ההתאחדות לכדורגל הודיעה ביום ראשון השבוע כי היא משעה את מאמן האקדמיה לבנות צחי טיאר מתפקידו, עד לבירור ההאשמות נגדו. ההודעה מגיעה לאחר שימוע שנערך לטיאר, בעקבות האשמות שהועלו נגדו בחודשים האחרונים מצד נערות שמתאמנות באקדמיה ומהוריהן, על התעמרות והתנהלות לא נאותה שלו כלפיהן.
השימוע נערך לטיאר שבוע לאחר שהשופטת בדימוס והמגשרת יפית זלמנוביץ-גיסין, שמונתה על ידי ההתאחדות לבדוק את הנושא, הגישה דוח שבו כתבה כי הנערות חשו תחושה של "פחד מצמית, לרבות אלימות כבושה" מצדו של טיאר, שמונה בתחילת השנה לתפקידו. התלונות הגיעו להתאחדות כבר לפני חודשים, אך לטענת ההורים זו התמהמה בבדיקה ולא השעתה את המאמן עד לבירורן.
"אם לא היינו מפעילים לחץ מכל הכיוונים הוא לא היה מושעה", אומר מ', אביה של תלמידה בכיתה י' שמתאמנת באקדמיה. "עבור ההתאחדות כדורגל נשים הוא החצר האחורית, ובגלל זה ההתאחדות חושבת שהיא יכולה לעשות שם מה שהיא רוצה", אומר ד', אב אחר. "הם חשבו שההורים יגידו 'טוב, גם ככה זה כדורגל נשים'. הם לא האמינו שנלחם בהם, שנלך עד הסוף. אבל אנחנו מאמינים לילדות שלנו, מאמינים בהן ורוצים לסייע להן להגשים את החלום".
האקדמיה לכדורגל נערות פועלת מ-2013 במכון וינגייט בתנאי פנימייה. כיום מתאמנות במסגרתה 18 נערות בגילאי 14-18, שלומדות בבית הספר חוף השרון, עורכות אימונים יומיים במתקני המכון ויוצאות למשחקי הנבחרת ולמשחקים במסגרת קבוצות האם שלהן. תהליך הקבלה לאקדמיה כולל שורה של הליכי איתור והתאמה, במטרה לחזק את הנבחרת ולהביא אותה להישגים משמעותיים. ההורים משלמים כ-30 אלף שקל בשנה עבור כל ילדה, בסבסוד משרד הספורט.
"כשצחי מונה לתפקיד, לא חשבנו שהוא מתאים לאימון", אומרת ש', אמה של אחת השחקניות. "חשבנו שצריך מישהו עם ניסיון בעבודה עם בנות נוער, בטח לא מישהו שברזומה שלו יש הערות גזעניות. הוא לא דמות חינוכית. ובאמת, אחרי כמה שבועות אחד ההורים שמע אותו אומר לשחקנית ממוצא אתיופי: 'מצופה מאתיופים לדעת לרוץ'".
"הפרד ומשול בין הבנות"
טיאר, שהחל את דרכו המקצועית כשחקן במכבי נתניה והמשיך לתפקידי אימון שונים, התבטא בעבר נגד אחד ממנהלי קבוצת בקה אל גרבייה, שאותה אימן, על רקע סכסוך כספי – "מי אתם בכלל, כפר ערבי מסריח".
"הוא מקצועי, אין ספק", אומרת ש'. "הבנות עשו כברת דרך השנה מבחינה מקצועית, אבל מבחינה רגשית הן חזרו אחורה".
הדוח של זלמנוביץ-גיסין מתאר איך המאמן היה צועק עליהן ומשליט עליהן טרור. "אני אפליק לך בתחת", אמר לאחת הנערות שביצעה טעות באימון. פעם אחרת אמר "יש לכן מזל שאתן בנות ואני לא יכול להרביץ לכן". המדריכים בפנימייה סיפרו לשופטת כי הנערות נראו מפוחדות. "אף פעם לא פגשנו מישהו שמתנהג ככה", אמרו לה. "בטח לא לנערות צעירות".
