ההודעה שעברה בקבוצת הוואטסאפ של הבניין שבו גר רועי (שם בדוי), תושב שכונת נווה שאנן בתל אביב, לא השאירה אותו אדיש. אחת השכנות כתבה שאורחת שלה הותקפה בעת שיצאה מהבניין בידי אדם שניסה לחטוף את הטלפון שלה. היא נאבקה בו והצליחה להרחיקו. התקיפה, שאירעה בשעה שמונה וחצי בערב, התרחשה לטענת הדיירים על ידי דר רחוב מכור לסמים, אחד מיני רבים שמגיעים לתחנת הסמים הפועלת בתוך מכולת שכונתית בצומת הרחובות צ׳לנוב ומטלון.
בשיחה עם "המקום הכי חם" מספר רועי הוא מספר כי בשנתיים האחרונות הוא מתגורר ב"בית המורה", פרויקט דיור מסובסד למורות ומורים מתל אביב, מרחק צעדים בודדים משוק לוינסקי השוקק ומול אותה מכולת. ״אנחנו מתמודדים עם פשיעה מתמדת ואוזלת יד של המשטרה״, הוא אומר, וברקע אפשר לשמוע את המלמולים של בתו התינוקת.
״לפני חצי שנה הייתי בפגישה עם משה אביטל, מפקד תחנת שר״ת החדש בנוגע למצב. הוא הבטיח שיהיה פה טוב יותר. יצאנו מעודדים. שמחנו שהוא נפגש איתנו״.
תחנת שר״ת היא האחראית על שכונת נווה שאנן ושכונות נוספות בדרום תל אביב. "נתתי לשוטרים לצלם מהמרפסת שלנו את מה שקורה בתחנת הסמים, אנחנו מביאים להם הוכחות, הכל, ולא רואים תוצאות בשטח״.
אכלוס הבניינים החדשים ברחוב צ'לנוב לא עשה רושם על סוחרי הסמים של נווה שאנן, שממשיכים את פעילות הסחר השוקקת בנקודה הזו כמו גם בנקודות מכירה רבות נוספות בשכונה. פעמים רבות הסוחרים נצפים כשהם יושבים בכסאות נוח, באמצע הרחוב, כשהסחר מתחולל לאור יום ולעיני כל.
לאחר ששמע על מקרה התקיפה בבניין שלו ולאור אירועים נוספים שאירעו בסביבת תחנת הסמים, החליט רועי לשלוח הודעה ישירות למפקד התחנה אביטל. "משה שלום", כתב לו. "נפגשנו לפני כחצי שנה אצלך במשרד. המצב רק החמיר בחודשים האחרונים אנחנו כבר לא יכולים יותר. אני מתריע על סחר פעיל לאורך כל היום במכולת במטלון צ'לנוב, גם לליאור הבלשית שהחליפה את גל״.
לתגובה של מפקד התחנה רועי לא היה מוכן: ״אני אדאג לטפל", כתב לו אביטל והוסיף: "מקווה שירדו אינטנסיביות המחאות כדי שנוכל לחזור להתמקד בתחנות הסמים״.
״אני לא מתייחס בכלל לעניין הפוליטי", אומר רועי. "יש מחאות וזאת עובדה, אבל הן פשוט לא רלוונטיות לעניין הטיפול בתחנות הסמים״. תושבים נוספים התרעמו על התגובה בקבוצת הפייסבוק השכונתית, בין אם הם תומכים או מתנגדים להפגנות.
הפשיעה ברחובות נווה שאנן החלה הרבה לפני המחאה ומפקד התחנה יודע זאת היטב. במשטרת ישראל בכלל ובתחנת שר״ת בפרט נוהגים במשך שנים להפקיר את רחובות נווה שאנן לחסדיהם של סוחרי הסמים. אלפי תיעודים על סחר לאור יום, על שימוש בסמים, תלונות על עבירות רכוש, תקיפה, אלימות ופגיעות מיניות זוכות להתעלמות כמעט גורפת מצד המשטרה.
את גלגול האחריות המסורתי שבין המשטרה לעירייה, בין המשטרה לפרקליטות ומשם למשרדי הרווחה והבריאות שומעים התושבים כבר עשורים. לפני שלוש שנים האשימו במשטרה את הקורונה, לאחר מכן את מערכות הבחירות החוזרות ואת התקציב ההמשכי של שנת 2020. אביטל מצטרף למסורת ארוכה של גלגול אחריות והפקרת תושבים, אבל הפעם גם מוסיף על הדרך שיסוי והסתה.
הסחר שמתבצע לאור יום בתחנות הסמים בשכונה מופיע גם בעתירה שהגישו באוגוסט 2022 תושבי נווה שאנן לבג"ץ נגד אוזלת היד של המשטרה והעירייה בטיפול בפשיעה. בדיון שנערך בחודש מאי האחרון הטיחה השופטת יעל וילנר בנציגי המשטרה: ״בנווה שאנן יושבים סוחרי סמים על כסאות נוח, גלויים לכל ברחוב…כנראה שברוטשילד זה לא היה קורה". בהחלטתם, שופטי בג"ץ הבהירו לעירייה ולמשטרה כי יש להם חצי שנה לשנות את המצב בשכונה.
