שידור התוכנית הפוליטית של ynet, בהנחיית לוביסט והכתבת הפוליטית של האתר, עלול להוות עבירה על החוק, כך טוען עו"ד שחר בן-מאיר במכתב ששלח ליואל חסון, בעלים שותף של חברת "הקבינט" וליועצת המשפטית של הכנסת עו"ד שגית אפיק.
בשבוע שעבר החל חסון להנחות את התוכנית הפוליטית של רדיו ynet יחד עם הכתבת הפוליטית והפרלמנטרית של האתר, מורן אזולאי. ההחלטה של ynet להשתמש בלוביסט כמנחה תוכנית פוליטית היא עבירה בוטה על תקנון האתיקה העיתונאית, חושפת את המערכת לניגודי עניינים חמורים ומחבלת באמון באינטגריטי העיתונאי של המערכת, כך נכתב בשבוע שעבר ב"העין השביעית".
שידורי הרדיו של ynet הם מיזם אסטרטגי של קבוצת "ידיעות אחרונות". הוא נועד להתחרות בתחנות הרדיו האיזוריות והציבוריות על כספי הפרסום במדיה הרדיופונית, וגם להתחרות בסינרגיה שמציגות קבוצות תקשורת אחרות בין אמצעי מדיה שונים.
התוכנית הפוליטית בהנחיית אזולאי נחשבה לאחת מתוכניות הדגל של המיזם, והוכרז עליה כבר במרץ השנה. באתר "וואלה" נכתב כי התוכנית צפויה להיות "בסגנון 'אינטימי' עם רפי רשף, כאשר מדי שבוע יגיע פוליטיקאי לאולפן", אך מועד השקתה נדחה.
בפרק הראשון, ששודר ב-1 בספטמבר, התארחו יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן-גביר, שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון, יו"ר מרצ זהבה גלאון, יו"ר ארגון המורים רן ארז וצבי סוכות, מועמד למפלגת הציונות הדתית.
כל אלו רואיינו לא רק בידי עיתונאית, אלא גם בידי בעלים של חברת לובי, מי שמתפרנס ממכירת נגישות למחוקקים כמוהם ממש. בעוד האינטרס שאמור להוביל את אזולאי הוא האינטרס הציבורי, מכוחו היא פועלת כעיתונאית, הרי שהאינטרס שאמור להוביל את חסון, כבעלים של חברת לובי פרטית, הוא האינטרס של לקוחותיו. ניגוד העניינים החמור לא עצר, כאמור, את ynet או את הכתבת אזולאי, וגם לא את המרואיינים, שחלקם אולי יפגשו בחסון או בעובדיו בנסיבות אחרות אם ייבחרו לכנסת הבאה.
שני כובעים
חברת הלובי שהקים חסון נקראת "הקבינט", והיא פועלת מול חברי כנסת, פקידי ממשל ושרים כדי לקדם את האינטרסים של לקוחותיה.
לפי מרשם הלוביסטים של הכנסת, לחברה 62 לקוחות מסוגים שונים, בהם: תנובה, חברת הגז דוראד, כלל ביטוח ופיננסים, המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה, חברת התעופה ארקיע, איגוד רופאי המשפחה בישראל, הסוכנות היהודית, אלטשולר שחם, BUYME, אופטיקנה, ארגון אלמנות ויתומי צה"ל, בנין הארץ, הבנק הבינלאומי, עד ראשי המכללות האקדמיות הציבוריות, לאומית שירותי בריאות, קבוצת דנאל ועוד.
אם הכנסת הבאה תפעל לפתיחת התחרות בשוק המזון, תתייצב מול חברי הכנסת חברת תנובה, שמחזיקה ב-11.5% מהשוק. הפיכתו של בעל חברת הלובי המייצג את תנובה לשדרן תכנית פוליטית ב-ynet, עלולה לשמש כגורם מרתיע נוסף עבור חברי הכנסת, שיחששו מהמחיר הציבורי שישלמו באחד מערוצי התקשורת העיקריים בישראל. רשימת הלקוחות שהובאה לעיל יכולה לספק עשרות דוגמאות אפשריות נוספות.
כעת טוען עו"ד בן-מאיר כי השתתפותו של חסון בתוכנית היא עבירה על חוק הכנסת, האוסר על לוביסטים (שדלנים) להציע לחברי כנסת טובת הנאה. היכולת של חסון להעניק חשיפה תקשורתית כמנחה תוכנית באתר פופולרי, כותב בן-מאיר במכתב ששלח לחסון, היא בגדר טובת הנאה כזו.
"עובדה זו, לפיה אתה משמש בכובע אחד מנחה בערוץ רדיו בעל תפוצה רחבה של אתר 'חדשות' מוביל בישראל, אשר מטבע הדברים עורך ראיונות עם חברי כנסת, במיוחד כאשר מדובר בהנחיה שלך עם כתבת פוליטית, ובכובע השני משמש בשכר כשדלן – אשר אמור גם (מטבע הדברים) להשפיע על חברי הכנסת לתמוך במעשי חקיקה אשר ישרתו את לקוחות החברה שלך, מציבה אותך תחת חשד משמעותי, המתקיים בכל פעם שהינך מראיין חבר כנסת, הן בהפרה של הוראות סעיפי המשנה של סעיף 69 (א) לחוק הכנסת, ואף בחשד לעבירת שוחד", כותב בן-מאיר.
