"עברתי בדרך לרכבת בירושלים וראיתי הפגנה קטנה נגד ההפיכה המשפטית", מספרת דנה (שם בדוי), בת 18, על מה שאירע לה לפני כשבועיים, בזמן שתל אביב בערה ביום השיבוש הלאומי. "התקרבתי לראות מה קורה שם. היו מעט מפגינים והרבה שוטרים. הייתי שם עשר דקות, כשהאדם שעמדתי לידו התיישב על הכביש. הוא לא צעק, לא התפרע, פשוט התיישב. שוטרים הגיעו אליו וניסו להקים אותו. אני נדחפתי ופתאום שישה שוטרים קפצו עלי, הצמידו אותי לרצפה עם הפנים למטה והידיים מאחורי הגב. שוטר אחד תפס לי בשיער".
דנה מספרת שהכל קרה ברגע. "תחושה של בלבול", היא אומרת. "חשבתי שהם יבינו שלא עשיתי כלום וישחררו אותי". זה לא קרה. השוטרים גררו אותה לניידת, "ושוטר אחד צעק עלי שישימו אותי במעצר כי תקפתי שוטר. לא הבנתי על מה הם מדברים". היא הוכנסה לניידת. "שאלתי אם אני עצורה, אמרו לי כן. בדיוק כששאלתי אם אפשר לדבר עם ההורים שלי, אבא שלי התקשר. הספקתי להגיד לו שאני בניידת ושוטר חטף לי את הטלפון מהיד".
בעוד אמא של דנה מתקשרה למערך העצורים – הגוף מטעם מטה המאבק שמסייע למי שנעצר בהפגנות, גם משפטית – דנה הובאה לתחנה לחקירה. "אמרו לי שתקפתי שוטרים. אמרתי להם לא תקפתי, נקלעתי לסיטואציה. אחד השוטרים קרא לי 'שקרנית' ו'שמאלנית' ואמר 'אני שונא את כל מי שהולך להפגין ובוגד בממשלה' ושוטר אחר שם לי אזיקים על הידיים והרגליים ואז התקשר להורים שלי ואמר שלוקחים אותי לכלא נוה תרצה, כי לפי הנוהל בירושלים אי אפשר להשאיר נשים בתחנה".
וכך דנה מצאה את עצמה עושה את הדרך בזינזנה לכלא הנשים הסמוך לרמלה, עם אזיקים על הידיים והרגליים. אחרי לילה בלי שינה, הועברה לדיון בבית משפט על הארכת מעצר. "חיכיתי בתא, היה לי קר, היתה לי בחילה. עמדתי ליד החלון והסוהרים שהיו שם התחילו להקניט אותי, לשאול אותי למה בכלל אני הולכת להפגנות, אמרו לי תשירי את השירים שאת שרה בהפגנות. אחד השוטרים אמר לי 'אתם בתל אביב צריכים פיגוע'. שאלתי 'אתה רוצה שיהיה פיגוע?' והוא אמר 'עוד מעט בית המשפט יהיה קטן, לא תהיה לו סמכות. אנשים כמוך יהיו במאסר'".
שוטר אחד אמר 'אתם בתל אביב צריכים פיגוע'. שאלתי 'אתה רוצה שיהיה פיגוע?' והוא אמר 'עוד מעט בית המשפט תהיה קטן, לא יהיה לו סמכות. אנשים כמוך יהיו במאסר"
אמא של דנה מספרת כי בדיון בתנאי השחרור התובע ביקש חמישה ימים מעצר בית. "השופט שאל 'למה?' התובע הסתכל בניירות ואמר 'לא יודע'. אז השופט אמר 'אז לא'. אחר כך התובע אמר שאחד התנאים לשחרור שדנה לא תפגש עם המעורבים. השופט שאל מי המעורבים והתובע אמר 'לא יודע'. בסוף סגרו על הרחקה מהפגנות ל-15 יום". "אני מחכה שההרחקה תסתיים", אומרת דנה. "עכשיו אני מבינה שהמצב חמור יותר ממה שחשבתי".
שימוש פוחז באש
יום המחאה השני במספר נפתח עם שבעה עצורים בפעולת השיבוש מול משרדי פורום קהלת, אחד מהם הוא סא"ל רון שרף, מפקד הגיבושים של סיירת מטכ"ל. "במקום לעצור את ההפיכה המשטרית הם עוצרים לוחמים", פרסם מטה המאבק בתגובה. כך נראים העצורים בעשרה שבועות של מחאה: לוחמים, פרופסורים באוניברסיטה, נערות בנות 18, פנסיונרים.
