שתי תלונות חדשות הוגשו באחרונה למחלקה לחקירות שוטרים נגד השוטר עבד נערני בגין אלימות מופרזת שלו כלפי מפגינים בבלפור.
נערני ידוע כדמות בולטת בהפגנות בבלפור, כשוטר שמשתמש בברוטליות יוצאת דופן נגד מפגינים. עדויות שהבאנו במקום הכי חם לפני כחודשים, מתארות כיצד הוא נותן מרפקים למפגינים, ונוקט במישושים מיותרים ואגרופים בהפתעה. נערני נהיה כה מוכר לשמצה עד שמפגינים נהגו לשיר שירים בגנותו או להעלות פוסטים עם תמונתו והכיתוב: "עבד נערני כבר פה, ואיפה אתם?".
כעת מגיעות נגדו שתי תלונות חדשות ממפגינים. מאיה וקנין, בת 43, אמא לשניים, הגישה בתחילת החודש תלונה שבה היא תיארה את שאירע לה בזמן "המצור על בלפור", ב-26 בדצמבר, בשעות הערב המוקדמות. "האירוע התרחש בזמן פינוי מפגינים שישבו על הכביש", כתבה וקנין והדגישה: "אני לא הייתי אחת מהם".
"עמדתי בצד והייתי עדה לאלימות הקשה של עבד כלפי מפגינים", אומרת וקנין למקום. "שמעתי את אחד השוטרים אומר לו להתרחק, ובאמת הוא התחיל ללכת, אבל אז הוא חזר. קראתי לעברו 'אמרו לך ללכת, לך, אתה שוטר אלים'. זה כנראה מה שהדליק אותו. הסתובבתי ללכת והייתי כבר עם הגב אליו, כשהרגשתי משיכה חזקה בחרמונית שלבשתי".
בסרטון שצולם באותו אירוע נראה נערני תופס את וקנין מצווארון מעילה ומושך אותה בחוזקה, בעודה מנסה להשתחרר. "נבהלתי", היא מספרת. "לא הבנתי מה קורה, לא ראיתי מי מושך אותי. צעקתי שיעזוב אותי, שלא יגע בי. לא ציפיתי לכזו תגובה ממנו. בסרטון רואים ששוטרים אחרים לקחו אותי והוא דוחף אחד מהם כדי להגיע אלי. הוא המשיך לדחוף אותי. החרמונית לחצה על הצוואר שלי מהמשיכה שלו, ולא הצלחתי לנשום. הייתי בהיסטריה והלחץ מהסיטואציה הגביר את קשיי הנשימה".
וקנין לא נעצרה, לא עוכבה ולא נלקחה לחקירה. לדבריה, מטרת האלימות של נערני היתה להרחיק אותה מהמתחם מבלי שהתבקשה לעשות כך. "הסיטואציה שמישהו תופס אותי מאחורה וחונק אותי הביאה אותי למצב של חוסר אונים", היא מסבירה כיום. "וזה עוד החוק שעשה את זה – מי אמור לעזור לי במצב כזה?"
"החלטתי להגיש תלונה למח"ש כי האלימות הזו הפכה למקובלת ואי אפשר לתת לה להימשך", היא אומרת. "לא ייתכן שיהיו שוטרים שיעשו מה שבא להם ואנחנו נשתוק ונוריד את הראש כי נפחד מההתנכלות שלהם". בתגובה לפנייתה פתחה מח"ש תיק שנמצא בטיפול צוות ירושלים. "עם סיום הבדיקה תצא הודעה מטעמנו", כתבו לה.
"תקף אותי ללא סיבה"
ב-7 בינואר, שלושה ימים אחרי שווקנין הגישה את תלונתה, נשלחה תלונה נוספת למח"ש. אורי נחמן, אחת מראשוני המפגינים בבלפור התייחסה לאירוע אלימות שחוותה לדבריה מנערני ב-5 בספטמבר.
"השוטר נערני תקף אותי פיזית ללא שום סיבה, והפיל אותי על הכביש. מעוצמת הדחיפה נפלתי על שיח ורדים קוצני", כתבה בתלונתה. "כתוצאה מכך נפצעתי ונוצר זיהום קשה ברגלי. לא יכולתי לעמוד על הרגליים, ונפלתי למשכב בביתי למשך שבוע".
"זה היה סוף הערב", היא אומרת למקום. "עמדתי על המדרכה כשהשוטרים ניקזו אותנו כמו עדר לפינה של המדרכה. צעקתי 'למה אתם דוחפים? אנחנו על המדרכה ולא על הכביש'. זו סיטואציה מפחידה, אי אפשר להסביר את זה רק אם את נוכחת בפנים. את מרגישה חוסר אונים. אלו שוטרים שאמורים לשמור עלי. עבד היה קרוב אלי. הוא דחף אותי והפיל אותי על השיח".
