חמש שנים עברו מאז הנאום של יאיר גולן, אז סגן הרמטכ"ל בערב יום השואה במכון משואה. הנאום, שכונה מאז נאום התהליכים, הרעיד את המדינה לאחר שגולן ציין כי "מפחיד לזהות בקרבנו תהליכים מעוררי חלחלה שהתרחשו בגרמניה לפני 80-70 שנה".
עוד אמר בנאום אז, על רקע תקרית אלאור עזריה, כי "אין יותר קל ופשוט מלשנוא את הזר; אין יותר קל ופשוט מלעורר חרדות ומלהלך אימים; אין יותר קל ופשוט מהתבהמות, התקרנפות והתחסדות. ביום השואה ראוי לדון ביכולתנו שלנו לעקור מקרבנו ניצנים של חוסר סובלנות, ניצנים של אלימות, ניצנים של הרס עצמי בדרך ההידרדרות המוסרית".
אתמול צף שוב הנאום, לאור הציוץ של יו"ר מפלגת הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ', שאמר כי דינם של ערביי ישראל, שאינם מבינים כי ישראל שייכת לעם היהודי, הוא טרנספר.
בשיחה עם המקום אמר גולן כי אינו מצטער על נאום התהליכים והיה חוזר עליו היום. "קראתי אותו שוב היום לאחר האמירה המזעזעת של סמוטריץ'. הוא כל כך מדויק. הוא אפילו מדויק יותר. לא הייתי משנה שם מילה.
"ישראל הולכת בכיוון מטריד. היא כיום מדינה שנשלטת בקומבינציה של שחיתות, לאומנות קיצוני ופונדמנטליזם דתי. אני לא רואה אומה שנבנתה מקומבינציה כזו ושרדה. כשדיברתי על תהליכים דיברתי על התופעות האלו. זה דברים שלא היו פה לפני עשור".
אתה חושב שמשהו השתנה מאז? אתה כבר כמעט שנתיים בפוליטיקה.
"אני חושב שהדברים רק נהיו גרועים יותר, קיצוניים יותר. ניסיתי להצביע בנאום על תהליך של הידרדרות מוסרית. אנחנו עדיין עמוק במדרון. בכל פרמטר שתיקח – מטוהר המידות, דרך מעמד הדמוקרטיה, והשיח הציבורי שהולך ונהיה יותר רע. רמת השנאה שהולכת ומתודלקת על ידי מנהיגים, כמו סמוטריץ', כמו נתניהו.
"בן גוריון דיבר על כך שהעם בישראל צריך לשמור על עליונות אינטלקטואלית ועליונות מוסרית. ברמה המוסרית אתה רואה לאומנות משתלחת כזאת. מזעזע שאזרחי ישראל לא מבינים זאת. אנחנו ממשיכים לנוע בכיוון הזה".
אתה רואה לזה פתרון?
"אני חושב שצריך עכשיו לשנות כיוון. המענה היחידי להתלהמות, לגזענות, לשחיתות – הוא להחזיר את האדם למרכז, ולהגדיר מחדש שהמדינה צריכה לשרת את אזרחיה ולא את המנהיג, לחזור לרעיון הציוני הבסיסי של מגילת העצמאות של שוויון. רק השמאל מציע את זה היום".
ובינתיים אנחנו רואים שהחלופה היחידה לשלטון מגיעה מימין, ואת בן גביר בכנסת.
"זה עוד אחת ממרקחות נתניהו. בן גביר לא צריך להיות בכנסת ישראל. ממשיכו של כהנא, אדם עם שבעה כתבי אישום על הסתה ותקיפה. אנחנו רוצים שאיש כזה יישב בכנסת ישראל?"
דרישות מהחלל החיצון
"אנחנו אחרי שלוש מערכות בחירות מיותרות", הוא אומר. "הרי אחרי הבחירות הראשונות באפריל 2019 היה אפשר להקים ממשלה של הליכוד וכחול לבן עם 70 מנדטים, כמו שעשו ב-1984 בממשלת הרוטציה. אבל המערכת כולה יצאה מאיזון. והיא יצאה מאיזון בגלל השחיתות של העומד בראשה, כתבי האישום שלו וההימלטות שלו מדין.
"אני לא מסתכל רק עליו. גם על השותפים שלו. אני מסתכל על המפלגות החרדיות, שאמורות לפעול על פי ערכים של מוסר, ושותקות מולו ומשתפות פעולה. אני מסתכל על הציונות הדתית, היא לא הציונות הדתית של פעם שהיתה נאורה ונקיית כפיים. המפלגה של סמוטריץ' נושאת כיום את שם הציונות הדתית לשווא. וגם הליכוד. נתניהו השחית אותה לעומק בלתי נתפס. זו מפלגה שתיעלם ברגע שנתניהו יילך".
איך עברה עליך ההשבעה של הכנסת?
"בפעם הראשונה שלי, אחרי בחירות ספטמבר 2019 היתה אווירה חגיגית, שהנה מתחילים לעבוד. הפעם לא היתה תחושה כזו. כשאני מסתכל באופן מפוכח קדימה, רוב הסיכויים שאנחנו הולכים לבחירות נוספות, שזה אסון כלכלי חברתי נוראי, או שהולכים לממשלת ימין על מלא מלא קיצונית מאוד".