מה שהתחיל כהכלה של המשטרה על אירועי ההתנגדות, הפך בעידוד של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר להקצנה של השוטרים ששיאם ביום השיבוש הלאומי בשבוע שעבר, עם 78 עצורים ורימוני הלם שנזרקו לעבר המפגינים. המקום הכי חם בגיהנום מנתח עשרה שבועות של מחאה.
״עד כה נעצרו 166 אנשים בהפגנות, לא כולל אלפי מעוכבים", אומרת סמדר להב אבנשטיין, מנהלת מערך העצורים מטעם מטה המאבק, יום לפני יום השיבוש הלאומי . ״בתחילת המחאה ראינו הכלה של המשטרה, כמעט ללא מעצרים או אלימות, אך בשבועות האחרונים אנחנו רואים החמרה של האלימות ואיתה גם של המעצרים, שרבים מסיבות משונות, כמו המעצר של פעיל המחאה קוסטה בלאק על שעשה 'שימוש פוחז באש'״.
בפברואר המשטרה טענה כלפי בלאק להפרעה לסדר הציבורי ולשימוש פוחז באש, ספציפית לגבי הדלקת לפיד ֿבהפגנה שהתקיימה בירושלים, מחוץ לביתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו והדלקת אבוקה במהלך ההפגנה מחוץ לכנסת. הוא שוחרר בערבות למעצר בית בן שלושה ימים, ואחר כך המשטרה דרשה להרחיקו מירושלים ל-30 יום.
"לא מצאתי כל הצדקה בתיק החקירה לשינוי תנאי השחרור אותם קבעה היחידה החוקרת בעצמה בסמוך לעבירות המיוחסות", כתבה השופטת קטי קטי צווטקוב דורפן בהחלטתה. "משכך הבקשה נדחית".
מעצרו של בלאק התרחש ימים ספורים לאחר שבן גביר נזף במפקד מחוז ירושלים דורון תורג'מן על מה שהוא כינה "אובדן שליטה" של המשטרה בטיפול ב"אנרכיסטים". מאוחר יותר נעצר אבי מויאל בשל לפידים שנמצאו ברכבו, אשתו זומנה לחקירה. מויאל וגם בלאק היו נתונים תחת מעקב משטרתי. "הייתי מופתע כשראיתי את רמת המעקב שהופעלה עלי", אמר בלאק שבפניו הוצגו סרטונים מרחפנים ואמצעי מעקב שונים.
"לעצור אותו בהאשמת חשש להפרת הסדר הציבור? המשפט הפלילי לא עובד על קריאת מחשבות ולא עובד על מעצרי מנע", אמר לנו אז עו"ד יאיר נהוראי, המייצג את מויאל. "ובכלל, אין מניעה להשתמש בלפידים, גם בהפגנות. יש כאן שימוש בכלי חקירתי כדי לצנן את הזכות הבסיסית לחופש הביטוי, שהיא הזכות החשובה ביותר בדמוקרטיה״.
״נראה שהשר, שחובב הפרות סדר, החליט שלא בא לו טוב לאפשר לציבור להפגין אז הוא התחיל להפעיל לחץ על המשטרה, ומשטרת ירושלים הייתה הראשונה להיכנע ללחץ וניסתה לרצות את השר״, אומרת עו״ד גבי לסקי, שייצגה את בלאק.
ובעקבות ירושלים, גם בשאר הארץ החלו מעצרי מפגינים. ב-20 בפברואר, ביום השביתה השני, נעצרו מפגינים שהפגינו מחוץ לבתיהם של השר יואב קיש וח"כ טלי גוטליב.
"כל הזמן האשמות השתנו", אומר מפגין שנעצר מחוץ לביתו של קיש. "בסוף הם טענו על הפרת הסדר הציבורי. היינו עצורים במשך שבע שעות. הם רצו לקחת אותנו להארכת מעצר, אבל בסוף ויתרו והציעו לנו תנאים: לא להגיע לביתו של יואב קיש במשך 30 יום ולשלם 1,500 שקל ערבות".
חמישה ימים לאחר מכן, בהפגנה בקפלן, עצרה משטרת תל אביב 18 מפגינים. ״כמות העצורים מעידה על ההשפעה של השר", אומרת עו"ד לסקי, "שכן בשבועות הקודמים לא היו עצורים בצעדות, שאותן בחרה המשטרה בחוכמתה להכיל. העובדה שיותר עצורים מדווחים על אלימות במהלך המעצר מדאיגה".
עמית דניאלי, פרופסור למדעי המחשב באוניברסיטה העברית נעצר באלימות במהלך צעדה בירושלים ב-4 במרץ. הוא הואשם בתקיפת שוטר למרות שלטענתו ובסרטונים שהגיעו לידי המקום אפשר לראות שהוא נשלף מקהל המוחים ללא סיבה. ״לא ברור למה הם בחרו דווקא אותי, הם טענו שתקפתי שוטר אבל זה לא היה ולא נברא, פשוט עמדתי ופתאום מלא שוטרים התנפלו עלי באלימות״, מספר דניאלי להמקום. השוטרים עיקמו לי את הידיים וסגרו את האזיקים הכי חזק שאפשר. כשאמרתי להם שאני לא מתנגד ושיפסיקו להכאיב לי הם צעקו עליי שתקפתי שוטר״.
