יו"ר פורום קהלת מסר לרשם העמותות הודעה די מוזרה. לפי הדיווח הלקוני מה-18 בדצמבר 2017, פרופ' משה קופל ביקש להתפטר מתפקידו בארגון הימין שהוא ייסד. מאז קופל כבר לא מכהן כיושב ראש ועד העמותה, אלא מוגדר יושב ראש העמותה, כך שלכאורה אינו חבר הנהלה. השינוי אולי נראה סמנטי, אך מבדיקת "המקום הכי חם" עולה כי הוא הניב לקופל למעלה משלושה מיליון שקלים.
חוק העמותות קובע כי יו"ר ועד מנהל לא יכול לקבל שכר בעמותה שיש בה מנכ"ל, מחשש שהוא יתקשה לפקח על העמותה כי הוא עובד שלה וקשור בה. כלומר, כל עוד קופל היה חבר ועד, הוא לא יכול היה למשוך שכר מהעמותה אלא לכל היותר גמול עבור השתתפות בישיבות בסך של כ-20 אלף שקל בשנה והחזר הוצאות.
כיו"ר הוועד המנהל הוא התווה את המדיניות של קהלת, והוביל את הארגון שהוקם ללא מטרות רווח. כיו"ר עמותה הוא ממשיך לעשות את אותו דבר, רק בלי הטייטל ועם שכר. איש גם לא החליף אותו בתפקיד.
מאז השינוי בטייטל, מככב שמו של קופל ברשימת חמשת מקבלי השכר הגבוה. ב-2018 הוא משך לעצמו שכר בסכום של כ-950 אלף שקל (לשם השוואה המנכ"ל מאיר רובין השתכר באותה שנה סכום של 364 אלף שקל). ב-2019 משך קופל 942 אלף שקל. ב-2020 430 אלף שקל וב-2021 סכום של כ-407 אלף שקל, ובסך הכל כשלושה מיליון שקלים בארבע שנים.
הסכם השכר שלו אושר בישיבה של האסיפה הכללית של העמותה, שהתכנסה בביתו של קופל באפרת ובנוכחותו. שני חברי ועד העמותה ומייסדיה, שכניו של קופל מאפרת, אישרו אותו פה אחד.
קופל, שרק לאחרונה פרש לגמלאות כפרופ' חבר סגל מן המניין באוניברסיטת בר אילן, התגאה תמיד שאת עבודתו בקהלת הוא עושה "לשם שמיים". ב-2018 קרה השינוי. ייתכן שהסיבה לכך היא שב-2018 הוא יצא לשבתון מהאוניברסיטה ובהמשך לחל"ת, ובמקביל התרומות לקהלת שילשו את עצמן.
כך, בעוד שב-2016 סך התרומות לעמותה עמד על כ-11 מיליון שקל, ב-2017 התרומות שמקורן בשני מיליארדרים יהודים אמריקאים, כפי שנחשף ב"הארץ", הגיעו לסך של כ-30 מיליון שקל. בזכות התרומות הצליח הארגון להשיג מעמד רב השפעה. אנשיו הם שעומדים כיום מאחורי ניסוח הצעות החוק שמבקשות לחולל בישראל הפיכה משטרית.
גם בעמותת דיקטה שייסד קופל ומנהל מאיר רובין, לא משך קופל שכר עד 2018. העמותה, שנוסדה בשנת 2015 כמכון לעיבוד שפה – תחום המומחיות האקדמי של קופל, יושבת במשרדי קהלת, שוכרת מהם משרדים ומנוהלת על ידי רובין. אלא ששם קופל מעולם לא היה חבר ועד, על אף שמדובר בגוף שהוקם ביוזמתו ומנוהל על פי דברו.
מלכתחילה קופל הוגדר כ"חוקר בכיר" ומורשה חתימה בעמותה זו. החל מ-2018 הוא שינה את הגדרת תפקידו ל"חוקר ראשי", ומצהיר שגם בעמותה הזאת, כמו בקהלת, הוא עובד בהיקף של 100 אחוז משרה.
ב-2018 משך קופל שכר של כמיליון שקל מדיקטה – כשליש מתקציב השנתי של הארגון הממומן על ידי אחד הגופים התורמים לקהלת – עמותה אמריקאית בשם הקרן המרכזית לישראל (The central fund of Israel), המשמשת צינור חסוי לתורמים מארה"ב לארגוני ימין בישראל.
מומחים לדיני עמותות שעמם שוחחנו, הסבירו שמכיוון שמדובר בעמותה שאינה נתמכת מכספי המדינה, לרשם העמותות אין סמכויות להגביל את השכר, אלא רק לפקח שהעמותה שפועלת להגשמת המטרות המוצהרות שלה. גורמים ברשם העמותות הסבירו כי השינוי בטייטל מוכר להם כטריק של עמותות, שמאפשר למשוך שכר.
באשר לשאלות האם העובדה שקופל היה חבר ועד ולאחר מכן עבר להיות מועסק על ידי העמותה מבלי שנראה שמשהו בתפקידו השתנה אפשרית מבחינת הרשם, וכיצד קופל עובד במשרה מלאה גם בקהלת וגם בדיקטה, נמסר באופן רשמי מרשם העמותות כי "הטענות המועלות יועברו לבחינת הגורמים הרלבנטיים ביחידה, כמקובל". לצד זאת ציינו כי שתי העמותות מחזיקות באישור ניהול תקין.
מפורום קהלת נמסר בתגובה: "פרופ' קופל התנדב בפורום קהלת למשך מספר שנים, והחל לקבל שכר רק לבקשת התורמים לפורום ובהתאם להוראות כל דין וכללי הניהול התקין בעמותות".