מדי שבוע נעדכן בעמוד הבית של "המקום הכי חם" את מספר העצים העתידים להיכרת, בכפוף לרשיונות הכריתה וכן את סך העצים שאושרו לכריתה מתחילת השנה. בקישורים הבאים תוכלו להגיש ערר על הכריתה, כפי שמחייב החוק:
משרד החקלאות, ראשון לציון, אשדוד, באר שבע, הוד השרון, חיפה, ירושלים, לב השרון, נתניה, רחובות, רמת גן, תל אביב, רשות הטבע והגנים, גבעת שמואל, גבעתיים, יבנה, פתח תקווה.
הגשת ערר לכל רישיונות הכריתה ברחבי הארץ, כולל של רשות טבע והגנים, קק״ל, חברת החשמל ותשתיות, יש להגיש לפקיד היערות הראשי תוך 14 יום ממועד הנפקת הרישיון. את טופס הגשת הערר ניתן להוריד באתר משרד החקלאות. יש לשלוח את הטופס לכתובת דוא״ל לפי הפרטים הבאים:
ד"ר ארז ברקאי
פקיד היערות הראשי
משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ת.ד 30 בית דגן 50250
פקס: 03-9485264
טל: 03-9485816
מתחילת 2023 הונפקו רישינות לכריתת קרוב ל-30 אלף עצים, כשרק בשבוע שעבר הונפקו רשיונות לכריתת כ-5,000 עצים.
על פי החוק בישראל, עצים בוגרים נחשבים למוגנים וכל פגיעה בהם אסורה ומהווה עבירה פלילית שבצידה עונש של עד חצי שנת מאסר. בחוק פקודת היערות מוגדרת כריתה כ"כל פעולה הגורמת או עלולה לגרום למותו של אילן מוגן או עץ בוגר, לרבות ריסוס, הרעלה, הסרת קליפת העץ, שריפת העץ, חיתוך שורשיו או בנייה בתוך תחום קוטר צמרתו״.
כל פעולה כזו מחייבת הנפקת רישיון כריתה הניתן מפקידי היערות העירוניים בערים הגדולות או האזוריים והמחוזיים. אלו וגם אלו כפופים לפקיד היערות הראשי במשרד החקלאות, יחד עם פקידי היערות של קק״ל, רשות הטבע והגנים ופקיד היערות לפרוייקטים לאומיים.
פקיד היערות יאשר את רישיון הכריתה רק לאחר לאחר ששקל את תכלית הבקשה ״ואת מצבו, גילו, נדירותו, מידותיו, מיקומו וערכו הנופי, הסביבתי, האקולוגי וההסיטורי של האילן המוגן או העץ הבוגר שלגביו מתבקש הרישיון כאמור, ונוכח כי אין להותירו במקומו או להעתיקו״.
סעיף 15 לחוק פקודת היערות קובע כי הבקשה לרישיון הכריתה והמידע על החלטת פקיד היערות תפורסם לפני מועד כניסתו לתוקף באתר האינטרנט של פקיד היערות שהעניק את הרישיון.
המידע בדבר ההחלטה יהיה פתוח לעיון הציבור במשך 14 ימים וזו תכנס לתוקף רק לאחר תום תקופת הפרסום. עוד קובע החוק כי על הפרסום לכלול את הנתונים והפרטים הבאים: ישוב, רחוב, מס' בית, גוש, חלקה, מין העץ, פעולה (כריתה/העתקה), כמות העצים, סיבה, תאריך אחרון להגשת התנגדויות, שם פקיד היערות המאשר ושם מבקש הרישיון.
מניתוח נתוני דוח העררים האחרון שפרסם משרד החקלאות ומתייחס ל-2020, עולה כי רוב העררים מוגשים על ידי אלו שהגישו את הבקשה הראשונית לכריתת עצים, על פי רוב יזמי נדל״ן או בנייה שמבקשים להגדיל את כמות העצים לכריתה.
חוק התכנון והבנייה קובע כי בסמכות מוסד תכנון לקבוע נטיעת עצים בערך חלופי לאלו שנכרתו, כתנאי להיתר בנייה. עם זאת, מעטות הרשויות המקומיות אשר קובעות כבר בתב״ע שתילה חלופית כתנאי להוצאת היתר בנייה. וגם אם ניתנה הוראה לנטיעה חלופית, עץ צעיר אין דינו כעץ בוגר, שכן עץ בוגר צורך יותר פחמן דו חמצני ומפיק יותר חמצן, נותן כיסוי גדול יותר של צל שמשפיע על הורדת טמפרטורה בשטח גדול ושומר על שטח קרקע גדול יותר.
בנוסף, עצים בוגרים וותיקים מאכלסים מערכת אקולוגים שלמה של חרקים, ציפורים, זוחלים, תפטירים ובקטריות חיוניות למאזן האקולוגי. לעצים הצעירים יידרשו שנים רבות עד שיוכל לספק את הערך הסביבתי והנופי במקום העצים הוותיקים שנכרתו.
ראיתם כריתה לא חוקית? פגיעה בעץ? רוצים לספר לנו משהו? אשמח לשמוע! שלחו לי הודעה: 054-9747170