דניאלי הובא בפני שופט לאחר 14 שעות מעצר. נציג המשטרה טען בדיון הארכת מעצרו בבית משפט השלום בירושלים כי הוא "דחף שוטרים, נתן לאחד מהם אגרוף לפרצוף". לדבריו השוטר נפגע. השופט ציון סהראי קבע כי לא ניתן להוכיח מהם את החשדות המיוחסים, וכי קיים חשד סביר בעוצמה מוגבלת ביחס לדניאלי. המשטרה ביקשה לעכב את ביצוע ההחלטה לשחרר את דניאלי כדי להגיש ערעור, אך לבסוף חזרה בה.
מספר העצורים הרב ביותר נרשם ביום השיבוש הלאומי, ב-1 במרץ: 46 מפגינים עצורים בתל אביב, שישה בירושלים ו-26 בשאר חלקי הארץ. צומת עזריאלי בתל אביב הפכה לאזור מלחמה, כשקצין המשטרה מאיר סויסה תועד כאשר הוא זורק רימון הלם לעבר קהל המפגינים. בן גביר הגיע לחמ״ל המשטרה: והבהיר: ״לגלות אפס סובלנות״.
התנהלות המשטרה ביום זה מבהירה את השוני בין המחוזות השונים של המשטרה. מפקד מחוז תל אביב, עמי אשד, אשר ידוע בגישתו המכילה שהה באותו יום בחו״ל, ומי שפיקד על ההפגנה היה המפכ״ל קובי שבתאי, אשר נתון בלחצים מצידו של השר בן גביר מאז כניסתו תפקיד.
״ביום הזה הראינו שינוי קיצוני בכמות המעצרים וגם באלימות המשטרתית והפעלת מכת"זית, פרשים, זריקת רימוני הלם באופן מופקר״, אומרת עו״ד לסקי. ״זה חלק מהרצון של השר להיות 'מפכ"ל על', תוך פגיעה בשיקול הדעת של הפיקוד במקום".
שלושה ימים לאחר האירועים החריגים, הגיעה ההפגנה התשיעית בקפלן, עם מספר שיא של מפגינים – 160 אלף. "אין לאפשר חסימת צירים מרכזיים ואת שיבוש מרקם החיים. אני קובע את המדיניות, לא המפקד בשטח", הכריז השר לביטחון לאומי. בתום ההפגנה, כשמאות מפגינים פרצו את מחסומי המשטרה וחסמו את נתיבי איילון, הופעלה לעברם מכת"זית ושלושה מפגינים נעצרו.
"זה פשוט לא קרה"
עורכי הדין ממערך העצורים טוענים שהמשטרה ניסתה להאשים את המוחים בתקיפת שוטרים, כהצדקה למעצרם. "אחד הלקוחות שלי הואשם בחטיפת נשק משוטר, האשמה חמורה מאוד״, אומר עו"ד רן תגר. ״אלא שהם ניסו להלביש עליו את האשמה הזו ללא ראיות. במהלך החקירה אמר החוקר שיש להם סרטון שלו מנסה לחטוף נשק משוטר והורה לו להודות. הלקוח שלי אמר לו שאין סרטון כזה, כי זה פשוט לא קרה".
המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של החשוד בחמישה ימים, אך השופט נתן להם יום אחד לחזור עם ראיות, אחרת החשוד ישוחרר. ״באותו יום המשטרה שחררה אותו מיוזמתה״, אומר עו"ד תגר.
"לקוח אחר שלי נעצר בחשד לתקיפה שוטר ושוחרר בתנאי שאסור לו להשתתף בהפגנות. האיסור הזה הוסר אחרי שערערנו עליו. דוברות המשטרה צריכה להיות עם יותר יושרה ולספק הסבר אמיתי למחזות הקשים האלו".
גם טייס חיל האוויר ואל על עידן שמעוני נעצר בטענה כי תקף שוטרים. "לא עשיתי שום דבר", הוא אמר רגע אחרי שהועלה לניידת. "פשוט עמדתי וצילמתי". בזמן שהיה במעצר הגיע סרטון שבו הוכחה טענתו של שמעוני. "לאחר הצפייה בסרטון הוחלט לשחרר אותי הביתה", כתב לחבריו לטייסת שהגיעו להפגין מחוץ לתחנת המשטרה שבו היה עצור.
