות בישובים הנ"ל. בתאריך 5.3.24 התקבלה במוקד 103 פניית לקוח על תקלה באספקת החשמל בישוב כפר בלום. עוד באותו יום ולאחר קבלת אישור הצבא ,צוות טכנאים של החברה יצא למקום אולם בשל אירוע ביטחוני נאלץ לחזור כלעומת שבא.
בתאריך 10.3.24 התקבל מהחשמלאי של הלקוח נתונים על רמות המתחים שנמדדו על ידו בביתו של המלין. בתאריך 17.3.24 לאחר קבלת אישור הצבא נשלח למקום צוות טכנאים של החברה ומצא כי ללקוח מסופק חשמל באופן תקין. עם זאת נתגלה כי ללקוח ישנה מערכת PV אשר לעיתים אינה מצליחה לייצר חשמל בשל ירידת הצריכה באזור. בימים הקרובים נשלים עבודה לשיפור התשתית אשר יאפשר בין היתר את הייצור הסדיר של מערכת ה-PV של הלקוח.