"חסון: הציבור מרוויח"
רק בחודש שעבר קבע השופט יצחק עמית בבית המשפט העליון כי סיקור תקשורתי אוהד יכול להתפרש כטובת הנאה. העליון דחה את ערעורה של סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום מישראל-ביתנו, שהורשעה בשוחד, בין השאר לאחר שסידרה תקציבים לאתר ברוסית "יזרוס".
"לנבחר ציבור יש אינטרס מובהק בסיקור תקשורתי של פעילותו, על אחת כמה וכמה סיקור תקשורתי אוהד, ולפנינו דוגמה נוספת לפניה המגוונות של טובת הנאה", כתב השופט עמית.
השופט עמית: "לנבחר ציבור יש אינטרס מובהק בסיקור תקשורתי של פעילותו, על אחת כמה וכמה סיקור תקשורתי אוהד"
באותה הזדמנות הזכיר גם השופט עמית כי "אין צורך להוכיח שהמתת ניתנה בעד פעולה קונקרטית של עובד הציבור, ודי באפשרות סבירה כי בעתיד יצטלבו דרכיהם של נותן המתת ומקבלה, שמא יזדקק התורם או הנותן לחסדיו של עובד הציבור. לשם בחינת אפשרות זו ניתן להידרש, בין היתר, גם לנסיבות הבאות: טיב הקשרים בין נותן טובת ההנאה לבין מקבלה (האם קיים קשר שחורג מהיכרות פורמלית, דוגמת קשר משפחתי או חברי); האינטרסים האישיים והכלכליים של נותן טובת ההנאה; ונגיעתו של מקבל טובת ההנאה לאינטרסים אלה".
"מהדברים האמורים לעיל", מסכם עו"ד בן-מאיר, "עולות המסקנות הבאות. עצם האפשרות הניתנת לחבר כנסת להיות מרואיין על ידך בערוץ הרדיו מהווה, אליבא דיני השוחד, סיקור תקשורתי, שיש לחבר הכנסת אינטרס בו… לטעמי, כבר בעצם היותך מראיין ומנחה של תוכנית רדיו פוליטית, אשר מעניקה סיקור לחברי כנסת, אתה מסתכן בביצוע עבירה של שוחד, דרך ההלכה של 'שלח לחמך', ובהפרה של הוראות סעיף 69 לחוק הכנסת, אשר המשמעות של הפרתם היא שלילת היתר השדלן של החברה".
עו"ד בן-מאיר כותב ללוביסט חסון כי הוא מתכוון לעקוב אחר רשימת חברי הכנסת המתראיינים בתוכנית, ולבדוק לאחר מכן אם חברת "הקבינט" של חסון פנתה אל אחד מהם במטרה שיתמכו בחקיקה עבור לקוחות החברה. "במידה ואמצא כי כך הדבר, תוגש כנגדך על ידי תלונה על חשד לביצוע עבירת שוחד, ללא כל התראה מוקדמת", מזהיר עו"ד בן-מאיר את חסון.
עו"ד בן-מאיר מסיים את המכתב באזהרה גם לגבי אתר ynet: "אין באמור במכתבי זה כדי לגרוע מכל טענה כלפי אתר ynet עצמו, על חשד לתמיכה או לסיוע לביצוע עבירת השוחד על ידך, ואני שומר לעצמי את כל הזכויות והטענות גם כנגד האתר, בהקשר האמור".
באתר ynet סירבו למסור תגובה לפניית "העין השביעית" בשבוע שעבר. לא העורך הראשי דרור עמיר, ולא הכתבת הפוליטית אזולאי.
בשמו של יואל חסון נמסר כי: "יואל חסון נבחר להנחות את התוכנית הפוליטית של רדיו Ynet בזכות ניסיונו העשיר כנבחר ציבור. חסון כיהן במשך 11 שנים כח"כ ומילא כמעט כל תפקיד אפשרי בכנסת: יו"ר קואליציה, מרכז אופוזיציה, יו"ר ועדה, סגן יו"ר הכנסת ועוד. ניסיונו הפוליטי של חסון מביא עומק מקצועי לתכנית ומי שמאזין לה, מבין שציבור המאזינים רק מרוויח.
"חדרים צדדיים ואפלוליים בהן נסגרות 'עסקאות' סודיות, נותרו רק בספרי ההיסטוריה וכיום, תהליכי קבלת ההחלטות מתנהלים בשקיפות ובמקצועיות ובהקפדה גורפת על כללי ניגוד עניינים. חברת הקבינט כבר מזמן נמצאת במקום השקוף הזה והיא אף נחשבת למובילת הענף בשיטות העבודה המקצועיות הללו".