המבקרים בפארק הירקון בתל אביב, לאורך טיילת בבלי, לא יכולים להתעלם מהרעש ומהאבק שמקימים הטרקטורים שמבצעים את עבודות השיפוץ במתחם. אבל המבקרים באים והולכים, אי הנוחות שלהם היא זמנית – מי שסובל יותר מכל אלו החיות שנמצאות שם יומם ולילה, בפינת החי הקטנה.
באוגוסט החל שיפוץ של בגני יהושע, אשר אמור להימשך כתשעה חודשים. לטובת העבודות כוסו חלק מגדרות פינת החי ביריעות בד, אולם הם לא מסתירים את הרעש שמבצעים הטרקטורים, המכבשים והדחפורים ולא את כמויות האבק.
לאחרונה עלתה לרשת עצומה תחת הכותרת ״תל אביב נפרדת מהכלובים״, בדרישה לסגור את פינות החי בתל אביב. עד כה חתמו עליה כ-3,700 אנשים, כשמטרה היא להגיע ל-20 אלף חתימות, על מנת להפוך ל"כוח משמעותי", כך לדברי המארגנים.
״בשנה האחרונה, מאז שעברתי לבבלי, אני ובתי עוברות מדי יום סמוך לפינת החי ומבטיחות לחיות שיום יבוא ונשחרר אותן", אומרת עינב אהרון, יוזמת המחאה. "זה צובט בלב בכל פעם מחדש לראות את ההזנחה ואת חוסר הרגישות בכליאת חיות בר בכלוב קטן באמצע פארק עירוני בתת תנאים.
״השיפוצים היו נקודת השבירה: פשוט הקימו אתר בנייה מסביב לפינת החי, סגרו את החיות בברזנטים כשדחפורים עובדים מסביב ומפחידים את החיות, זאת מציאות בלתי אפשרית.
״כשהתקשרתי לעירייה, הם הפנו אותי לחברת גני יהושע והתנערו מאחריות. וכשפניתי לגני יהושע, הם טענו שהעירייה הורתה על השיפוצים ושהווטרינר העירוני קבע שהדבר לא מזיק לחיות. יש פה תחושה של זריקת אחריות וחוסר אכפתיות״.
בשטח השיפוט של עיריית תל אביב פועלות שלוש פינות חי, שלושתן נמצאות באחריות חברת ״גני יהושע״ אשר כפופה לעיריית תל אביב. בנוסף לפינת החי בבבלי, יש אחת בפארק דרום ועוד אחת בסמוך למשרדי גני יהושע. הפיקוח על גני החיות שבהם מוחזקות חיות בר נמצא בתחום אחריות רשות הטבע והגנים, כאשר גם משרד החקלאות והמשרד להגנת הסביבה עוסקים בכך.
לפני כחודש התקיים מאבק לסגירת חי פארק בקריית מוצקין, לאחר פוסט בפייסבוק שהפך ויראלי ובו נראו שני פילים כשהם מחפשים מסתור מהשמש. הקריאות לסגירתו עולות פעם אחר פעם, אלא שגם עכשיו המאבק לא נשא פרי.
״בלילות נערים משתכרים סמוך לפינת החי, הם זורקים פנימה נפצים ודוחפים מקלות כדי להציק לחיות, אין שם פיקוח, השאירו את החיות לחסדי המבקרים בפארק הירקון", אומר עמית זיו. "אני גר סמוך לפינת החי כמעט חצי מאה, ורואה איך הפארק משתנה, איך התנועה גדולה בעוד פינת החי נשארה כשהייתה ביום הקמתה".
בעצומה תיארו הפעילים שורה של אירועי פגיעה בבעלי החיים הנמצאים בפינה. בין היתר כתבו כי בשנה שעברה שני גורי יעלים מתו כתוצאה מהיפותרמיה, גור איילים טבע בבריכת המים, אמו נלכד בצווארו בחבל על ידי נערים שניסו לחנוק אותו וחיות הואכלו בשיח הרדוף הנחלים הרעיל ומתו כתוצאה מכך.