מבין 128 העצורים מאז תחילת המחאה נגד ההפיכה השיפוטית, רק 13 הובאו בפני שופט. "המשטרה מבינה שאין לה שום דבר נגדם", אומרת להב אבנשטיין, ״במקרים שהמשטרה כן טרחה להביא עצורים בפני בית המשפט, הוא זרק אותם מכל המדרגות״.
ב-25 בפברואר נעצרו 18 מפגינים באיילון בתל אביב, אחת מהן בטענה כי נשכה שוטר. "היא ובן זוגה ישבו בירידה לאיילון", אומרת עורכת דינה גבי לסקי. "השוטרים התנפלו על בן זוגה והיא קמה ואמרה להם 'מה אתם עושים', כששוטר תפס אותה מאחורה והכניס את האצבעות שלו לפה שלה והפיל אותה לרצפה. היא לא פונתה לקבלת טיפול והשאירו אותה ללילה במעצר. למחרת היא הובאה לבית משפט בחשד לתקיפת שוטר ושוחררה למעצר בית. לא היתה נשיכה ולא היה כלום".
מלבד המפגינה הובאו בפני שופטת בית המשפט השלום בתל אביב אביטל אמסלם עוד שלושה עצורים שנעצרו לאחר שהתיישבו על הכביש בנתיבי איילון. "על אף שלפי החשד ישבו החשודים על הארץ, מיד כאשר הגיעו השוטרים לעוצרם ולא תוך שימוש בכוח משמעותי הם התפנו מהמקום כך שגם אם קיים חשד הרי שהוא ברף לא גבוה. בנסיבות אלו אני סבורה שלא מתקיימת עילת מעצר מסוג מסוכנות", כתבה השופטת בהחלטה לשחררם.
״המשטרה יורה לכל הכיוונים ומנסה להפחיד את המוחים״, אומרת עו״ד לסקי, ״יש שיטה ידועה שבה עוצרים אנשים על מנת להפחיד אותם ולהרתיע אחרים, ואחר כך בתנאי השחרור מנסים להרחיק אותם ממחאות ובכך לדכא את המחאה. עד עכשיו כל פעם שערערנו על תנאי ההרחקה, בית המשפט בחר לצודד בנו, זה מראה שעושים שימוש לרעה בכלי העיכוב על מנת להרחיק ולהרתיע אזרחים נורמטיבים מהמחאה״.
אבי קדיש ושירלי עייש, עוכבו ביום השיבוש הלאומי ב-1 במרץ באיילון. הם שוחררו בתחנת המשטרה. כחלק מתנאי השחרור המשטרה ביקשה מהשניים לא להתייצב להפגנות במשך 15 ימים. השניים סירבו לתנאי זה, ולכן התייצבו בבוקר היום למחרת לדיון בבית המשפט. השופט ירון גת סירב לבקשת המשטרה להרחיק את השניים מההפגנות, ואמר כי הבקשה "פוגעת בצורה בלתי מידתית וקיצונית מדי בזכות היסוד להפגין".
מאז אירועי השיא עם עשרות העצורים, התרחשו עוד יום שיבוש אחד שבו נעצרו 33 אנשים בכל הארץ ובמוצאי שבת מספר העצורים עמד על ארבעה. אף אחד מהם לא הובא בפני שופט.
"נעצרתי שלוש פעמים, בפעם האחרונהה במוצאי שבת", מספר יניר דודזאדה, מהנדס באינטל. "הפעם הראשונה היתה כשהפגנו מול הבית של יואב קיש. טענו שכלאנו אותו בבית, למרות שהוא היה יכול לצאת. השאירו אותי כמה שעות בתא מעצר ואחר כך חקרו אותי. מה שהיה חשוב להם לדעת זה מי האחראי ומי האנשים שהייתי איתם. בפעם השנייה נעצרתי בכרכור על חסימה של צומת. לא הכניסו אותי לתא מעצר, רק חקרו אותי כך גם במעצר השלישי בחיפה.
"מהניסיון שלי הדרך הכי טובה להתמודד עם המעצר היא לא להתנגד לשוטרים, לא להיאבק. המעצרים הם ניסיון להפחיד, להרתיע אותנו. למנוע מאיתנו לחסום כבישים, להפגין. אותי זה לא מרתיע".
ממשטרת ישראל נמסר: "המשטרה מבצעת אכיפה מקצועית וללא משוא פנים, כאשר מדיניות האכיפה מבוצעת בהתאם לחוק ולהערכות המצב ותוך הפעלת שיקול דעת. משטרת ישראל תמשיך לאפשר את חופש הביטוי והמחאה כחוק ומאידך לשמור על הסדר הציבורי, תוך צמצום הפגיעה ככל הניתן במרקם החיים של אזרחי המדינה".