אתה לא רואה ממשלת רוטציה בין יאיר לפיד לנפתלי בנט?
"בלהט הרצון להזיז את נתניהו, אנחנו שוכחים שבנט הוא בסוף ימין קיצוני וגם סער. לחבר אותם למרצ או לעבודה זה לא סתם בלתי אפשרי. הסיכוי שממשלת רוטציה תקרה הוא נמוך".
למה?
"כי בנט בסוף נאמן לבייס שלו, הקיצוני. הרי כשבנט היה בממשלה, נתניהו כל הזמן פחד שהוא יאגף אותו מימין. ובכלל, הדרישות שלו הזויות, בחלל החיצון. הוא מגיע עם שבעה מנדטים ורוצה את ביטחון הפנים ואת משרד המשפטים, כדי לרסק את מערכת המשפט. הרי זאת המטרה שלהם, כדי לאפשר סיפוח ושליטה בשטחים".
כתף קרה מהעבודה
"החלופה לימין היא רק שמאל. דמוקרטיות ששמות את האדם ורווחתו במרכז, הן המצליחות ביותר בעולם. זה מה שהשמאל עושה. במקום זאת, אנחנו עם מנהיג פופוליסט ששם את עצמו במרכז. זה יקרה ברגע שהשמאל יפסיק להתנצל, ויתחיל להילחם. להיות גאים. אבי גבאי אמר שהשמאל שכח מה זה להיות יהודי, אבל היהדות המודרנית זה שמאל. כרגע השמאל הישראלי מפוצל בין ארבע מפלגות, זה אבסורד. צריך גוש ציוני שמאל חזק, שעומד בראשו מנהיג שהוא מועמד לראשות הממשלה".
ואני מניח שאתה רואה את עצמך מועמד כזה.
"אני לא רוצה להיכנס לזה. יאיר לפיד, עם הרבה כבוד אליו, אומר כל הזמן שהוא מרכז, מרכז ימין. אבל זה לא עובד. כל האי בהירות הזאת דוחה אנשים, ולכן הוא לא הצליח לתרגם עד היום את ההצלחה היחסית שלו, ולהפוך להיות מועמד מובהק לראשות הממשלה.
"גם בני גנץ ניסה לא להגיד דבר. צריך להיות חוזה בין מנהיג לציבור, שהמנהיג אומר לאן צריך ללכת, גם אם לא נוח לשמוע. מדינת ישראל צריכה להגיע להכרעות קשות. האחרון שעשה את זה היה אריק שרון".
בסוף הפרופיל שלך די דומה לשל גנץ. יכולת להיות כיום במקום מרכזי יותר ממרצ, או לפחות במפלגת העבודה.
"אני מזכיר לך שבהתחלה הלכתי למפלגת העבודה, אבל הראו לי כתף קרה".
מי? אבי גבאי?
"עזוב, אני לא רוצה להיכנס לזה. כל החלוקה הזאת לכמה מפלגות שמאל מרכז לא רלוונטית. אני גם אומר את זה לחבריי במרצ. זה שהציבור היה נחמד אלינו ונתן לנו שישה מנדטים, זה באמת חסד בלתי רגיל, אבל בסוף הוא הוציא לנו כרטיס צהוב, ואנחנו חייבים להתעשת".
"זה שהציבור היה נחמד אלינו ונתן לנו שישה מנדטים, זה באמת חסד בלתי רגיל, אבל בסוף הוא הוציא לנו כרטיס צהוב, ואנחנו חייבים להתעשת"
התאחדתם בבחירות הקודמות עם העבודה וזה לא הביא להצלחה גדולה. 7 מנדטים.
"לא מספיק רק האיחוד. תלוי מי עומד בראש, מי מאייש את המקומות הראשונים. אם מייצרים תחושת התחדשות, התלהבות של משהו גדול שסוחף. כחול לבן היו הצלחה מסחררת, והם באו עם ערכים של שמאל. אבל הם ריסקו את האשראי שלהם".
אתה נוהג להתקוטט עם הרבה עיתונאים בטוויטר. עד כמה אתה חושב שלתקשורת יש חלק במתן לגיטימציה לגורמים קיצוניים?
"אני לא נותן ציונים לתקשורת. אני גם לא מתקוטט עם עיתונאים – אני יוצא נגד פסאודו עיתונאים, שזה דבר מסוכן. התקשורת היא בסך הכל שיקוף של הכרסום בנורמות ציבוריות. של שחיתות. כשאתה רואה מגישי טלוויזיה אומרים בוא נביא את בן גביר כי הוא חמוד כזה, ויש לו עמדות קיצוניות, אז זו בעיה. שאתה שומע פרשנים בגל"צ מדברים על מפגינים כמו כינים (עירית לינור; ת"מ)".
אתה חושב שצריך לסגור את גל"צ?
"לצבא לא יכול להיות גוף תקשורת שעוסק בפוליטיקה ככה. כשאתה שומע את ברדוגו או את עירית לינור וקובי אריאלי מדברים על כמה נכון לשנוא את סגן הרמטכ"ל יאיר גולן, האזניים ניצלות. אני אומר את זה בצער רב, אבל צריך לארגן אותה מחדש או לסגור".