כפי שזה נראה כיום, המצב רק הוחמר. טל תושב השכונה שמתגורר במתחם שוק העלייה, כתב גם הוא למפקד תחנת המשטרה על אותה תחנת סמים: "למעלה משנה שאני מתקשר יום יום למשטרה לדווח על סוחרי סמים שנמצאים בפינת הרחובות מטלון צ'לנוב, אבל שום דבר לא קורה. הסוחרים ממשיכים למכור משם וההומלסים ממשיכים לקנות. לאחרונה, המצב נהיה בלתי נסבל לגמרי, הומלסים שחושפים את עצמם מול ילדים, נרקומנים מרוחים על הרצפה בכניסה לבניינים, מרחב לא בטוח בלילות, נשים שמותקפות על בסיס יומי ותחושת ביטחון מעורערת לגמרי.
"כאבא לילדה המצב פשוט מזעזע, אני צריך לדלג מעל לנרקומנים בדרך לגן, אישתי לא הולכת ברגל בחשיכה ונאלצת לקחת מוניות אפילו אם מדובר בהליכה של חמש דקות. חצי שנה עברה מאז הפגישה שלך עם התושבים אבל המצב נהיה רק יותר גרוע.
מי אמור לעזור לנו? איך יכול להיות שאני בתור אזרח משלם מיסים, עושה מילואים צריך לחשוש מידי יום לגורל המשפחה שלי?״.
גם הפעם אביטל לא פספס הזדמנות לקשור בין היעדר האכיפה של המשטרה לבין המחאות: ״צריך להכיר כי התחנה (שר״ת, ד.ז) מעבר למענה לאירועי מצילי חיים לאורך כל היום, משולבת גם במשימת המחאות מדי שבת ולעיתים גם באמצע שבוע. הדבר בא על חשבון דברים אחרים. אעשה את המקסימום על מנת להיטיב את המצב".
גורם במשטרת ישראל שוחח אמש עם המקום הכי חם וסיפר על המצוקה שבה נמצאים השוטרים עצמם ביחס לבעיית סוחרי הסמים. ״כרגע בארץ אין פתרון לסיפור הזה, אף אחד לא יכלא את המכורים, בסוף זה בנאדם חולה. לצערי אנחנו לא מצליחים למגר את הסיפור הזה. אני גם לא רואה שמחר משהו משתנה, זה מצריך טיפול הוליסטי, זה לא רק משטרתי. אני לא יכול להעמיס אותם למכון גמילה. חסר טיפול של הרווחה, של העירייה״.
גורמים במשטרה טוענים כי אחת הסיבות לכך שנווה שאנן הפכה למרכז סחר היא תחנות חלוקת תחליף המתדון של משרד הבריאות, שנמצאות ברחוב הרכבת בפאתי השכונה. ״ברגע שננקה את המקום מדרי רחוב ומשתמשים גם יעלה הביטחון של התושבים. זה יבריח חלק מהסוחרים. כל דרום תל אביב הוא לא אסתטי, לא נעים להסתובב שם אני מסכים. אבל לנו אין מענה לזה״.
טענות נוספות של המשטרה הן נגד הפרקליטות שממעטת בהגשת כתבי אישום נגד העבריינים בשכונה וגם נגד המענה הדל של שירותי הרווחה. ״אולי הגיע העת שתהיה ועדה ממשלתית שתחליט שצריך לטפל בדרום תל אביב בכל האופנים, מהעירייה כולל הרווחה וגם אלינו. יש פה בעייה מדינית, זה לא אירוע של תחנת שר״ת. אולי בסיוע שלכם תצליחו להעלות את זה לשיח ציבורי, שמישהו יבין שצריך לפעול״.
——————-
שאלנו את המשטרה האם יש אמת בדבריו של אביטל ואכן קיים קשר בין פעילות המשטרה במחאות לבין העדר אכיפה של פשיעהבכלל וסחר בסמים בפרט. במשטרה בחרו לא להגיב לדבריו של של אביטל.
ממשטרת ישראל נמסר:
"משטרת ישראל פועלת באזור נווה שאנן ובכלל אל מול תופעות פשיעה שונות תוך נקיטת פעולות אכיפה רבות ומגוונות הכוללות ניהול תיקי חקירה לשם הבאת עבריינים לדין, סגירת מקומות הפועלים בניגוד לחוק ומשמשים לפעילות פלילית ועוד.
לצד זאת, נדגיש כי פעילות המשטרה נרחבת ככל שתהא, מהווה רק חלק בטיפול בסוגיות הקיימות במקום. לצד אכיפה, נדרשת מעורבות של כלל הגופים הרלוונטיים לטיפול בכלל הסוגיות החברתיות.
משטרת ישראל תמשיך לפעול באזור באופן גלוי וסמוי תוך הפעלת כלל האמצעים העומדים לרשותה למען שלום הציבור וביטחונו".