השבוע נערך מבצע חיסונים לדרי רחוב השוהים בדירות מחסה בתל אביב מטעם עמותת לשובע המפעילה את הדירות ובסיוע משרד הרווחה והעירייה. דרי המחסות, המכונים "גגונים", טוענים שעובדי העמותה איימו עליהם שאם לא יצטרפו לקבוצה המאורגנת שיצאה אל המוקד לקבלת החיסונים ויתחסנו, יסולקו מהדירה ויוותרו ללא מקום לגור בו.
"צעקו עלי 'תעשה את החיסון ואם לא – תחזור לרחוב'", מספר אחד הדיירים. "כשחבר שלי גילה על זה ואמר שכולם חייבים להתחסן בשעה שש בערב, הייתה סערה בבית. אנשים יצאו מהכלים. כולם היו בסערת רגשות. אני לא מכיר מישהו שמסכים לדבר הזה".
אף שמדובר בחיסון שעבר את כל האישורים הרגולטורים הנדרשים, התניית המגורים בנתינת החיסון מהווה הפעלת לחץ על אנשים נטולי ברירה. בשיחה שערכנו עם אחד הדיירים לפני מתן החיסון, הוא סיפר שחלקם עזבו את המתחם בניסיון לחמוק מקבלת החיסון. "יכול להיות שלחלק מהם יש אלטרנטיבה, אבל בטוח שיש כאלה שאין להם. הדירה הזאת קיימת בשביל אנשים שלא מוצאים כרגע פתרון דיור", הוא אומר. "הרבה מהם לא הצליחו למצוא מקום לגור בו, בטח לא מהיום להיום. לא שמו לנו אקדח לראש אבל אמרו לנו, 'הדירה הזאת צריכה להיות מחוסנת מי שלא מתחסן לא יכול להיות פה'".
לדברי דייר אחר, ההחלטה לנטוש את המחסה עלולה להוביל להידרדרות במצבם. "'חלק מהדיירים בתהליכי שיקום", הוא אומר. "יציאה מהמעון בחזרה לרחוב בגלל סירוב לחיסון יכולה לקטוע להם את התהליך. אולי סופית".
"פחדתי, והתחסנתי"
עמותת לשובע מפעילה 11 מחסות המכונים "גגונים" לדרי רחוב בשיתוף פעולה ובתמיכה תקציבית של עיריית תל אביב. הגגונים מחולקים לקבוצות שונות, בהן דרים עם רקע של התמכרות לאלכוהול ולסמים, נשים, בעלי מוגבלויות, דיירים בשיקום ודרי רחוב ללא רקע של התמכרות. סך הכל מתגוררים בהם יותר ממאה דיירים.
הסיבות שבגינן דיירי המעון אינם מעוניינים לקבל את החיסון מגוונות. "הם אומרים שהם רוצים קודם כל לראות איך זה הולך'", מספר אחד מהם. "חלק אומרים שהם צעירים ובריאים ולא צריכים את זה". דייר אחר אומר שהוא מעדיף שאנשים אחרים יקבלו את החיסון לפניו. "אני לא רואה בזה טעם", הוא מסביר. "אני בן אדם צעיר, בלי מחלות רקע".
הדיירים מדווחים כי כשליש מהשוהים לא הגיעו לקבלת החיסון. "אני לא יודע מה זה אומר לגבי המשך השהות שלהם בעמותה", אומר אחד הדיירים. לדבריו, הוא התחסן למרות שלא רצה בכך, מפני שחשש כי האיומים יתממשו ולא יאפשרו לו להישאר במעון. "העיקרון של לא לקבל חיסון לא היה מספיק קריטי בשבילי", הוא מודה. "אבל החיסון היה מיותר".
"החיסון אינו רק עניינו של כל פרט לעצמו, אלא נוגע גם לבריאותם ושלומם של החיים עמו", אומר גלעד חריש, מנכ"ל ויו"ר עמותת לשבוע. "במעונות גגון חיים בצפיפות יחסית עשרות דרי רחוב, שאנו חייבים להבטיח את בריאותם ושלומם.
"מעונות גגון הם מענה יחיד להלנת דרי רחוב, ולדרי רחוב אלה אין יכולת לבחור. עתה, כאשר סוף סוף יש חיסון בטוח ומאושר, אנו רשאים לדרוש מכל דר רחוב המבקש ללון בגגון להתחסן, ולמנוע סיכון מיתר דיירי המעון. בעיני, שלומם ובריאותם של הרבים הלנים בגגון, גוברים על חששותיו של היחיד וזכותו שלא להתחסן. באופן זהה, איננו מקבלים לגגון אנשים עם מחלות מדבקות, אנשים אלימים, ואנשים שאינם יכולים לחיות יחדיו בשלווה ומסכנים את יתר הדיירים. ההיענות של דרי הרחוב לחיסונים היתה כמעט מלאה. בשלב הנוכחי, אין בכוונתנו להרחיק דיירים סרבני חיסון, אבל איני שולל זאת. הנושא בבדיקה מקיפה".
מעיריית תל אביב יפו נמסר בתגובה: "בניגוד לנטען, עיריית תל אביב-יפו והעמותה לא מחייבות את דיירי הגגונים להתחסן והם רשאים להמשיך לשהות בגגונים אף אם בחרו שלא להתחסן. עם זאת, העירייה מעודדת את ציבור תושביה להתחסן, בהתאם להנחיות משרד הבריאות. יש לציין כי משרד הרווחה הציע למסגרות הרווחה לחסן את מטופליהן. מאחר ודיירי הגגונים מהווים מטופלים של מסגרת רווחה ניתנה לנו אפשרות לחסנם במידה וירצו בכך".