השבוע אמור לסגור את שעריו מרכז החוסן היחיד שמיועד לתושבי רמת הגולן ומעניק להם סיוע נפשי. 20 אלף תושבי המועצה האזורית יישארו ללא מענה הולם, כאשר המרכז שאליו הופנו נמצא בקריית שמונה המופגזת, כשעה וחצי נסיעה מהגולן וזמין כעת למענה טלפוני בלבד. לטענת משרד הרווחה, אין צורך במרכז ייחודי למועצה.
משרד הרווחה היה זה שהקים ב-2014 את מרכז חוסן במועצה אזורית גולן, שאמור להכין את הקהילה לתקופות חירום ולתת מענה ראשוני לנפגעי חרדה. התקציב שניתן למרכז עומד על 180 אלף שקל לשנה בלבד. בסכום הזה מתקיים ליווי של הנהגת הישוב, בנייה וליווי צח״י (צוות חוסן יישובי שפועלים שהתנדבות), הכשרות בתחום העזרה ראשונה ומענה נפשי, ליווי מוסדות החינוך והגברת המוכנות לשעת חירום וחיזוק יכולות הפרט והמשפחה בהתמודדות עם מצבי שגרה, משבר וחירום. הצוותים במרכז עובדים בהתנדבות.
רק במאי האחרון הוציא משרד הרווחה בקשה לפטור ממכרז בהתקשרות עם המועצה המקומית על הפעלת המרכז, עד סוף חודש נובמבר 2023. "בעקבות המצב הבטחוני באזור הישובים בגולן, המשרד החליט לסייע לישובים בחיזוק החוסן הקהילתי כדי להתמודד עם המצב מבחינה חברתית קהילתית", נכתב שם. "מטרת המרכזים היא לחזק את יכולות המועצות המקומיות והעיריות לתת מענים איכותיים למצבי משבר וחירום שונים".
וכעת, בשעת משבר, המכרז אמור לסגור את שעריו כבר בסוף השבוע הקרוב, כאשר רק אתמול נשמעה אזעקה באזור קשת וזוהו שתי נפילות בשטחי הגולן. לפי ההיערכות לשעת חירום של המועצה, בזמן מלחמה השטחים בגולן יהיו סגורים לתנועה לכן כל יישוב אמור לספק את המענים לתושבים בעצמו, למשך זמן של 72 שעות, כולל מענים בתחום החוסן האישי והקהילתי. לדברי המועצה, סגירת מרכז החוסן תפגע במוכנות זו.
לפני כשנתיים, לאחר עשור של דרישות מצד ראשי המועצות בגליל, הוקם מרכז חוסן אזורי בקריית שמונה, שעובד בשיטת אשכולות. מי שדחף להקמת המרכז היה שר הביטחון דאז בני גנץ בשיתוף מיכאל ביטון, אז השר לנושאים אזרחיים וחברתיים במשרד הביטחון. הוחלט אז כי המרכז ייתן מענה לכל 18 הרשויות באזור מזרח הגליל וגם למועצה האזורית גולן.
לפי החלטת ממשלה מאוגוסט 2022, הוחלט כי משרד הבריאות יהיה זה שיפעיל את מרכזי החוסן. באזור הדרום פועלים שלושה מרכזים אזוריים: עוטף עזה, אשקלון ונתיבות ועוד אחד שמשרת את החברה הבדואית. ביהודה ושומרון יש מרכז אזורי אחד שתחתיו פועלים ארבעה מרכזים (שומרון, עציון, מטה בנימין וחברון) ושניים בכל אזור הצפון (גליל מזרחי ומערבי). התקציב הכולל שלהם לשנת 2023 עמד על 26 מיליון שקל.
באותה החלטת ממשלה נקבע כי המרכזים בצפון יקבלו תקציב של 3 מיליון שקל. אולם עד חודש מאי האחרון התקציב לא עבר והמרכזים עמדו בפני סכנת סגירה. בדיון חירום שנערך בוועדה לפיתוח הנגב והגליל באותו חודש אמר פרופ' מולי להד, נשיא ומייסד המרכז: "בעוד פחות מחודש נודיע לעובדים שאין יותר תקציב ואנחנו צריכים לשלח אותם הביתה". רק ביוני אושר התקציב על ידי הממשלה עד לסוף 2025.
אבל כעת ברור כי התקציב שעבר בקושי לא יספיק כדי לענות על הצרכים הגוברים והולכים של הקהילות בצפון, שחלקן התפנו מבתיהם. "אנשים בחרדה ופחד לחזור לחיות פה", אומרת דליה יוסף, מנהלת מרכז חוסן בקריית שמונה. "הרבה אנשים שהתייאשו ממגורים במלונות עברו למקומות אחרים, מצאו עבודה ומוסדות חינוך. האם יוכלו בכלל לחזור הקהילות לאותו המצב? האם יחזרו מפורקות? יש פה עבודה שתדרוש היקף ענק של תקציבים".
קהילה היא חלק משמעותי ביצירת חוסן של הפרטים בתוכה ובמיוחד בישובים מרוחקים כמו בגולן, הצריכים מענים קהילתיים מותאמים למבנה שלהם. יש חשיבות בשימור המרכזים הרשותיים ככל שניתן, בעיקר אם הם כבר עומדים, מתפקדים, תומכים, ולא מצריכים תקציבי עתק. באשכול גליל מזרחי מסכימים עם מועצת הגולן על הצורך שלהם לשמר את המרכז, ואומרים "נברך אם משרד הרווחה ימשיך לתקצב את מרכז חוסן גולן, אך נקבל כל החלטה ונמשיך לתת מענים במסגרת התקציב ולעמוד מול הגולן ועבורו".
מחר תדון וועדת הבריאות של הכנסת בסגירת המרכז.
ממשרד הרווחה והביטחון החברתי נמסר כי: "מדובר ביישום של החלטת ממשלה שלפיה מרכז החוסן שהוקם בגליל המזרחי על ידי משרד הביטחון ומופעל על ידי משרד הבריאות הוא זה שייתן את המענים לתושבי רמת הגולן במקום מרכז החוסן הקהילתי שהוקם על ידי משרד הרווחה בשנת 2014. יצוין כי מרכז החוסן הקהילתי של משרד הרווחה נותן מענים בעיקר בתחום הקהילתי והיישובי ואילו מרכזי החוסן של משרד הבריאות כוללים גם טיפולים בטראומה, טיפולים פסיכולוגים והיערכות לחירום. יחד עם זאת, בעקבות המלחמה הנחה מנכ"ל המשרד לבדוק אפשרות של הארכת פעילות המרכז".