הנערות התלוננו שנאלצו להסתיר פציעות. נערה עם קרע בכתף המשיכה לשחק כי פחדה שטיאר "יעיף אותה". נערה אחרת, שחלתה בקורונה, הסתירה את מצבה כדי לא לעורר את זעמו. עוד עולה מהדוח כי טיאר נהג להעיר לשחקניות על משקלן באופן יומיומי, וכי "יש בנות שזה גרם להן לפתח הפרעות אכילה שגרמו לשינויים במחזור". לדבריהן, הוא כינה אותן "בלרינות שמנות", אמר לאחת הבנות שיש לה "גוף של דוגמנית", והורה להן להתעלם מההנחיות של התזונאית ולשלוח לו הודעה בכל פעם שהן מתכננות לאכול משהו "לא בריא". אחד ההורים סיפר כי המאמן אמר לנערה: "עם חזה כזה לא תוכלי להיות שחקנית". התזונאית אישרה בפני השופטת את המתח הרב שחשה מהבנות כלפי המשקל שלהן. היא ביקשה לא להעביר את המידע על השקילות לטיאר – אבל סורבה.
גם תלונות על חיבוקים מצדו עלו, כאלו שגרמו לבנות להרגיש לא בנוח ולחשוב שמדובר ב"אקט של שליטה". הבנות ציינו כי עוד אלמנט של שליטה היה לעשות "הפרד ומשול" בין הבנות. הן סיפרו כי היו לטיאר שלוש בנות מועדפות, שאמורות היו לתווך בין הצוות לבין הבנות. בפועל הן נאלצו לספר לו כל מה שקורה בינן לבין עצמן, מה שהוביל לחיכוכים פנימיים.
לדברי ההורים, לפני כחודשיים, כשהבנות הבינו מטיאר שהמשך דרכן באקדמיה לא בטוח וכי המסלול שבו הן נמצאות צפוי להיסגר, הן החליטו "לא להוריד את הראש יותר", כך לפי הכתוב בדוח. "כדי להתקבל לוינגייט ולהגשים את החלום, הבנות ויתרו על הרבה דברים. הן נפרדו מההורים, מהחברות, מבתי הספר. כנראה בגלל זה הן היו מוכנות לסבול בשקט במשך חודשים ארוכים", אומר מ', אחד האבות.
"עד אז ראינו את הדברים מהצד שלנו, איך הוא ממדר אותנו", אומרת ש'. "בתחילת השנה הוא אמר לנו לא לדבר איתו ישירות, אלא דרך המנהלת המקצועית. אם כתבתי לו משהו היה נוזף בילדה מול כולם, אומר לה שהיא תעוף בפעם הבאה. הבעיה היא שגם כשפנינו איך שהוא ביקש – לא קיבלנו תשובה".
"הרגשתי כאילו שלחתי אותה לאימוץ השנה", אומר אחד האבות. "הוא הפריד בינינו לבין הבנות שלנו. איך מקבלים מאמן כזה לאקדמיה? הוא צריך להיות דמות חינוכית, צריך המלצות, קריטריונים. חיפוש פשוט בגוגל היה מראה שלא צריך להעסיק אותו".
"כשפנינו להתאחדות לראשונה והתרענו על הבעיות הם התנערו", אומר ד', אב שהיה מעורב בתהליך. "שאלנו אותם – הייתם באקדמיה מתחילת השנה? בדקתם מה קורה שם? אתם יודעים ששלושה מאנשי הצוות המקצועי עזבו? לא היה להם מושג. כל מקום שאין בו פיקוח הוא כר פורה לדברים כאלה. אי אפשר להשאיר את הדברים בשלט רחוק. הגוף הזה חייב להיות תחת פיקוח וביקורת".
