אחד רוצה להיות נהג, אחר להפוך לאב בית, שחקנית אחת רוצה להיות מאפרת ואחרת – להתחתן. אלה החלומות שיש לשחקנים בהצגה "חלומות פשוטים", הצגה שבה משתתפים כ-20 אנשים עם מוגבלויות שונות כגון אוטיזם, התמודדות נפש, בעיות התפתחותיות, תסמונות דאון. עבורם, חלומות מהסוג הזה אינם בהכרח ברי השגה, בשל מוגבלותם. בשבוע שעבר הם מחקו חלום אחד מהרשימה, כאשר במאי ההצגה, עידו וייס, התבשר כי היא לא תיכלל בתוכנית גפ"ן (תוכנית לגמישות פדגוגית ניהולית) של משרד החינוך.
תוכנית גפ"ן מאפשרת למנהלי בתי ספר ומוסדות חינוך לבחור בעצמם באופן מסובסד תוכניות חינוכיות ותכני העשרה מתוך תקציב ייעודי של משרד החינוך.
"חלומות פשוטים" לא נכללה בתוכנית משום שהיא לא עמדה בתנאי סף של המכרז – אישור של ועדת הרפרטואר של "סל תרבות". לדברי וייס, לפני שמונה שנים, עם עלייתה לבמות, נדחתה ההצגה על ידי תוכנית סל תרבות של משרד החינוך משום שהמציגים אינם שחקנים מקצועיים, בוגרי בתי ספר למשחק. "בהצגה יש שחקנים שלא יודעים קרוא וכתוב", אומר וייס. "יש ביניהם גם כאלה שלא יכולים ללמוד בבית ספר גבוה למשחק".
מאז "חלומות פשוטים" הוכיחה את עצמה בשטח, עם קילומטראז' של יותר מ-350 הצגות. היא זכתה בפרס הצטיינות של קרן שלם, הפועלת מטעם השלטון המקומי בתחום פיתוח שירותים לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית, וארגון אקי"ם מקדם אותה כהצגה המייצגת את ערכי הארגון, והוא גם בין תומכיה הכלכליים.
לדברי וייס, לפני שמונה שנים נציגים של משרד החינוך הגיעו לצפות בהצגה. הפעם, כשהגישו אותה למכרז של גפ"ן, הם כבר לא הגיעו.
"הסירוב של משרד החינוך היה מקומם", אומר וייס. "נפגעתי בשמם של השחקנים, אך אז החלטנו לא להיאבק. אנחנו מקבלים ביקורות שהיא משנה את החשיבה למי שצופה בה, כאשר חלק מההצגה זה שיח עם השחקנים".
"לאחר שצפיתי בהצגה לפחות חמש פעמים, כאשר הקהל שונה בכל פעם, אני יכולה לומר בפה מלא ובוודאות מוחלטת כי התרומה החברתית של הצגה זו היא עצומה וכן השינויים שהיא מובילה בחברה, באופן ישיר ועקיף גם יחד", כתבה עינת ברוק, רמ"ד תכניות לימודים מיוחדות לאנשי זרועות הביטחון באוניברסיטת בר אילן לוייס. "בסופו של דבר, החברה שלנו נמדדת ביחסה לאחרים ולחלשים. אין לי ספק שחשוב לקדם ולהנגיש הצגה זו לעוד קהלים".
תוכנית גפ"ן הוקמה מכוח החלטה 226 של הממשלה מאוגוסט 2021. התכנית מציעה סל גמיש של תוכניות העשרה ותכנים חינוכיים משלימים, חיצוניים לבית הספר, לכל מוסדות החינוך היסודי והעל היסודיים המשתתפים בה. נכון לינואר משתתפים בתכנית כ-3,500 בתי ספר, המהווים 65 אחוזים מכלל בתי הספר במערכת החינוך הממלכתית.
