המחלקה הסיעודית של בית הדיור המוגן אפקה בתל אביב סגורה בימים אלו בשל החשש מהתפרצות נגיף הקורונה. בהוראת הצוות הרפואי, 30 הדיירים הקשישים מבודדים. רק אנשי הצוות הרפואי יכולים להיכנס ולצאת מהמחלקה. בני המשפחה לא מורשים לבקר. הם לא יודעים מה קורה מאחורי הדלתות הסגורות ולא מודעים לכך שליקויים חמורים שעלו בביקורת של משרד הבריאות, הובילו לסגירת המחלקה בפני דיירים חדשים.
למקום הכי חם נודע כי הביקורת האחרונה של פקחי משרד הבריאות, שנערכה לאחרונה בשתי מחלקות הסיעוד של בתי דיור מוגן של הרשת בשכונת אפקה שבצפון תל אביב וברמת אפעל, גילתה שורה של כשלים, בהם הזנחה של הדיירים על ידי הצוות המטפל. באחת המחלקות פונה דייר לבית חולים לאחר שסבל מפצעי לחץ, המהווים עדות לטיפול לקוי. לידי משרד הבריאות אף הגיעו תמונות של חולים סיעודיים, המצויים במצב של הזנחה.
ממצאי הבדיקות הביאו את משרד הבריאות לנקוט בצעד לא שגרתי: הפסקת אשפוז עד לבירור הליקויים ותיקונם. מחלקות הסיעוד בשלושת בתי הדיור המוגן של משען במחוז תל אביב (רמת אפעל, אפקה וברודצקי) לא יוכלו לקבל דיירים חדשים, נוסף על מאה הדיירים שמתגוררים בהם כעת.
עוד נודע למקום הכי חם שרשת משען לא דיווחה למשפחות הדיירים על הכשלים החמורים שגילה משרד הבריאות, וגם משרד הבריאות עצמו לא הודיע למשפחות או לציבור על הכשלים ועל הסנקציה שהוטלה על הרשת.
"זה חמור שלא מספרים לנו", אומר י', שאמו מתגוררת באחת המחלקות שבהן נערכה הביקורת. "הגעתי למקום לפני כמה ימים וכשאיש צוות אמר לי שאסור לבקר בגלל הקורונה, חזרתי הביתה רגוע. חשבתי שבאמת שומרים על אמא שלי. הוא לא אמר לי שום דבר על הביקורת. המשפחות מאוד מעורבות כאן ובדרך כלל אנחנו מקבלים הודעות מהצוות על נושאים שונים, ודווקא על זה לא סיפרו לנו".
"מה שאתה מספר לי עכשיו מפתיע ומכעיס", אמרה בתו של אדם המאושפז באחת המחלקות בשנתיים האחרונות. "העובדה שאבא שלי נמצא במקום שיש בו הזנחה וחקירות פנימיות נגד הצוות המטפל מאוד מדאיגה. במשך השנים היו לנו טענות קטנות כלפי הרשת, אבל סמכנו על הצוות המטפל והקשר איתם היה בסך הכל טוב מאוד. אני מופתעת לשמוע על הליקויים ולא מבינה למה משרד הבריאות ומשען לא סיפרו לנו כלום. אנחנו משלמים פה בערך 20 אלף שקל בחודש, וזה באמת המינימום שאפשר לבקש".
"אי יידוע בני המשפחות והדיירים על המצאות ליקויים חמורים שהובילו להפסקת אשפוז, הוא מעשה שיש בו טעם לפגם והוא מערער את אמון הציבור ברגולטור המפקח ואת מערכת יחסי האמון הנרקמת בין הדיירים ומשפחותיהם לבין המוסד", אומר ד"ר יצחק אוריין, מייסד עמותת בתי"ה, המייצגת משפחות של קשישים המתגוררים בבתי אבות סיעודיים.
לא נעבור על זה לסדר היום, אנחנו לא מטייחים", אומר גורם בכיר ברשת משען. "תהיה פה חקירה פנימית. מי שצריך, ישלם על מה שהיה כאן, כי הוא פגע בדיירים וברשת. אנחנו רוצים להגיע למסקנות סופיות לפני שנודיע לדיירים. בכל מקרה, ניידע אותם בקרוב".
מחזור של 400 מיליון בשנה
רשת משען נוסדה על ידי ההסתדרות לפני כ-90 שנה ופועלת כחברה לתועלת הציבור. לרשת תשעה בתי דיור מוגן בארץ, בשישה מהם יש גם מחלקות סיעודיות, בכל מחלקה כזו כ-30 דיירים. עלות אשפוז חודשית במחלקה הסיעודית נעה בין 15-20 אלף שקל. דיירים שלא יכולים לשלם, זכאים למימון מהמדינה. לפי ההערכות שניים משלושה דיירים סיעודיים זכאים לסיוע מהמדינה. על פי הדוחות הכספיים, המחזור השנתי של הרשת נע סביב 400 מיליון שקל בשנה.
גורם בכיר במשען: "תהיה פה חקירה פנימית. מי שצריך, ישלם על מה שהיה כאן, כי הוא פגע בדיירים וברשת"
ב-2 בינואר נערכה שיחת בירור בין נציגי משרד הבריאות לנציגים של רשת משען, ובה הוצגו הליקויים שהרשת נתבקשה לתקן מיד. עד ליישום השיפור הנדרש מוסדות אלה ישארו כאמור בהפסקת אשפוז. "הפסקת אשפוז נועדה לאפשר להנהלת המוסד לבצע את השיפורים הנדרשים תוך הפחתת העומס", נאמר לנו ממשרד הבריאות. "מהלך זה עדיף על פני העברתם של הקשישים למוסד אחר, עם כל הקושי הכרוך בהסתגלותם למקום חדש".
