יאיא פינק, לשעבר מנכ"ל תנועת "דרכנו" שהתמודד בפריימריז של מפלגת העבודה, הגיע למקום השישי ונשאר מחוץ לכנסת – קיבל אגף חדש בהסתדרות, שנברא במיוחד עבורו ושהוא עומד בראשו.
"האגף לצדק חברתי ושיוויון מגדרי" אמור לעסוק בעיקר בלה"טבים וכרגע לא ברור מה הסמכויות שלו. במקום להציב בראשו דמות מהקהילה הלהט"בית, שמודעת לצרכים ולדרישות של הקהילה, הציבה ההסתדרות גבר סטרייט.
התפקיד הובטח לפינק בהסכמים הקואליציוניים שלפני הבחירות במאי, וככל הנראה המתין לו עד אחרי הבחירות לכנסת, כשהתברר שהוא לא ייכנס ולא יהיה ח"כ. האגף כולל מזכיר/ה ועוזר/ת ואת ראש האגף, ששכרו מוערך בכ-30 אלף שקלים בחודש.
פינק, הנחשב לבן טיפוחיה של ח"כ לשעבר שלי יחימוביץ', יושב בבית הנבחרים של ההסתדרות (בינ"ה) מאז 2017. כשהיה באופוזיציה מטעם סיעת "הבית החברתי", היה בין מבקריו של היו"ר הקודם אבי ניסנקורן ושל יורשו (אז ללא בחירות) ארנון בר-דוד. אולם עוד לפני הבחירות להסתדרות במאי 2022, ובניגוד לעמדתם של חלק מחבריו לסיעה, הצטרף פינק אל בר-דוד לקואליציה, ועבר להלל את מנהיגותו.
ראש הסיעה חנוך ליבנה עזב אותה בעקבות כך, בטענה שהמגעים התנהלו מאחורי גבם של חברי הסיעה והיו "על כמה ג'ובים למקורבינו". ליבנה טען שהתנועה מחוייבת להישאר באופוזיציה ולהתעקש על תיקון הליקויים הקשים בהסתדרות. בהסכמים שנחתמו לפני הבחירות הובטח לפינק אגף חדש שבראשו יעמוד. במקביל, ירד מספר חברי הסיעה בבינ"ה באופן דרמטי.
פינק ייסד את "לובי 99" ושימש כמנכ"ל המיזם, בנוסף נמנה עם מקימי הבנק הקואופרטיבי "אופק". לאחר שלא הצליח להיכנס לכנסת בניסיון קודם, הוא הצטרף כמנכ"ל לתנועת "דרכנו" והקים בתוכה את "דמוקרטיוי", שהוצג כגוף תקשורת עצמאי וגייס מימון ציבורי. בפועל המימון הזה הגיע בין היתר מתנועת דרכנו, הממומנת על ידי בעלי הון כמו קובי ריכטר. גוף התקשורת שימש בעיקר להעברת מסרים נגד נתניהו ונתן במה מפנקת לדוברים כמו איש היח"צ רונן צור.
בעבר פורסם ב"המקום הכי חם" כי התנועה רוכבת על מחאות חברתיות, ואף משלמת לפעילים כדי להשתתף בהפגנות כמפגינים אותנטיים. פינק טען כי מדובר בשקרים. לאחר שהחליט להתמודד בפריימריז של העבודה בפעם השלישית, ביקש פינק לצאת לחופשה ללא תשלום עד שיתברר אם יצליח להיכנס לכנסת, אולם "דרכנו" לא אישרה והוא נאלץ לעזוב.
באופן המזכיר את פעילותו בתנועה, כפי שפורסם בעין השביעית, רכב פינק על גל המחאה האחרונה נגד יוקר המחייה והצליח להכנס לחדשות 13 כאחד ממוביליה, מבלי להגיד שהוא מתמודד בפריימריז של העבודה.
"זה אגף ששם לעצמו למטרה לקדם דברים שהיינו רוצים לחזק את הטיפול בהם, כמו דאגה לעובד הלהט״בי, שיח עם צעירים ומאבקים חברתיים בשטח״, אומר יאיא פינק, "יש 80-100 אלף עובדים להטב״קים בהסתדרות ועוד מאות אלפים בשאר המשק. אנחנו, בשיתוף עם ארגונים גאים אחרים שכבר ישבנו איתם, נעשה מיפוי יסודי של הצרכים של הקהילה בשוק העבודה, כי כרגע זו אוכלוסייה שקופה עבור חלק ממקומות העבודה.
"נעביר הכשרות לראשי וועדים כדי שיוכלו לרכוש כלים להתמודדות עם הסוגיות החשובות לקהילה הגאה ויבטיחו שכלל העובדים ללא קשר למגדר ולנטייה המינית שלהם יזכו ליחס שוויוני והוגן. כאיש דתי ודווקא בימים סוערים אלה, אני חושב שיש צורך חברתי ממדרגה ראשונה לפעול למען שוויון לכל אדם שנברא בצלם אלוקים. בנוסף לזה, נמקד את הפעילות שלנו בדור הצעיר שנחשף למתקפות בלתי פוסקות על העבודה המאורגנת והצדק החברתי בישראל״.
חלק נכבד מהנושאים האלה מטופלים באגפים אחרים. נראה שהאגף נתפר במיוחד.
"איזה אגף מטפל בנושאים החשובים הללו חוץ מאיתנו? בכל מקרה חובת ההוכחה עליי, כפי שהקמתי את לובי 99, את דמוקרטTV וסייעתי בהקמת הבנק הקואופרטיבי, כך בכל תפקיד שאעשה בחיי אפעל למען האינטרס הציבורי״.
זה נכון שהתפקיד בכוונה לא אויש עד אחרי הבחירות לכנסת?
"האגף הוקם ב14 בספטמבר, אושר במוסדות ההסתדרות ואחרי החגים אוייש על ידי עוד לפני הבחירות. אם הייתי נבחר להיות ח"כ או להישאר בדרכנו היה נכנס מישהו מוכשר אחר מהסיעה. האגף לא רשום על שמי".
יניב לוי דובר ההסתדרות אישר כי בשנה האחרונה מאז הבחירות הוקמו בהסתדרות שלושה אגפים חדשים, אגף אסטרטגיה וחדשנות (בראשות איתמר אביטן), אגף העובד העולה (בראשות הח"כ לשעבר מישראל ביתנו אלכס מילר), וכן האגף המדובר, שהמנדט הראשוני שלו הוא "להיות לבית לקהילה הלהט"בית בכל הנוגע לזכויות עובדים".
לשאלה לגבי תוכן ופעילות האגף השיב כי הוא קורם בימים אלה עור וגידים. לדבריו, לצידו של פינק תעמוד יו"ר ועד עובדי אסותא מגי מור, "שתוביל מטעם האגף את מאבקי הזכויות למען הקהילה הגאה". מור, היחידה שכתבה על הקמת האגף החדש בפייסבוק שלה, הגדירה אותו "אגף גאה בהסתדרות".
לשאלה האם האגף הומצא עבור פינק השיב הדובר: "המינויים לתפקידים הנ"ל בוצעו במסגרת ההסכמים הקואליציוניים, ובכפוף לחוקת ההסתדרות. שכרם ותנאי העסקתם של ראשי האגפים הוא כמקובל בארגון לתפקידי דרג מקצועי בכיר".