״יש סטודנטים בטכניון שמרגישים שהמרחב שלהם הופך להיות לא בטוח״, אומר ד"ר אופיר רגב אלמוג, מרצה להנדסה אזרחית וסביבתית בטכניון. ״אני לא בא לחנך אף אחד, אבל אני רוצה שכל סטודנט באשר הוא יוכל להיות מי שהוא רוצה״.
אלמוג מזדהה עם התחושות של הסטודנטים מהקהילה הגאה, שהרגישו השבוע שהם צריכים להגן על עצמם, עם השקתו של תא "בוחרים במשפחה", שפועל נגד זכויות להט"ב ושוויון מגדרי. לפני 30 שנה אלמוג עצמו היה סטודנט בטכניון. ״הייתי בסיטואציה דומה", הוא אומר. "למזלי היה מישהו מהסגל שראה אותי ועזר לי. מספיק שיהיה מישהו אחד קשוב״.
השקת התא והשתיקה של הנהלת הטכניון מול האמירות הקשות שנאמרו בערב ההשקה, הביאו כ-300 אנשי סגל לחתום על מכתב תמיכה בקהילה הגאה בטכניון. ״הסגל האקדמי מזמין ומטפח בקמפוס קודים של מצוינות, סובלנות, מקצועיות ומקצוענות ודוחה שיח לא סובלני, המדיר אוכלוסיות וקורא להפרדה בין המינים בקמפוס", נכתב שם.
"אנו כותבים מכתב זה כדי להבהיר שבטכניון קיים סגל נחוש שמבין שמדע והשכלה גבוהה נועדו לקדם את האנושות ולפרוץ דרכים חדשות לקדמה ולרווחה. אלו יכולים להתקיים אך ורק בחברה חופשית, בעלת תרבות הדוגלת בגיוון ובסובלנות״.
"מטרת המכתב היא לתת גב לסטודנטים, להזכיר להם שיש מי שקשוב להם ומקבל אותם", אומר אלמוג, החתום אף הוא על המכתב. "בהרצאה הבאה אני מתכנן לצאת מהארון מול כל הכיתה ולהסביר להם שאני מאמין בגיוון דעות. זה מהלך חשוב״.
זכות השאלה
פרופ' יועד צור, מרצה בפקולטה להנדסה כימית בטכניון שחתום אף הוא על המכתב, מוצא קשר בין המצב הפוליטי במדינה לבין העובדה שארגון ״בוחרים במשפחה״ תקע יתד במוסד הלימודים. "כנראה שהם מרגישים שיש להם גב פוליטי, ולכן הם מרימים כעת את הראש", הוא אומר. "הטכניון לא מנותק מהחברה הישראלית, שעוברת שינויים, אבל הדרה על סמך נטייה מינית או מכל סיבה אחרת מנוגדת לערכים שלנו ונעשה כל מאמץ לא לאפשר זאת בקמפוס.
"יכול להיות שהם חושבים שהטכניון הוא טרף קל, כי אין פה לימודים הומניים, אבל הם יתפלאו לגלות שגם לאנשים שמתעסקים במדע וטכנולוגיה יש עמדות ערכיות מוצקות״.
הטכניון הוא המוסד האקדמי הראשון שבו פועל תא "בוחרים במשפחה", יוזמה שפועלת כיום בחסות עמותת "חותם יהדות על סדר היום" (ולשעבר במרכז אחווה) וחברה בפורום הארגונים למען המשפחה", התומכת בערכיה של מפלגת נעם והעומד בראשה, אבי מעוז.
"כנראה ש'בוחרים במשפחה' מרגישים שיש להם גב פוליטי, לכן הם מרימים כעת את הראש״
באירוע הפתיחה של התא התקיימה הרצאה של ד"ר עינת רמון, מרצה בכירה למחשבת ישראל וללימודי מגדר ופמיניזם ממכון שכטר ליהדות מתקדמת. "בהרצאה היא טענה שקיימת תנועה שהחזון שלה הוא לשחרר את הפוטנציאל הביסקסואלי הקיים בכל בני האדם, לקדם סדר יום גאה ולפרק את מוסד המשפחה המסורתי", אומר סטודנט שהיה שם. "היא אמרה שהמטרה הסופית היא לשלוט בילודה ולקיים סחר בילדים, ולהוביל לעתיד שבו ילדים גדלים במנותק מהוריהם ולמעשה מושג המשפחה כלל לא יהיה קיים".
