עו"ד אפי נוה, לשעבר יו"ר לשכת עורכי הדין, ממשיך לעבוד במשרדו "אטיאס-נוה-כהן" גם לאחר הרשעתו אתמול בבוקר בבית המשפט, ויותר מארבע שנים לאחר הגשת כתב האישום נגדו. כתב האישום בגינו הורשע הוגש בשל פרשת "המאהבת בנתב"ג", אולם לאחריו היתה המלצה על כתב אישום חמור בהרבה – בכפוף לשימוע – בפרשת "מין תמורת מינויים". כתב אישום לא הוגש לבסוף בפרשה, בשל בעיות באופן השגת הראיות וקושי בהוכחת עבירת השוחד, וזאת למרות שאין מחלוקת על נכונות חלק גדול מהעובדות בתיק.
בתחילת 2019, לאחר שהוגש כתב אישום בפרשת "המאהבת בנתב"ג", פנתה התנועה לטוהר המידות לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין במחוז תל אביב וביקשה את השעייתו של נוה ממקצוע עריכת הדין. בתגובה, הודיעה ועדת האתיקה של מחוז תל אביב כי לא תוכל לדון בעניינו של נוה, לאחר שכשני שליש מחבריה פסלו את עצמם. כמוה הוועדה הארצית של הלשכה. בכולן ישבו באותה עת חבריו ומקורביו של נוה ביניהם גבי מויאל, ינון הימן, אילנה סקר ושמעון כץ, שנוה מינה אותם לתפקידיהם.
הנושא הועבר לוועדת האתיקה של מחוז ירושלים, אולם נכון להיום היא לא קיימה דיון בנושא. בראש הוועדה עמד עד לא מזמן עו״ד יוסף תוסיה-כהן, ובימיו התקבלה ההחלטה לחכות להכרעת דין בעניינו של נוה בתיק נתב"ג. היו״ר החדש אברהם אברמן נמצא בתפקידו רק חודשים מעטים, ולדבריו סביר להניח שיתקיים דיון בעניין בכינוס הבא של הוועדה, לאור ההרשעה.
ועדת האתיקה אינה מחויבת להגיש קובלנה לבית הדין בשום שלב – גם אם הוגש כתב אישום נגד עורך דין וגם לא לאחר שהורשע, אולם היא יכולה לבקש השעייה זמנית ועושה זאת במקרים רבים, בשלבים מוקדמים הרבה יותר.
לאחר שתהיה החלטה חלוטה (עם גזר דין וערעור, במקרה שיהיה כזה), סביר להניח שתוגש קובלנה. במקרה שהוועדה לא תעשה זאת ותמשיך לגרור רגליים, ניתן לפנות לבית המשפט בדרישה לאלץ את הוועדה לפנות לבית הדין המשמעתי של הלשכה ולבקש השעייה זמנית או קבועה של הרישיון.
נוה ובת זוגו בר כץ, שאף היא למדה משפטים, נאבקים כיום נגד הרשעה, שעלולה להביא להשעיית הרישיון שלהם. בשלב הטיעונים לעונש צפויים השניים לבקש מבית המשפט להימנע מהרשעתם במנגנון שקיים בחוק שנקרא "אי הרשעה", ומשמעותו היא קביעה שהשניים ביצעו את המעשים – אך הכתם הפלילי לא ידבק בהם.
ברור לשניהם שכתם פלילי עשוי לפגוע ברישיון עריכת הדין, ונוה אף דיבר על כך בעדותו בבית המשפט בפרשת נתב"ג, כשהתייחס להשלכות האפשריות על הרשעתו: "אני מניח שימשיכו לרדוף אותי בלשכת עורכי הדין, ינסו לפגוע ברישיון שלי, כבר ניסו ומן הסתם עוד ינסו. זה לא יפסק", אמר. לגבי כץ העיד: "אם היא תורשע היא לא תקבל רישיון לעריכת דין".
עו"ד ברק כהן, שנגדו הוגשה קובלנה על ידי ועדת האתיקה של מחוז ת"א בשל קיום הפגנות מול ביתה של מנכ"לית בנק לאומי לשעבר רקפת רוסק עמינח, הושעה ביולי 2017 באופן זמני מחברות בלשכה, זאת בלי שהוגש נגדו אז כתב אישום בפרשה. כהן ניהל בהמשך מלחמה ארוכה נגד נוה, בין היתר בשאלת האפלייה בהשעיית עורכי הדין.
״אפי נוה צריך להגיד תודה לאלוהים חמש פעמים בכל בוקר לפחות שהסוגיה היחידה שהורשע בה זה הסיפור המזערי הזה, ביחס למעשים החמורים שביצע במהלך כהונתו כיו"ר לשכת עורכי הדין", אמר כהן לאחר ההרשעה אתמול.
"במצב הדברים המתוקן ראוי היה לבקש את השעייתו של עו"ד אפי נוה מהמקצוע כבר עם הגשת כתב האישום החמור שהוגש נגדו, וכן בקשר למעשים שביצע בקשר למינוי שופטות ושופטים – אף על פי שהתיק נסגר. על פי חוות הדעת אין מחלוקת שלא ביצע את המעשים, אבל הוחלט לא לא להגיש כתב אישום בגלל האיזון מול הדרך שבה הובאו הראיות".
"אני מניח שועדת האתיקה פועלת בהתאם לעיקרון השוויון וכשם שפעלה מולי עם הגשת אישום בקשר להפגנות, בוודאי ראוי היה שתפעל בקשר לשחיתות במינוי שופטים ולקבלת דבר במרמה, כפי שקבע בית המשפט", הוסיף כהן. "ראוי היום לתקן את המעוות ולפעול להוצאתו של עו"ד אפי נוה מקרב קהילת עורכי הדין. מעשיו ודרכו לא רק שפוגעים בכבוד המקצוע באופן חמור, אלא מכתימים את האמון הציבורי בכלל המערכות השלטוניות. כל יום שאדם כמו אפי נוה לובש גלימה – הופך את מקצוע עריכת הדין לטמא.
"ככל שמערך האתיקה לא יפעל בעניינו באופן יעיל אני מניח שתוגש עתירה מתאימה לבית המשפט, שתחייב את ועדת האתיקה לנקוט בהליכים מתאימים״.
עו"ד ברק כהן: "ככל שמערך האתיקה לא יפעל בעניין נוה באופן יעיל, תוגש עתירה מתאימה לבית המשפט, שתחייב את ועדת האתיקה לנקוט בהליכים מתאימים"
פנינו לעו"ד אבי חימי, יו"ר הלשכה לקבל את תגובתו לדברים. מלשכת עורכי הדין נמסר בשמו: ״לראש הלשכה אין נגיעה להליכים המתנהלים בוועדות האתיקה ובבתי הדין המשמעתיים״. מוועדת האתיקה נמסר: ״הוועדה תבחן את הדברים, תגבש את החלטתה ותפעל כמקובל ועל פי דין״.