גל האומיקרון תפס את ממשלות העולם קצת בהפתעה. כולן קיוו שהחיסונים הצליחו להפוך את המגיפה ליותר נסבלת ושאפשר להתחיל "לחיות לצד הקורונה". יכולת ההדבקה המוגברת של הקורונה, והעובדה שהיא מצליחה להדביק גם מחוסנים טרפו את הקלפים, והביאו את מספרי המאומתים לשיאים חדשים.
מספרי המאומתים המאמירים הביאו מספר מדינות להטיל מגבלות חדשות, ואחרות, בהן ישראל, להפיץ המלצות לציבור, ודווקא לא להטיל הגבלות מחמירות, בתקווה לשמור על המשק פתוח כמה שניתן. בכל מקרה, מספר המאומתים הגבוה ואיתו מספר המבודדים שהגיע גם הם לשיאים חדשים, יחד עם החשש הטבעי בקרב הציבור – הביאו לירידה משמעותית של הפעילות במשק.
מטבע הדברים, הנתונים המלאים יגיעו רק בדיעבד, אבל כבר עכשיו ניתן לראות את הירידה. בישראל יש כיום כחצי מיליון חולים ומבודדים בכל רגע נתון, מדובר בכ-12% מכוח העבודה, ובכל יום מתווספים אליהם עוד עשרות אלפים. ממוצע ההוצאות היומי באשראי ירד בתחילת ינואר במרבית ענפי המשק הישראלי, כאשר בענף התיירות הוא ירד בעשרות אחוזים. בנתיבי איילון חלה ירידה של 30% במספר הרכבים, שיעור דומה לזה של הסגר השלישי. לפי הרישומים של Google, שמתחילת המגיפה מפרסמת נתוני ניידות, מתחילת ינואר נרשמה בישראל ירידה של ב-20% בשהייה במקומות העבודה ושל כ-15% בהגעה לחנויות ומקומות בילוי.
קצת אחרי שהתחיל הגל הזה, הממשלות התעוררו. בקנדה נשאה סגנית ראש הממשלה ושרת האוצר נאום נרגש ובו אמרה כי: "אני רוצה להרגיע היום את הקנדים על ידי כך שאזכיר להם שהממשלה הפדרלית דואגת לכך שתמיכה כלכלית זמינה לכם אם תזדקקו לה". בהמשך הנאום היא הודיעה שהתכניות לסבסוד שכר ושכר דירה לעסקים שהכנסותיהם ירדו ב-25%, והענקה של 300 דולר קנדי לשבוע לאדם שהכנסתו נפגעה ביותר מ-50%, יימשכו. בבריטניה הודיעה הממשלה כי תזרים למשק תמיכה כספית בסך כמיליארד ליש"ט. עוד מאות מיליונים יושקעו בענף התרבות ו-14 ימי מחלה של עובדים בעסקים קטנים ובינוניים יסובסדו במלואם על ידי הממשלה.
מתחילת ינואר נרשמה בישראל ירידה של ב-20% בשהייה במקומות העבודה ושל כ-15% בהגעה לחנויות ומקומות בילוי
בצרפת הודיעה הממשלה שתממן עלויות קבועות של עסקים שיפגעו ותפצה על ירידה בפדיון. בגרמניה ממשיכה התוכנית שאצלנו אוהבים לקרוא לה "המודל הגרמני" ושהמשמעות שלה היא שהמעסיקים יכולים, בהסכמה עם העובדים, להוריד להם את היקף העבודה בשל הירידה בפעילות, כשהממשלה מממנת חלקית את ההפסד בשכר. הממשלה גם הודיעה שתפצה עסקי תיירות ופנאי שנפגעו מהירידה בפעילות בחגים, ותמשיך במענק המיוחד לעצמאים. בארה"ב ממשיכה התכנית להלוואות בערבות מדינה, וביידן גם הודיע שיחלק בחינם מיליארד ערכות לבדיקת אנטיגן ביתי לכל אמריקאי שירצה. גם באנגליה, סינגפור, גרמניה ועוד מספר מדינות ניתן להזמין ערכות בדיקה בחינם.
בישראל לעומת זאת, לקח לממשלה יותר זמן להתעורר, ולבסוף היא הודיעה שתסבסד חלקית ימי בידוד לשכירים ועצמאים, תחלק ערכות בדיקה חינם לחלק מהציבור, ותדחה מעט תשלומי מסים. ניתנו גם הצהרות עקרוניות, שעדיין לא גובו במעשים, על פיצוי נקודתי לענפי התיירות והתרבות.
אלה צעדים חשובים, אבל הם לא נותנים מענה מלא לאתגרים בהם נאלצים לעמוד אזרחי ישראל. מובטלים ושכירים שפוטרו מעבודתם או הוצאו לחל"ת, לא זכאים ברובם לדמי אבטלה, מכיוון שמיצו אותם בשנתיים האחרונות. עשרות מיליוני ימי מחלה שבוזבזו בשנתיים האחרונות הותירו שכירים רבים בלי ימי מחלה.
בשל כך, לא רק שהם לא יקבלו כל פיצוי כספי על ימים בהם לא עבדו בשל הידבקות בקורונה שלהם או של ילדיהם בגל הנוכחי, אלא שהם גם יישארו ללא ימי מחלה להמשך השנה. גם המעסיקים נאלצים לשאת בעלות כבדה של ימי מחלה בבת אחת, בנוסף לכך שהם לא מקבלים פיצוי על הירידה בהכנסות שלהם.
גם המעסיקים נאלצים לשאת בעלות כבדה של ימי מחלה בבת אחת, בנוסף לכך שהם לא מקבלים פיצוי על הירידה בהכנסות שלהם
כדי לתת מענה טוב יותר לצרכים של הציבור הישראלי, הממשלה חייבת להתעורר, ושר האוצר אביגדור ליברמן חייב לשנות כיוון, ולהבין שפיצוי לציבור הישראלי טוב לבריאות, טוב לחברה וטוב לכלכלה. הממשלה צריכה לסבסד באופן מלא חמישה ימי מחלה או בידוד לכל עובד בלי שאלה יחשבו במכסת ימי המחלה שלו.
עליה לחלק לכל אזרח שמעוניין בכך, ולא רק לאוכלוסיות מסוימות, שלוש ערכות ביתיות לבדיקות קורונה, ומעל הכל, להפעיל מחדש את רשת הביטחון לעצמאים ולעסקים שפעלה כאן בשנתיים האחרונות ועזרה לעסקים שהכנסותיהם ירדו ביותר מ-25%. בנוסף, הממשלה חייבת להקים צוות שיפעל ליישום מהיר של המודל הגרמני בישראל, מודל שכבר הוכח שהוא נותן את המענה הטוב ביותר במצבים כמו משבר הקורונה, ויכול לפעול גם בזמן מלחמה, אסון טבע או כל זעזוע במשק.
מכיוון שנראה שבמשרד האוצר עדיין לא הבינו את חשיבות פריסת רשת הביטחון, החלטנו בקרן ברל כצנלסון להציע תכנית ובה מפורטים הצעדים הנחוצים לביצוע מיידי. מימוש הצעדים האלה יבטיח שישראל תקיים את חובתה לפרוס מתחת לרגלי אזרחיה רשת ביטחון כלכלית שתאפשר להם לצלוח את המשבר, ותסייע למשק לעמוד על הרגליים ביום שאחריו.
הכותב הוא מנהל מדיניות בקרן ברל כצנלסון