בשבוע שעבר, כחלק מפעולה של המרד בהכחדה, הגענו, קבוצה של פעילים ופעילות לבית השקעות "הפניקס". חסמנו את הכניסה למקום והדבקנו את הידיים שלנו לרצפה עם דבק 3 שניות. הדבקנו את הידיים שלנו לרצפת הלובי של חברת "הפניקס" כי הם מציגים את עצמם כבית השקעות שמקדם עשייה ירוקה בזמן שהם משקיעים מיליארדים בחברות מזהמות (מתוכם 448 מיליון שקל באג"ח של חברת בז"ן, ו-481 מיליון באג"ח של חברת אנרג'יאן), ונמצאים במקום הלפני אחרון במדרג של פורום כסף נקי.
במילים אחרות, הם עושים עלינו "גרינווש", כלומר יוצרים תדמית ציבורית חיובית להתנהלות שבסופו של דבר מביאה לפגיעה בסביבה.
ביוני השנה חברת הפניקס הוציאה דוח על השקעות אחראיות, ובו היא מצהירה שהיא שואפת להשקיע לפי מדד ESG. מדד ESG מאפשר למשקיעים לבחון את החברות לפי שלושה קריטריונים: אופן השפעתן על הסביבה (Environmental), היחס לעובדים וללקוחות (Socail), ואופן העבודה עם הממשל (Governance).
באותו דוח על השקעות אחראיות, חברת הפניקס מודה בסכנה משינויי האקלים (סיכונים פיזיים אקוטים וכרוניים וכן סיכוני טרנספורמציה, לדבריה). הפניקס טוענת בדוח שהיא "שחקן משמעותי" וש"ניהול סיכוני אקלים לגבי חברות פורטפוליו ההשקעות שלה, מעמיד את קבוצת הפניקס במוקד העשייה להתמודדות עם משבר האקלים והשלכותיו".
אבל באותה נשימה החברה מבהירה שלא תימנע מביצוע השקעות בסקטורים מסויימים ומסבירה זאת באופן פתלתל: "זאת הואיל ולהערכתה שיקולי ESG הינם שונים ומגוונים ואינם עומדים כאמור באופן עצמאי, אלא מהווים חלק משיקולי השקעה אשר גם הם משתנים". כלומר, אנחנו יודעים שיש משבר אקלים, אנחנו יודעים שאנחנו גוף משמעותי שיכול להשפיע, אבל לא נסיט את ההשקעות מחברות הדלקים המזהמות כי יש דברים יותר חשובים, כמו למשל רווחים.
מדענים כיום תמימי דעים שהאנושות צועדת לקראת אסון שהיא לא ידעה כמותו. הם אפילו משתמשים במילה "פחד" בבואם לעסוק בנושא. במקומות שונים בעולם חלקם אפילו מדביקים את הידיים שלהם ונשלחים למעצר. אז לכאורה במצב כזה חברות הדלקים, שהן הגורמות העיקריות למשבר האקלים, היו אמורות לקבל ESG נמוך, וחברת הפניקס לא הייתה אמורה להשקיע בהן. אז לכאורה, כי לחברות הכי מזהמות במשק יש ESG גבוה. ככה זה כשאף אחד בארץ לא בודק אם באמת החברות פועלות לפי ESG.
חברת כי"ל ICL למשל קיבלה את הציון 8 בדירוג של ארגון "מעלה" (ארגון של 120 חברות "הפועל לקידום נושאים של אחריות תאגידית") בקטגוריית "איכות סביבה" וסך הכל מדורגת "פלטינה" במדד. גם חברת OPC אנרגיה, שמקימה תחנות כוח גזיות קיבלה את התג "פלטינה" וציון 7 במדד איכות הסביבוה, כך גם חברת אנרג'יאן, ששולטת במאגרי הגז "תנין "כריש".
כך, ה-ESG משמש את בתי ההשקעות להציג את עצמן כירוקות כשבפועל הן ממשיכות עסקים כרגיל, או בקיצור עושות עלינו גרינווש.
ה-ESG משמש את בתי ההשקעות להציג את עצמן כירוקות כשבפועל הן ממשיכות עסקים כרגיל, או בקיצור עושות עלינו גרינווש
זאת ועוד, בדוח של הפניקס נקבע כי "במקרה בו קבוצת הפניקס תחפוץ להשקיע בתאגיד הנמצא בקבוצת הדירוג הנמוכה ביותר במודל של מי מהיועצים, ההשקעה תובא לאישור בהתאם למדרג סמכויות שיאושר ואשר ייתן ביטוי לאיכות הדירוג, להיקף ההשקעה המתוכננת ולאורגן הנדרש לאיש".
פנינו לחברה לשאול האם הובאה השקעה של תאגיד כזה לאישור. עד רגע זה לא קיבלנו תגובה מהחברה לגבי השאלה הזו ובכלל.
לכן הדבקנו את הידיים שלנו בלובי של חברת הפניקס. ביקשנו לשאול את המנהלים מדוע בזמן שילדים באפריקה מתים כיום מרעב בגלל משבר האקלים, הם עדיין חושבים שזה נכון להמשיך להשקיע בחברות הדלקים. לצערנו לאף אחד מהמנהלים לא היה את האומץ לבוא אלינו לתת תשובה.
פעולות מחאה שעשינו בחברת מגדל ב-2020 הוכיחו שהלחץ עובד והצליחו לגרום לחברה להתחיל להסיט את ההשקעות שלה מחברות הדלקים. מגדל התחייבה לצמצם את החשיפה להשקעות שאינן עונות לקריטריוני ESG בכ-10 אחוז לשנה והצהירה שהיא חותרת לסיים את תהליך הסטת ההשקעות מחברות פוסיליות עד לסוף שנת 2030 באופן הדרגתי. פעולות דומות שנעשו בעולם גרמו להסטה של 40 טריליון דולר מחברות הדלקים. ההצלחה אפשרית, אם רק יש מספיק אנשים שרוצים בהצלחה הזו.
לא חייבים להדביק את הידיים ללובי של חברת השקעות כדי לגרום להן להסיט את ההשקעות מחברות מזהמות. אפשר לבקש מסוכן הביטוח להעביר את הפנסיה שלכם ושלכן, את קופת הגמל או קרן ההשתלמות לבית השקעות יותר נקי. חשוב לציין בפני בית ההשקעות הישן והחדש שהמעבר נעשה בגלל משבר האקלים. במקביל, כדאי להגיב בתגובה קצרה ומנומקת ברשתות החברתיות של בית ההשקעות או במייל ולומר למה לדעתכם הן צריכות להפסיק להשקיע בחברות מזהמות. התדמית שלהן ממש חשובה להן. יותר מאשר השקעה בחברות מזהמות.
העברנו להפניקס שורה של שאלות, אך כאמור לא קיבלנו מהם תגובה.
יניר דודזאדה הוא פעיל של "המרד בהכחדה"