במרץ 2022 חשפנו ב"המקום הכי חם" שאלון אלרואי, חבר מועצת העיר נתניה, הוא גם הבעלים של רשת מקומונים, המופצת בין היתר בשטחי נתניה ומתפרסמות בה מודעות של עסקים מקומיים וכן של העירייה.
הראנו איך "רשת מקומונים בשרון" מוציאה לאור בין היתר גם את המקומון "השבוע בנתניה", את "קריית השרון שלי" ואת "השבת בנתניה" לציבור הדתי – שבכולם מופיעים פרסומים מטעם העירייה.
לפי נתונים של העירייה, שהגיעו לבקשת חבר המועצה רני אלוש, עולה כי רשת המקומונים קיבלה בשנים 2019-2021 את הנתח הגדול ביותר של התקציב שהעבירה העירייה לידי ספקים בתחום התקשורת.
ב-2021 למשל, היא שילמה כ-570 אלף שקל לרשת המקומונים עבור פרסום, ועוד כ-200 אלף שקל עבור עיצוב גרפי. ידיעות תקשורת קיבלו עבור פרסום בידיעות נתניה 264 אלף. ב-2019 העבירה העירייה למקומונים בשרון כ-560 אלף, ועוד כ-400 אלף עבור עיצוב גרפי. באותה שנה קיבלה ידיעות תקשורת 297 אלף שקל עבור פרסומים של העירייה במקומון הנתנייתי.
חבר המועצה אלוש פנה בנושא זה לוועדה לניגוד עניינים של נבחרי ציבור ברשויות המקומיות, בבקשה לבדוק את החשד לניגוד עניינים.
בעבר קבעה הוועדה כי חבר מועצה שהוא בעל עניין בעיתון מקומי, יימנע מטיפול בנושאים הקשורים לעסקים המפרסמים מודעות בעסקו. בנוסף, קבעה הוועדה כי חבר המועצה "לא יעשה שימוש במידע של הרשות שלא לצורך מילוי תפקידו ולא יהיה חבר בוועדות שונות של המועצה. הרשות המקומית שחבר במועצתה הוא בעל עניין בעיתון מקומי תבדוק את החוקיות של פרסום מודעות באותו עיתון".
בתגובה למכתבו של אלוש, פנתה הוועדה לעיריית נתניה בבקשה להבהרות וזו ענתה – כפי שענתה לפניות "המקום" – כי אלרואי העביר את הפעלת המקומונים לזכיין לחמש השנים הבאות בתמורה לתשלום קבוע, ולכן הוא אינו מושפע מהתוצאות העסקיות שלו. הוועדה לא קיבלה את ההסבר הזה.
כפי שציינה הוועדה, גם במקרה של העברת הפעלת המקומונים לזכיין, עדיין נותרה לאלרואי זיקה למקומונים ואינטרסים ביחס לגופים שמפרסמים בהם. כשהיא נסמכת על החוזה של אלרואי עם המפעיל, הראתה הוועדה איך חבר המועצה נותר בעל הדעה בכל שינוי על מהות העיתונים. בנוסף, העלתה הוועדה את סוגיית מראית העין לשמירה על אמון הציבור במערכת השלטונית.
כך, בדצמבר 2022 הוציאה הוועדה חוות דעת שבה נקבע כי בעלותו של אלרואי ברשת המקומונים מעלה חשש לניגוד עניינים ולכן נקבע כי עליו "להימנע במסגרת כהונתו כחבר מועצה מדיון וטיפול בכל נושא הקשור לעיתון, למתחריו וכן גם לגורמים המפרסמים מודעות בעסקו". בהתאם, נקבע כי עליו להימנע מישיבה בועדת הביקורת, שבה הוא חבר.
הוועדה קבעה כי על אלרואי "להימנע במסגרת כהונתו כחבר מועצה מדיון וטיפול בכל נושא הקשור לעיתון, למתחריו וכן גם לגורמים המפרסמים מודעות בעסקו"
התפקיד של ועדת הביקורת בעירייה הוא לדון בדוחות ביקורת על המועצה של מבקר המדינה, בדוחות של נציב תלונות הציבור, של משרד הפנים ושל מבקר המועצה ולעקוב אחר תיקון הליקויים. הוועדה לניגוד עניינים טענה שאין מקום לאלרואי בוועדה זו.
בחודש אפריל, ארבעה חודשים אחרי הקביעה, כשאלרואי עדיין המשיך לכהן בוועדה לביקורת, פנתה התנועה לאיכות השלטון לעירייה בבקשה לקבל הבהרות, ורק אז הוא הגיש את התפטרותו מהוועדה.
מלבד ההנחייה בדבר כהונתו של אלרואי בוועדת הביקורת, הוועדה לניגוד עניינים הבהירה שלנוכח העובדה שהעירייה מפרסמת מודעות במקומונים אשר בבעלות חבר המועצה, על היועצת המשפטית של העירייה לבחון את תחולת סעיף 122 א' לפקודת העיריות.
לפי סעיף זה חבר מועצה לא יכול להיות צד לחוזה או לעסקה עם העירייה. כלומר, במקרה של המקומונים בשרון העירייה צריכה לקבל החלטה: האם להפסיק את ההתקשרות עם רשת המקומונים או להפסיק את חברותו של אלרואי במועצה. נכון לעכשיו דבר מזה לא נעשה. פנינו לעירייה ושאלנו האם בחנה היועצת המשפטית את הסעיף ומה החלטתה, ולא קיבלנו תגובה.
עו"ד גילי גוטוירט, ראש המחלקה המוניציפאלית בתנועה לאיכות השלטון מסרה בתגובה: "אנחנו מברכים על כך שחבר המועצה פעל בהתאם לחוות דעת של הוועדה למניעת ניגודי עניינים, והתפטר מחברותו בוועדת הביקורת. לצד זאת, אנחנו מצרים על כך שרק בעקבות פנייה שלנו, ולאחר למעלה מחצי שנה מיום הוצאתה, חוות הדעת של הוועדה יושמה במלואה. על הדרג המקצועי בעירייה לפעול ליישום חוות הדעת של הוועדה, גוף מקצועי אשר נועד למנוע ניגודי עניינים של נבחרי ציבור".