"הילדה שלי לא תחזור לאקדמיה"
אחרי לחץ מצד ההורים, שכלל גם שליחת מכתב מעורכת דין הדורש לבדוק את הטענות, מינתה כאמור ההתאחדות את זלמנוביץ-גיסין, שכתבה בסיכום הבדיקה שלה: "אני ממליצה שההתאחדות תשקול לזמן את צחי לשימוע טרם ההחלטה על המשך העסקתו מאחר והתרשמתי, כי לא ניתן יהיה להמשיך ולקיים שגרת אימונים בנסיבות בהן הבנות חוששות מפניו".
ההורים מביעים תרעומת גם כלפי מכון וינגייט. לדבריהם, הדוח של השופטת מראה כי אנשי צוות מהמכון ידעו על ההתעמרות אך לא פעלו כדי למנוע אותה. "הם ידעו ושתקו", אומר מ'.
"הילדה שלי לא תחזור בשנה הבאה לאקדמיה" ,אומר מ'. "היא תשוב הביתה ונבנה לה מערכת אימונים עם הקבוצה שבה היא משחקת. אבל למרבה הצער יש הרבה בנות שהכדורגל הוא כל עולמן אבל אין להן מערכת תומכת והוריהן לא יכולים להשקיע וחבל שהן יאלצו להמשיך במקום שלא מספק להן את המערכת המתאימה".
"הכל נעשה מהרגע להרגע, בלי מחשבה, בחוסר רגישות וחוסר אכפתיות", אומר מ'. "אנחנו נילחם עכשיו שייתנו לבנות לסיים את הלימודים שלהן".
תגובת ההתאחדות לכדורגל: "בתחילת חודש אפריל נשלח לראשונה מכתב רשמי להתאחדות לכדורגל מטעם חלק מהורי השחקניות באקדמיה ובו שורת תלונות הקשורות לכוונה לשנות את מבנה האקדמיה וכן על התנהלות המאמן. כבר באותו שבוע התקיימו שתי שיחות זום עם ההורים בהובלת מנכ"ל ההתאחדות יוסי שרעבי ומפגש אישי עמם, לאחריהם התקבלה החלטה על מינוי גורם בלתי תלוי, שופטת בדימוס יפית זלמנוביץ-גיסין, לבדוק את הדברים.
"לפני כשבוע לערך הגישה השופטת את הדוח שלה וביום ראשון האחרון נפגש מנכ"ל ההתאחדות לכדורגל עם המאמן צחי טיאר והודיע לו כי הוא מוצא לחופשה בתשלום עד לסיום הליך הבירור. ההתאחדות, בהתאם להמלצות המנהלים הטכניים נורה האפטל ויילה חוס, פועלת ליישום מבנה חדש לאקדמיה לבנות כפי שנעשה באקדמיה לבנים. כמו כן, החליטה ההתאחדות כי כל מי שהחלו את הלימודים במסגרת האקדמיה גם יסיימו אותם במסגרתה".
ממכון וינגייט נמסר: "מרחב בטוח הוא הכרחי לשלום כל ילדה וילד, ודלתנו פתוחה לחניכים ולהורים. צוות האקדמיה נמצא בקשר רציף ויומיומי עם החניכות והחניכים, ועורך שיחות חתך במטרה לחשוף מצוקות וקשיים. בנוסף ישנו קשר שוטף עם ההורים. לא הגיע מידע המעיד על התנהלות חריגה, כפי שעלה בבדיקת השופטת.
במהלך מרץ החלה בדיקה, שהמכון הקפיד לסייע ולהיות מעודכן בה, להשתתף בפגישות בנושא, ולקבל את הממצאים הרשמיים. לאחר קבלתם, נועדו המכון והתאחדות הכדורגל והסכימו, כי המאמן לא ימשיך בתפקידו באקדמיה".
שיחה על זה post