"אני חושבת שהתנועה מעלה שאלות חשובות ומעניינות, למשל בנושא הפונדקאות", אומרת אומרת ד"ר מירב אהרון גוטמן, מרצה לסוציולוגיה אורבנית מהפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים. "אני בעד זכות השאלה, רק מתנגדת לאופי התשובה. כי התשובות נגזרות מתפיסות תורניות שמרניות שמבטאות דיכוי והדרה של קבוצות שלמות. אם יש לסטודנטים שאלות, ראוי לענות עליהן בכלים אקדמיים ולא להסתמך על תשובות של רבנים.
"אם יש לסטודנטים שאלות, ראוי לענות עליהן בכלים אקדמיים ולא להסתמך על תשובות של רבנים"
"אני מזמינה את הסטודנטים מהתא ללמוד קורסים מהפקולטה לרפואה ולשאול שם את השאלות. אם לא ניתן מקום אצלנו לשאול את השאלות הללו, הם יחפשו את התשובות במקום התורני וזה קרב שאסור לנו להפסיד בו".
איבוד תחושת הביטחון
בעקבות הסערה שעוררה הקמת התא והטענות שנשמעו נגד ההנהלה על שלא אפשרה לסטודנטים מהקהילה הגאה למחות בתחומי הקמפוס נגד הקמתו, הוציא נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון מכתב שבו הסביר מדוע החליט לאפשר את פעילות "בוחרים במשפחה". "החופש של כל סטודנט וסטודנטית להתארגן ולהביע את דעתם מעוגן בחוק זכויות הסטודנט, ומחובתנו לאפשר זאת״, כתב.
בהמשך התנער מהערכים של ״בוחרים במשפחה״ וטען כי הם אינם מייצגים את רוח המוסד האקדמי. ״ברור מאליו כי אין במתן האישור משום הבעת תמיכה של הנהלת הטכניון בתכניו של האירוע״, הדגיש.
אתמול התקיימה הדלקת נרות בקמפוס, מתחת לדגל גאווה גדול שנתלה בחזית בניין "בית הסטודנט". "אנחנו מעריכים מאוד את המסר שבחרו חברי הסגל להעביר לקהילת הטכניון", אומר דניאל סימון, מנהל האחווה הסטודנטיאלית הגאה של תא התאחדות הסטודנטים הארצית. "הבעת העמדה של הסגל היא קריטית והכרחית, בייחוד כאשר מדובר בגישות בסיסיות הנוגעות לערכי כבוד האדם וסובלנות והמשמעויות המוסריות של מוסד אקדמי מכובד ומוכר בארץ ובעולם. המכתב ממלא את הוואקום שהותיר הנשיא ואנו מצרים על כך שהוא אינו חתום עליו".
"אנחנו מעודדים שיח מורכב ומתן מקום לדעות שונות, כל עוד אין פגיעה בסטודנטים ובסטודנטיות אחרים", אומר יו״ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, אלחנן פלהיימר. "לצערנו, האירוע המדובר כלל אמירות קשות ופוגעניות נגד קהילת הלהט"ב בכלל ונגד סטודנטים וסטודנטיות גאים בפרט. באמירות אלה נרמסו זכויות הציבור הסטודנטיאלי.
"בעוד נשיא הטכניון קרא לכבד את זכויות הסטודנטים, התרשמנו ממעשיו כי המוסד אינו מספק סביבת לימודים בטוחה, שכן קהילה סטודנטיאלית גדולה הלומדת במוסד איבדה את תחושת הביטחון האישי, והמוסד אינו פעל להגנתה".
בימים האחרונים תנועת "עומדים ביחד", תנועה יהודית-ערבית לשלום, שוויון וצדק חברתי, מגייסת תרומות על מנת להקים תאי סטודנטים בקמפוסים ברחבי הארץ בתגובה לתאי הסטודנטים העתידיים של "בוחרים במשפחה", "ברוח הממשלה שעתידה לקום כאן", לדבריהם. תחת הכותרת "אבי מעוז מקים תא סטודנטים אחד – אנחנו מקימים עשרה", הם מבקשים סכום של 40 אלף שקל.