קטי פרי, שמונתה לנציבת שב"ס בינואר אשתקד, מצאה את עצמה מתמודדת תוך פחות משנה עם אחד המשברים הגדולים בתולדות השב"ס: מחדל הבריחה של ששת האסירים הביטחוניים מכלא גלבוע, שהתרחש בראש השנה האחרון, הלך והחריף ככל שוועדת הבדיקה לעניין העמיקה את עבודתה, במטרה למצוא את האחראים.
רב-גונדר פרי סירבה מהרגע הראשון לקחת אחריות אישית. היא הטילה את האחריות הישירה לבריחה על מפקד הכלא, ואת האחריות לליקויים בשירות על הפוליטיקאים שמעליה, ועל התקופה שקדמה להגעתה לתפקיד. המסרים שהעבירה לתקשורת, ועימם התייצבה בפני ועדת הבדיקה הממשלתית לפני כחודש, הוא ש"הבריחה היא אחריות ישירה של מפקד כלא גלבוע".
בימים לאחר שנתפסו האסירים, בעקבות מבצע משטרתי וצבאי כבד בעלות של מיליוני שקלים, פורסמו עוד ועוד ידיעות על כך שאין בכוונת פרי להתפטר, ושמקור המחדל בהזנחה ארוכת שנים. ציטוטים שלה על מצבו הרעוע של הארגון מתפרסמים כל העת.
בוועדה טענה פרי כי מפקד הכלא, גונדר-משנה פרדי בן שטרית, אחראי באופן ישיר לכך ששני אסירים שהוגדרו כבעלי סיכון גבוה לבריחה הושמו באותו התא, שממנו ברחו לבסוף. היא סיפרה כי בבוקר הבריחה היא הגיעה בסביבות השעה 05:00 לכלא, וכאשר שאלה את בן-שטרית כיצד התאפשרה הבריחה, לא היו לו "תשובות ברורות מה קרה פה".
עוד אמרה פרי בוועדה: "אני חשה תסכול ואכזבה שאירוע מכונן כזה קרה, אבל ממשיכה הלאה להוביל את הארגון". היא אמרה לוועדה כי מלבד בן שטרית, התכוונה להדיח גם את קצין המודיעין של הכלא, סגן-גונדר שי צ'קלה, את מפקד המשמרת ואת סגנו. כשנשאלה עם מי התייעצה בטרם החליטה להדיח את הקצינים השיבה: "התייעצתי עם עצמי והתייעצתי עם השר (לביטחון הפנים, עמר בר-לב)".
אבל פרי התייעצה עם עוד אנשים. הקו העקבי שבו היא מעבירה את האחריות למחדל מטה אל פקודיה אינו ספונטני – אלא נשען במידה רבה על ייעוץ פרטי ודיסקרטי שקיבלה מהיועץ האסטרטגי רונן צור. צור נודע כיועץ תקשורת אגרסיבי שמתמחה, בין היתר בפתרון משברים ובפרטיקות של השחרת יריבים של לקוחותיו. הוא ייצג בעבר את משה קצב, הפדופילית מלכה לייפר שהוסגרה לאוסטרליה ואת בני גנץ בסבבי הבחירות מול נתניהו ב-2019.
צור נשכר על ידי פרי מיד לאחר הבריחה בספטמבר באופן פרטי בתשלום המוערך בכ-25 אלף שקלים בחודש. הקו שבו נקט היה להסיט את האש מפרי באופן מיידי בשני כיוונים: אחורה, אל טרום תקופתה, ולמטה, אל פקודיה הנמוכים ממנה בשרשרת.
תפקידו של צור התמצה בעיקר בגיבוש האסטרטגיה התקשורתית ובפני ועדת הבדיקה. את העבודה הרשמית מול הכתבים והוצאת המסרים שגובשו לתקשורת, המסירים את אחריותה של פרי – ביצע דובר השב"ס, יוני חפץ. עו"ד דורי קלגסבלד צורף רשמית לצוות המייעץ, לטענתו פרו-בונו. גם בעלה של פרי, עופר פרי, איש ליכוד ותיק, בנקאי השקעות בהווה ומנכ"ל הטוטו בעבר – לקח חלק בהתייעצויות.
האסטרטגיה נשאה פירות: זמן קצר לאחר הבריחה החלו להופיע כותרות שמנקות את אחריותה של פרי מהאירוע. "קטי פרי לא אשמה – היא משלמת את מחיר היעדר מדיניות הכליאה של ישראל", נכתב למשל בדה מרקר, במאמר בפורסם ביום בו הופיעה פרי בוועדה לביטחון פנים בכנסת, ובו נטען שהמחדלים שהובילו לבריחה מקורם בכשלים מערכתיים כבדים שקדמו למינויה לתפקיד. פרי הצהירה בוועדה כי היא ידועה במדיניות יד הברזל שלה, "והיא תימשך גם כאן".
זו לא הפעם הראשונה שנושא תפקיד ציבורי לוקח ייעוץ תקשורתי ואסטרטגי חיצוני (בעבר פורסם כי המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך שכר את ליאור חורב לסייע לעבודה התקשורתית של המשטרה) – אבל זהו מקרה בוטה של ייעוץ שמטרתו לנקות רק את העומדת בראש הארגון ולהסיר אחריות ממנה, תוך שימוש בדובר הארגון לצורך זה, ופגיעה בכפופים לה בארגון.
מדוברות שב"ס נמסר: "דובר שב"ס הינו בעל הסמכות הבלעדי להגיב וליזום פעילות תקשורתית בשם הארגון ובשמה של נציבת שב"ס רב גונדר קטי פרי". ממשרדו של רונן צור נמסר: "איננו מתייחסים לשאלות הנוגעות לעבודת המשרד או לקוחותיו".