"תגובת משרד הבריאות בהחלטה על הפסקת אשפוז ומניעת סגירת מוסד גריאטרי שבו נמצאו ליקויים חמורים, מכשירה את הקרקע להמשך הנצחת התנהלות לקויה בקרב המוסדות ומעודדת בריחה מאחריות הנדרשת כלפי השוהים", טוען ד"ר אוריין. "אם מוסד לא עושה עבודה טובה, שיסגור. אנחנו, המשפחות, נמצא את הדרך להתמודד. אף אחד לא עושה לנו טובה".
גורם במשען התייחס בביטול לאמירה של משרד הבריאות על האלטרנטיבה של העברת הקשישים למוסד אחר. "זהו איום באקדח ריק", אמר. "אף מוסד לא יקלוט אותם כי זה לא כלכלי, מה גם שיש מחסור אדיר במיטות סיעודיות במדינה כעת".
23 אלף קשישים סיעודיים ותשושי נפש מטופלים ב-256 מוסדות ברחבי הארץ ועוד 7,000 קשישים מאושפזים בבתי חולים גריאטריים. לפי הנתונים שנמצאים בידינו, קיים מחסור מיידי של 2,000 מיטות במחלקות סיעודיות ומספר דומה של מיטות חסרות עבור חולים גריאטריים.
לאחרונה פנתה התאחדות בתי האבות למשרד הבריאות בטענה על תת תקצוב של המחלקות הסיעודיות. לדבריהם, הם מתוקצבים ב-15 אחוז פחות מהעלות החודשית לדייר. "ישנם בתי דיור מוגן ששוקלים להעביר את המחלקות הסיעודיות לקבלני משנה", אומר ד"ר אוריין. הוא מסביר כי בתקופת הקורונה ההוצאות של בתי האבות עלו והוסכם על שיפוי מהמדינה, שמאפשר רק לחלק מהמוסדות להרים את הראש מעל המים. "מה שמחזיק את המחלקות הן המיטות הפרטיות".
וכך, התקצוב החסר והקושי לגייס כוח האדם משפיע באופן ישיר על איכות הטיפול. "יש בעיה של כוח אדם, גם מבחינת הכמות וגם מבחינת האיכות", אומר ד"ר אוריין. בנוסף, הוא מציין כי סגירת המוסדות בשל משבר הקורונה גורמת לכך שהמשפחות לא יכולות לערוך בקרה על המתרחש בין כותלי המוסד שבו מתגוררים יקיריהן.
ד"ר אוריין: "אי סגירת מוסד גריאטרי שבו נמצאו ליקויים חמורים, מכשירה את הקרקע להמשך הנצחת התנהלות לקויה ומעודדת בריחה מאחריות"
בינתיים, מנסה עמותת בתי"ה לאגד את כלל המשפחות של הקשישים הסיעודיים. "קשה לשכנע משפחה של דייר לבוא בטענות פומביות להנהלה, כי הם מפחדים", אומר ד"ר אוריין. "יש קשר של שתיקה סביב מה שקורה בתוך המחלקות הסיעודיות, ויש הרבה חשש".
"הדבר שהכי מפחיד אותנו הוא שאם ידעו שאמרנו משהו, יסלקו את אמא שלנו מהמוסד", אומר י'. "זה הכי נורא שיכול לקרות. הרי אין לנו באמת לאן לקחת אותה, זה לא שיש מקומות פנויים. זו הסיבה שלמרות שכל חולה כזה מכניס למוסד מאות שקלים ביום, הוא לא ממש לקוח של הדיור המוגן".
תגובות:
מרשת משען נמסר: "הרשת מחוייבת בראש ובראשונה לשלומם ולבריאותם של דייריה. רשת משען תטפל הן בהיבט המקצועי והן בהיבט המשמעתי, בכל מי שסרח ופגע בדיירים ומעל באמון הרשת. אנו פתוחים בפני כל ביקורת ובטוחים במחוייבות שלנו כלפי הדיירים. אנו מצויים בקשר הדוק עם משרד הבריאות וכבר שגרנו לו מסמך מפורט של כל הפעולות בהן נקטנו וננקוט כדי לתקן את הנדרש. משען הוקמה למען בני הגיל השלישי. לא נאפשר פגיעה במסורת זו. אנו מצויים בקשר הדוק ושוטף עם משפחות הדיירים שמביעים שביעות רצון מלאה מהטיפול ביקיריהם. לאחר שנסכם עם משרד הבריאות את המתווה, נעדכן גם את המשפחות בעדכון מיוחד מעבר לשגרה היומיומית".
משרד הבריאות מסר בתגובה: "המוסדות הגריאטריים של רשת משען מצויים בהפסקת אשפוז בגלל שקיבלו ציונים כושלים בבקרות שנעשו בהם על ידי משרד הבריאות. מדובר במוסדות במחוז תל אביב בלבד. אין שום חקירה סמויה שנערכת במוסדות אלה על ידי משרד הבריאות וכול תהליך הטיפול גלוי לעין. בתאריך 2.1.22 התקיימה שיחת הבהרה בין נציגים מרשת משען לבין נציגי משרד הבריאות. נציגי הנהלת משען נדרשו לתקן את הליקויים ועד ליישום השיפור הנדרש מוסדות אלה ישארו בהפסקת אשפוז. דוחות הבקרה יועלו לאתר המשרד בשקיפות מלאה."