"למה צריך פינת חי של עשרה מטר מרובע בירקון, כשיש ספארי במרחק דקות נסיעה משם?", אומר עו"ד שגיב לביא, לשעבר היועץ של תנו לחיות לחיות. "החיות נמצאות בו בתת תנאים. מחזיקים בו יונקים גדולים ביחד עם עופות גדולים וקטנים, זאת כשעופות ויונקים לא אמורים להיות באותו תא שטח. בנוסף, אין שם מסתור מהשמש. היה מאבק לסגור את המקום לפני מספר שנים, ולא הצלחנו".
עו"ד שגיא לביא: "למה צריך פינת חי של עשרה מטר מרובע בירקון, כשיש ספארי במרחק דקות נסיעה משם?"
בעצומה נכתב כי מדי יום רומסים היונקים הגדולים את הביצים שמטילים העופות. האפרוחים ששרדו והצליחו לבקוע, נרמסים לעתים למוות על ידי היונקים הגדולים. "לעופות אין מרחב מוגן לדגור על הביצים והן חוות מצוקה איומה בהיעדר יכולת להגן על צאציאהן. הימצאותם של כל כך הרבה מינים שונים זה מזה, שאינם חיים בטבע יחד, גורמת לרמיסה ולפגיעה במינים הקטנים. הסביבה הלא טבעית מונעת מהחיות להגן על עצמן בחורף ובקור, ובימי גשם החיות הולכות לישון בתוך שלוליות מים ענקיות".
לטענת לביא מי שאמור לסייע הוא סגן ראש העיר ראובן לדיאנסקי, שבמצע שלו הבטיח כי יהפוך את תל אביב למובילה בתחום איכות הסביב ורווחת בעלי החיים. "הוא נבחר על הטיקט של המאבק לטובת החי, והוא גם היה דירקטור בגני יהושע, הוא נמצא תחת שני כובעים שיכולים לפתור את הבעיה".
אולם כשפנינו ללדיאנסקי, הוא הפנה אותנו לדוברות העירייה. "עמדתי הברורה היא שיש לסגור את פינת החי בפארק הירוק וכל פינת חי שקיימת״, אמר. "אני לא ראש העיר, אם זה היה תלוי בי באופן ישיר הייתי סוגר את פינת החי".
העירייה הפנתה אותנו לחברת גני יהושע.
מחברת גני יהושוע נמסר: "בעלי החיים בפינת החי בבלי מוחזקים בתנאים הטובים ביותר ומקבלים טיפול מקצועי ומסור מצוות מטפלים מקצועי ופיקוח טיפולים וטרינריים צמוד וכנדרש על פי כל חוק. המקום מותאם למיני ומספר בעלי החיים השוכנים בו והם חיים בהרמוניה בתוך הקהילה שלהם.
"לצערנו הוצאתם של בעלי החיים לזמן השיפוץ עשויה לגרום להם נזק. לכן אנו עושים ככל שביכולתנו תוך שימת לב מירבית לצרכי בעלי החיים והצבנו חיפוי סביב חלק מהגדרות בפינת החי. כל הפעולות שננקטו נעשו בשיתוף רשות הטבע והגנים האחראית על חיות הבר בשבייה ועל פי הנחיותיהם".
מרשות הטבע והגנים נמסר: "במקום בוצע פיקוח ווטרינרי צמוד מטעם פינת החי כמו כן הותקנו חסמים ויזואלים עבור בעלי החיים. העברת חיות בר הנה תהליך מורכב שדורש הכנה ותאום מראש. לא בוצע מולנו תאום כזה במקרה זה. הטענות על פינת החי מוכרות לנו, המקום עבר שיפורים ורמת הטיפול שם היא טובה. עם זאת אנו חושבים כי יש לשפר את מיקומה של פינת החי וחוסר הפיקוח על המקום (מקום פתוח)".
לחתימה על העצומה לחצו כאן