החצי השני של יום השיבוש שחל היום, שלישי, נפתח עם מחאה בשבע תחנות רכבת שונות. בתדריך שנשלח בהודעות למפגינים ופורסם ברשתות החברתיות מטעם ארגוני המחאה נכתב "מול ממשלה שירדה מהפסים ודוהרת לפרק את הדמוקרטיה, יש רק אותנו, האזרחים והאזרחיות שיכולים לבלום את רכבת הדיקטטורה".
אחד הנוסעים שניסה לבלום את רכבת הדמוקרטיה עוכב בכניסה לתחנת ההגנה בתל אביב משום שלבש חולצה ועליה הכיתוב "דמוקרטיה". במשך דקות עמד ללא חולצה, ורק לאחר שהפך את חולצתו הורשה להיכנס.
כפי שפרסמנו בהמקום הכי חם, באוגוסט מאבטח מנע מזוהרה חדד עלייה לרכבת השלום בתל אביב לאחר שלבשה חולצה שנושאת את הכיתוב "מסתכלים לכיבוש בעיניים", וניסה להוציא אותה בכוח מהתחנה בטענה כי היא פרובוקטיבית. חדד ונוסע נוסף שניסה לגונן עליה והותקף על ידי המאבטחים, תבעו את רכבת ישראל ופוצו ב-30 אלף שקל.
בינואר עיכבו מאבטחי הרכבת את טל אוסטרובסקי משום שלבשה חולצה עם הכיתוב ״קומי ישראל״ המזוהה עם מחאת בלפור, בטענה שהיא מעוררת פרובוקציה. רק לאחר דקות ארוכות איפשרו לה להיכנס לתחנה.
תקנות רכבת ישראל שפורסמו בעקבות המקרה, בעמוד מיוחד שהוקדש לחופש הביטוי, קובעות כי ״לכל נוסע שמורה הזכות להתלבש כרצונו, כולל עם פריטי לבוש שעליהם מופיע מסר פוליטי או אחר (המבוטא בכתב, בתמונה או בגרפיקה). מסר כזה, גם אם הוא חריף, בוטה, מעורר מחלוקת או מכעיס, אף הוא מימוש של חופש הביטוי ואינו מהווה עילה למניעת כניסה לתחנה, או להתייחסות כלשהי מצד המאבטח/ת, מלבד במקרה קיצוני שבו המסר המופיע על הבגד כולל קריאה לאלימות״.
לפי התקנות, הסיבה שבגינה ניתן לדרוש שיהפוך חולצה היא רק אם יש קריאה לאלימות: "חל איסור על כניסת נוסע הלבוש בבגד שעליו קריאה לאלימות, כגון: "מוות ל…", או "להרוג את…", או גרפיקה מסיתה של נשק, חבל תליה וכיו"ב. כניסתו של נוסע כזה לתחנה תימנע, בשל החשש הממשי שמסר הכולל קריאה לאלימות יביא להפרת הסדר הציבורי, או לסיכון הנוסעים. יוסבר לנוסע, כי עליו להסיר (או להפוך) את הבגד באופן שהכיתוב או הגרפיקה יוסתרו, כתנאי לכניסתו לתחנה וכי הוא יורחק מתחומי התחנה או הרכבת, אם ישוב וילבש את הבגד באופן המציג את הכיתוב או הגרפיקה בתחום התחנה או ברכבת. בכל מקרה של ספק, ייצור המאבטח/ת קשר מיידי עם הממונים עליו כדי לקבל הנחיות".
כעת בדיקת המקום הכי חם מגלה כי העמוד הוסר מאתר רכבת ישראל.
נזכיר גם כי המשטרה קיבלה רק לפני שבוע הוראות ברורות באשר לחופש המחאה במרחב הציבורי, שפורסמו על ידי היועמ״שית גלי בהרב -מיארה לבקשת הממשלה. הוראותיה ניתנו לגבי אפשרות לקיום המחאה בנמל התעופה – "נקודת המוצא היא שנתב"ג הוא מרחב ציבורי, ועל כן לכל אדם הזכות לחופש הביטוי וההפגנה גם במרחב זה", כתבה. ואין ספק שתחנותיה של רכבת ישראל הינן מרחב ציבורי ויש לאפשר בהן תנועה חופשית, ללא צנזורה.
ממשטרת ישראל נמסר: "האירוע אינו מוכר. משעות הבוקר מתמודדת משטרת ישראל עם עשרות רבות של אירועי מחאה ללא תיאום, שהתפתחו להפרות סדר לרבות חסימות צירים, שיבוש מתמשך של מרקם החיים למשך שעות ארוכות, גרימת נזק וונדליזם. משטרת ישראל תמשיך לבצע את משימותיה ברגישות תוך איזון מתמשך בין זכות המחאה לבין שמירה על החוק והסדר הציבורי. כל טענה על התנהלות החורגת מו המקובל, ראוי שתיבחן ע"י הגורמים המסמכים לכך".
פנינו גם לרכבת ישראל ועדיין לא קיבלנו את תגובתה.