נחמן מספרת כי החליטה להגיש את התלונה, בין היתר, בשל "העלייה בדרגת האלימות המשטרתית ובשל ריבוי האלימות שמאפיינת את השוטר הזה ספציפית". לדבריה נדרשו לה חודשים כדי לגייס את הכוחות להגיש תלונה. "הייתי רוויה מבחינה אמוציונלית", היא מסבירה.
"אני חודשים ארוכים במאבק", היא אומרת. "לא פעם הייתי עדה לאלימות שעבד נוקט כלפי מפגינים ולא פעם עמדתי מולו ואמרתי לו 'נדאג שלא תהיה במשטרה, המקום שלך בכלא, אתה עבריין במדים'. אני מניחה שהוא מזהה אותי".
"אני לא יכולה לעבור על סדר היום כשאני רואה איך מתנהגים לנשים מבוגרות", היא מוסיפה. "זו לא רק הפגיעה הפיזית – החוויה הזו מכניסה את הנפגע לטלטלה רגשית קשה. היא מצלקת ואתה הולך לישון עם הצלקת הזו וקם איתה".
"זו לא רק הפגיעה הפיזית – החוויה הזו מכניסה את הנפגע לטלטלה רגשית קשה. היא מצלקת ואתה הולך לישון עם הצלקת הזו וקם איתה"
תלונות אלו מצטרפות לתלונה קודמת שהגיש נגד נערני רפי רותם על אירוע שהתרחש ב-20 ביוני סמוך לאצטדיון בלומפילד. "השוטר עבד נערני – שהיה ללא תג זיהוי – עיכב אותי ללא סיבה וביקש פרטים", כתב רותם בדף הפייסבוק שלו לאחר האירוע. "נתתי לו תעודה מזהה. ביקשתי את פרטיו ושאלתי על מה העיכוב. הוא אמר שאני חשוד בהחזקת כלי תקיפה וחזיזים. עניתי שזה הזוי… לא עניין אותו. אמר שאוציא את מה שיש לי בכיסים תוך כדי בעיטה ברגל. הוצאתי.
"ברור שלא היה דבר חשוד. או אז הוא משך אותי מהחולצה לתוך הרכב המשטרתי כדי לדבריו לעשות עליי חיפוש יותר יסודי. ביקשתי שקצין או שוטר נוסף יהיו בחיפוש ועד מטעמי. השוטר סירב. כשישבתי בתוך הסוואנה הוא נעל את הדלת, עשה דברים נפשעים ונתן לי סתם כך וללא שום סיבה בוקס לחזה… כעבור כמה דקות הוא הוציא אותי מהרכב המשטרתי, דיבר עם אחד השוטרים, ואז שוחררתי בלי שנלקחתי לתחנת המשטרה, וללא שום תנאים מגבילים". התלונה של רותם הועברה לפרקליטות מח"ש, אבל לדבריו למרות שיצא דובר אמת בפוליגרף שנעשה לו העדים מטעמו לא נחקרו.
נערני הגיש בחודשים האחרונים, באמצעות עורך דינו יוני ג'ורנו, שלוש תביעות לשון הרע נגד 12 אזרחים בסך 280 אלף שקל, בעקבות התבטאויותיהם ברשתות החברתיות לגביו. בארבע תביעות שכבר הגיעו לידי בירור הוא הסתפק בהתנצלות ופיצוי כספי קטן.
ממח"ש נמסר כי התלונות של נחמן ושל ווקנין התקבלו ויטופלו. לגבי התלונה של רותם נמסר כי התיק מצוי בהשלמות חקירה.
עורך דינו של נערני, יוני ג'ורנו, מסר מטעמו: "עושה הרושם שנגמרו כל הצרות במדינה, ונותרנו עם השוטר עבד נעראני שמס' אנשים בראשות אדם מסוים החליטו "ללכת לעבד על הראש", אני לא יודע במה דברים אמורים, אני רק מקווה שכפי שנסגרו תלונות הסרק בעבר, גם תלונות אלה שיוגשו ייסגרו. אותם מתלונני סרק, אוחזים במח"ש בכדי שיהווה להם סוג של מנוף לחץ על השוטר עבד. אנע מודיע חד משמעית, זה לא יקרה. התביעות שהגיש עבד יתבררו בבית משפט עד לפסק דין, לכאן או לכאן. לסיכום אוסיף, כי ככל וגם התלונות החדשות שיוגשו (אם יוגשו) ייסגרו אף הן "מחוסר אשמה", אזי שהשוטר יגיש תביעת לשון הרע על תלונות הסרק, ואף יבחן את צעדיו בערכאות נוספות לרבות ערכאות נזיקיות. השוטר כמובן שאינו חושש מתלונות סרק. אין לו להצר על ההתנהלות הנלוזה בה בחרו קומץ האנשים הללו, אשר משתמשים במח"ש ככלי נשק נגד השוטר, ומערכת שלכם "כשופר" להכפשת שמו של השוטר"
שיחה על זה post