פקחי רשות ההגירה עצרו אתמול אחר הצהריים שני פעוטות בני 2.5 ו-4.5, עם צאתם מגן ילדים בתל אביב אל מול החברים שלהם. אם הפעוטות, מהגרת עבודה מהפיליפינים, נעצרה באותו הבוקר והובאה בלוויית שלושה פקחים לאסוף את ילדיה מהגן. על פי החשד של רשות ההגירה, האם נמצאת בישראל כבר שבע שנים ללא אישורים. הקטינים, שנולדו בארץ והאם מוחזקים כעת במתקן יהלום בנתב״ג.
בארגון UCI אמרו כי מעצרים בתחילת החופש הגדול הם עניין שחוזר על עצמו מדי שנה. "משטרת ההגירה מתחילה להשתולל ולבצע מעצרים של ילדי מהגרות עבודה. בכל העולם ילדים מחכים לחופשת הקיץ בכליון עיניים ורק כאן, בישראל, ילדי מהגרות העבודה נאלצים להתחבא בבתיהם במקום ולהשתתף בקייטנות ובאירועים של תנועות הנוער. לא מתקבל על הדעת שפקחי רשות האוכלוסין יכנסו לגני הילדים, בניגוד מוחלט לנהלים והסכמים, וישלפו משם ילדים הישר למתקן הכליאה".
בעבר התקבלו מספר החלטות ממשלה שבחרו להסדיר את מעמדם של ילדי המהגרות, אך נותרה קבוצת ילדים שנותרו חסרי מעמד. אל מול הילדים הללו מתנהלת מערכה של מעצרים מצד פקחי רשות האוכלוסין וההגירה.
שולה קשת מנכ"לית תנועת אחותי, חברת מועצת העיר תל אביב ויו"ר ועד שכונת נווה שאנן אמרה למקום הכי חם: "אי אפשר לחיות עם מציאות שבה בגני הילדים ובבתי הספר שלנו כאן בתל אביב יושבים ילדות וילדים מפוחדים, ילדים ישראלים שנולדו וגדלו והתחנכו כאן בינינו, שבכל רגע יכולים לחטוף אותם מהבית או מהגן או ממגרש המשחקים, ולגרש אותם לארץ שלא הכירו מעולם. אני שומעת את הגננות מספרות על הזוועה שהתרחשה כאן רק אתמול, איך הילדים בכו וצעקו ושאלו איפה החברים שלהם. את הגירוש הזה צריך לעצור עכשיו. את המעמד של הילדים חייבים להסדיר אחת ולתמיד, כדי שלא יחיו יותר בפחד".
מתקן יהלו"ם פועל מכוח חוק הכניסה לישראל, ולפיכך הוא אינו כפוף לשירות בתי הסוהר. לפי דוח ביקורת של רשות האוכלוסין מחודש אוקטובר, שפרסם העיתונאי בר פלג בהארץ, מתקן יהלו"ם שמיועד בעיקר למסורבי כניסה בנתב"ג "לא ערוך להחזקת ילדים". לפי הפרסום, במתקן נכלאו 1,142 קטינים מ–2017 ועד אפריל בשנה שעברה בתנאי מעצר קשים, בהם מחזור בתרופות ובציוד מתאים. ח"כ ולדימיר בליאק אמר בדיון בכנסת שנערך בדצמבר האחרון כי הוא ביקר במתקן לפני כשנה וכי התנאים בו "מזעזעים".
תגובת רשות האוכלוסין וההגירה עדיין לא התקבלה.