התוכנית מחולקת לשישה סלים, אחד מהם הוא סל תרבות ואמנות. תנאי הסף להיכלל בתוכנית דורש כי הפעילות המוצעת תהיה כזאת שעברה אישור של הוועדה הרפרטוארית של סל תרבות, אבל במקרה של וייס אפשר היה לאשר את ההצגה לפי תנאי סף אחר: תמיכה על ידי עמותה. כאמור, "חלומות פשוטים" נתמכת על ידי אקי"ם.
נוסף על כך, במכרז מופיע סעיף שלפיו למשרד החינוך שמורה הזכות לבחון ולשנות את הקריטריונים הנדרשים בכל סל. אבל במקרה של הצגה בהשתתפות אנשים עם מוגבלות, לא מצאו לנכון לשנות את תנאי הלימודים בבית ספר למשחק, שבגינו נפסלה מלכתחילה.
בהודעת משרד החינוך ממאי 2022 נכתב כי החל משנת הלימודים הנוכחית יקבלו בתי הספר תקציב גמיש שינוהל על ידם באופן עצמאי. התקציב נאמד על יד משרד החינוך בכ-2.6 מיליארד שקל ומחולק באופן דיפרנציאלי בהתאם ל"מדד טיפוח בית ספרי". על פי מודל התקצוב של התוכנית, הסל לתלמיד נע בין 1,300-1,900 שקל בבתי הספר היסודיים ובחטיבת הביניים, ובין 700-1,110 שקל לתלמיד בעל-יסודיים.
מאחר שההצגה לא נכללה עד כה ב"סל תרבות", בתי הספר שמחליטים להזמין אותה ישלמו בין 7,500-10,000 שקל, המכסים עלויות תאורה, הגברה, הסעה, תשלום לשחקנים ולצוות ההצגה. הזמנת ההצגה דרך תכנית גפ"ן מסייעת לבתי ספר בסבסוד ההצגה, וחוסכת ביורקרטיה תפעולית. "לא לכל בית ספר יש יכולת להוציא את הסכום הדרוש להזמנת ההצגה", אומר וייס. "אבל גפ"ן לא מוכנים להציע את ההצגה הזו ולא מוכנים להתגמש בנהלים". "בחרנו להביא את ההצגה לתלמידי שכבת ז' כחלק מתהליך חינוכי משמעותי שעברו התלמידים לקראת השתתפותם ביום ההתרמה הארצי של אקי"ם", כתבה יעל סדן רכזת בחטיבה רוגוזין ב' מקריית אתא. "ביום ההצגה ניתן היה להרגיש את ההתרגשות והמתח באוויר, שכן זו הפעם הראשונה שאירוע מסוג זה קורה בבית הספר – מפגש בלתי אמצעי, פנים מול פנים עם אנשים בעלי צרכים מיוחדים. בתום ההצגה פניתי לבמאי וביקשתי להזמין את ההצגה עבור שאר התלמידים. זוהי אכן הצגת חובה".
תגובת משרד החינוך: "לסל תרבות קיימים שני מסלולים אחד בעבור מופעים גדולים שעמדו בקריטריונים שנקבעו עבור ועדת הרפרטואר העליונה והמסלול השני – מסלול היצע נוסף עבור מופעים שלא עברו את ועדת הרפרטואר אך מוצעים לבתי הספר לרכישה באמצעות הגפ"ן. מסלול זה הוצע למפיקים וככל שיהיו מעוניינים הם יוכלו להכנס למסלול זה".
אלא שהבמאי עידו וייס אומר כי "תגובה זו היא משהו שלא קיבלנו מעולם. למה ועדת הרפטואר העליונה לא קיבלה את ההצגה? 8 שנים פנינו וחיזרנו אחרי משרד החינוך כדי לקבל את ההצגה והתשובה שהייתה עד כה היא שלא נמצאנו מתאימים. עכשיו מתברר שיש מסלול שלא אושר על ידי הוועדה שמאפשר לקחת את ההצגות האלה. האם הם מתקצבים את ההצגות האלה? האם הן מאושרות על ידם? האם זה יאפשר לקבל את ההצגה בהנחה? ואיפה משרד החינוך היה עד היום?".